Tento list je najväčším postrachom ischiasu a boľavých kĺbov: Len priložte a konečne sa dobre vyspíte!

Kel je úžasná zelenina s vysokou nutričnou a  nízkou kalorickou hodnotou. Je veľmi účinný v mnohých oblastiach – trávenia, vyprázdňovania, vylučovania, v oblasti svalov, kostí, kĺbov, nechtov, vlasov, nervového systému.

Účinky kelu na zdravie

  • Podporuje obranyschopnosť
  • Ochraňuje bunky pred pôsobením radikálov
  • Podporuje trávenie
  • Podporuje stolicu
  • Prečisťuje hrubé črevo
  • Močopudné účinky odvodňuje nadbytočnú vodu
  • Prečisťuje obličky a močové cesty
  • Prevencia proti Anémii
  • Prevencia proti Osteoporóze
  • Zabezpečuje pevné nechty a vlasy
  • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Znižuje vysoký cholesterol a tlak
  • Zlepšuje priebeh kožných ochorení
  • Zlepšuje budovanie svalovej hmoty
  • Vyživuje svaly a regeneruje
  • Upokojuje nervový systém
  • Dokonalá súčasť stravy počas tehotenstva

Kel znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje steny ciev aj imunitný systém. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pôsobí priaznivo na zažívanie.

Má niekoľkonásobne vyšší obsah vitamínu C než citrusové plody. Je významným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj ľudského plodu aj krvotvorbu.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postrach ischiasu

Pri bolesti chrbtice vyskúšajte osvedčené nočné obklady z kelových listov. Veľké okrajové listy jemne naklepte tĺčikom, priložte ich na boľavé miesto v krížovej oblasti a prekryte tričkom. Po niekoľkých hodinách list zhnedne a bolesť poľaví. Rovnako postupujte aj v prípade bolesti kolien, členkov, tenisového lakťa a ďalších problémov s pohybovým aparátom.

Labužnícka zelenina

Kel má špecifickú chuť. Najčastejšie sa pripravuje podobne ako kapusta. Dobre sa znáša s cesnakom. Čerstvý a nadrobno nasekaný sa hodí do nátierok. Labužníci kel varia v pare, pridávajú k dusenému bravčovému alebo baraniemu mäsu. Výborný je aj do polievok.

Náš tip

Krehký stred kelu nakrájame na tenké prúžky, umyté jablko zbavené jadierok nakrájame tiež na tenké prúžky, všetko premiešame, citrónovú šťavu rozriedime vodou, osolíme, nálev nalejeme na premiešaný šalát, pridáme niekoľko kvapiek oleja a zamiešame.