plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je dôvod, prečo sa oplatí vkladať krajce toastového chleba do roštu v rúre!

Hoci sa rúry na pečenie používajú už dlho, v priebehu rokov získali na popularite vďaka ich všestranným funkciám.

 

 

Ak si myslíte, že viete ako používať váš spotrebič optimálne, možno sa mýlite.

Existuje totiž trik s roštom, o ktorom ste pravdepodobne nevedeli a ktorý vám ušetrí čas.

 

 

Naučte sa vďaka portálu santeplusmag využívať vašu rúru ďalším užitočným spôsobom.

Tu je ten, ktorý môžete urobiť pomocou roštu v rúre.

Ako inak využiť rošt na rúru?

 

 

Tento trik pozná len málokto.

Ide vlastne o alternatívu hriankovača, ktorá ušetrí veľa času.

Keďže ten dokáže vo všeobecnosti pripraviť len dva toasty, rošt na pečenie vám umožní pripraviť naraz hrianky pre celú rodinu.

 

 

Postup:

Rošt vložte do strednej polohy, plech na pečenie vložte do najnižšej polohy a predhrievajte rúru niekoľko minút na teplotu medzi 150 a 180 °C.

Potom krajce chleba prevlečte zvisle cez mriežky tak, aby stáli vzpriamene (dole umiestnený plech na pečenie zabráni ich posunutiu).

Aktivujte funkciu grilovania a pečte minútu alebo dve, ak nie, pozerajte sa cez okno rúry a vyberte toasty, keď sú sfarbené dozlatista.

Ako správne umiestniť rošt rúry, aby ste dosiahli požadované pečenie?

Horná časť rúry griluje potraviny a pečie pokrmy pri najvyššej teplote, aby mali chrumkavý a chutný vzhľad.

Je ideálny na pečenie kurčiat alebo zapekanie.

 

 

Stred rúry je zvyčajne najmenej riziková poloha, pretože sa tam pečie jedlo pri miernej teplote.

Je ideálny na pečenie koláčov alebo prípravu lasagní.

Keď je jedlo umiestnené na dne rúry, je vystavené priamo intenzívnemu teplu.

Je ideálny na zhnednutie spodnej strany určitých potravín, ako sú mrazené pizze, focaccia alebo koláče.

Dôležitým krokom, ak chcete použiť rošt na opekanie chleba, je jeho dôkladné vyčistenie od všetkých nečistôt. 

Ako vyčistiť rošt rúry bez chémie?

 

 

Odmasťovanie roštu rúry nie je ani zďaleka zábavná úloha, najmä ak nie je pravidelne udržiavaný.

Rošt rúry sa môže veľmi rýchlo pokryť mastnotou, nečistotami a zvyškami z varenia.

Ale tu je účinná technika na odstránenie špiny bez vynaloženia prílišného úsilia.

Ako vyčistiť rošt rúry octom a sódou bikarbónou?

 

 

Vďaka kyseline octovej, ktorú ocot obsahuje, pomáha rozpúšťať mastnotu.

Čo sa týka sódy bikarbóny, okrem toho, že vás zbaví olejových škvŕn a pripálených zvyškov jedla, ktoré sa lepia na gril, pomáha pohlcovať aj nepríjemné pachy.

Potrebujeme:

biely ocot

sódu bikarbónu

drôtenku

špongiu

Postup:

Umiestnite rošt do prázdnej vane a posypte ho sódou bikarbónou.

 

 

Postriekajte veľkým množstvom bieleho octu.

Nechajte pôsobiť asi 10 minút.

Sóda bikarbóna zreaguje s octom a vytvorí akúsi penu, ktorá rozpustí veľa špiny.

Potom mriežku dôkladne pretrite drôtenkou a následne vyčistite pomocou špongie.

Napustite do vane horúcu vodu, kým úplne nezakryje rošt a nechajte pôsobiť najlepšie celú noc.

Na druhý deň vydrhnite druhýkrát starou zubnou kefkou, aby ste mriežku zbavili zvyškov nečistôt.

 

 

Pred vložením do rúry opláchnite rošt čistou vodou a nechajte ho vyschnúť na vzduchu.

Ako vyčistiť rošt na pečenie citrónovou šťavou?

Podobne ako ocot a jedlá sóda, aj citrónová šťava je prírodným odmasťovacím prostriedkom.

Ak chcete vyčistiť rošt rúry, rozrežte citrón na polovicu a odšťavte jeho šťavu.

 

 

Potom do nej namočte hrubú špongiu a potierajte rošt, kým nezmiznú zvyšky mastnoty.

S týmto trikom môžete hriankovač nahradiť roštom na pečenie a pripraviť toasty alebo sendviče pre celú rodinu.

Tento trik vám ušetrí veľa času, najmä pri raňajkách.

Veľa šťastia!

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes