TRIK, ako pripraviť domácu bravčovú masť bez toho, vznikol nepríjemný zápach: Naučila ma to moja babička!

Bravčová masť patrí medzi obľúbené tuky v kuchyni.

 

 

Na jej prípravu sa najčastejšie používa bravčová slanina a tá dodáva bravčovej masti špecifickú vôňu a chuť, ktorej sa dá zabrániť jeho správnym roztopením.

Na bravčovej masti sa dá pripravovať vyprážané jedlo alebo si ju jednoducho natriete na kúsok čerstvého chleba s cibuľou.

Portál poradbook poradil, ako roztopiť bravčovú masť tak, aby nezanechala špecifický zápach. 

Používa sa tiež na prípravu koláčikov a iných cukrárskych výrobkov.

Bravčová masť sa môže skladovať v chladničke a mrazničke za určitých podmienok skladovania.

Ako správne roztopiť tuk, aby nevznikol žiadny špecifický zápach?

 

 

Pred začatím prípravy bravčovej masti musí byť slanina vopred namočená v slanej vode.

Približná doba namáčania je od 12 do 48 hodín.

V budúcnosti to dá bravčovej masti príjemnú chuť a vôňu, bez špecifického zápachu.

Až potom môžete začať spaľovať tuk.

 

 

Najprv musíte položiť panvicu na sporák, zohriať ju na vysokú teplotu a pridať trochu vody.

bok nakrájajte na stredne veľké kúsky, dajte ju na vyhriatu panvicu.

Zohrievajte ju za stáleho miešania asi 15 minút, bez toho, aby ste ju zakryli pokrievkou. 

 

 

Akonáhle sa tuk rozpustí, oheň treba znížiť na minimum a prikryť pokrievkou.

Po každých 30-40 minútach je potrebné tuk premiešať, kým sa tuk znova neroztopí.

Výhody domácej bravčovej masti

 

 

V dobe, kedy sa zdravá strava rieši viac, ako kedykoľvek predtým, mnohí ohŕňajú nos, keď počujú o bravčovej masti. 

Výhody bravčovej masti sú však neodškriepiteľné. 

Samozrejme tak, ako pri väčšine potravín, treba brať do úvahy jej správne dávkovanie a používanie.

Faktom je totižto aj to, že ak to s ňou preháňate, môže spôsobiť ťažkosti s vysokým cholesterolom, čo by mohlo viesť k vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

 

 

Živočíšny tuk, zdravší ako rastlinný tuk

Hoci boli dlhšiu dobu zatracované, ukázalo sa, že živočíšne tuky sú naozaj zdravšie, ako rastlinné.

Mnoho štúdií ukázalo, že bravčová masť je zdravšia ako rastlinný olej. 

Už naši starí rodičia považovali bravčovú masť za poklad v kuchyni.

 

 

Konzumáciu živočíšnych tukov obhajuje aj renomovaná odborníčka na výživu Mihaela Bilic.

Priznáva, že mnoho odborníkov sa mýlilo a zdravé jedlo má byť bohaté aj na tuky.

Najdôležitejšia je vždy rovnováha. 

Najzdravšie typy nasýtených tukov sú mononenasýtené tuky. Nachádzajú sa v olivovom oleji, avokáde a niektorých druhoch orechov.

 

 

Po olivovom oleji je bravčová masť na druhom mieste v mononenasýtených tukoch.

Hlavné benefity bravčovej masti:

Kyselina olejová v zložení bravčovej masti zabraňuje depresii alebo ju výrazne znižuje.

Je bohatá na vitamín D, ktorý udržuje normálnu hladinu vápnika a fosforu v krvi, podporuje správnu funkciu svalov a posilňuje imunitný systém.

Reguluje produkciu hormónov a zabezpečuje zdravie štítnej žľazy.

Má protirakovinové účinky a pôsobí preventívne najmä pri rakovine prsníka.

Príprava a skladovanie bravčovej masti

Na prípravu bravčovej masti môžete použiť slaninu alebo mastnejšie kúsky mäsa. 

Slaninu dobre umyte, nakrájajte a nechajte 2 hodiny odležať v studenej vode.

 

 

Po uplynutí tejto doby ju vložte do hrnca a na strednom ohreve nechajte za občasného miešania roztopiť.

Potom ju naberte lyžicou, preceďte do čistej misy a vložte do uzatvárateľných pohárov.

Skladujte v chlade na dobre vetranom mieste.

S čím všetkým vám ešte môže pomôcť?

Na boľavé hrdlo a proti kašľu

 

 

Možno vám vaša mama či stará mama v minulosti prízvukovala, že práve to, že slanina je mastná, je to najdôležitejšie. Práve masť má podľa nich fantastické účinky, a preto ste museli slaninu napríklad jesť pri bolesti hrdla. Argument znel – aby sa vám „premastilo hrdlo“. A skutočne je to tak. Napríklad pri angíne pomáha, ak si plátky bielej neúdenej slaniny priložíte na hrdlo, zaviažete a necháte pôsobiť.

 

Bolesti kolena

Plátky slaniny namočíme na deň do alkoholu či francovky, položíme na boľavé miesto, prikryjeme listom lopúcha obyčajného a previažeme obväzom. Takto sa vyspíme počas noci. Ak je ráno lopúch čiernej či tmavej farby, znamená to, že „vyťahal chorobu“. Ak nie je, skúste kúru zopakovať. Útlm bolesti vám prezradí, či bola liečba lopúchom a slaninou úspešná.

 

Proti vráskam

Samozrejme, slaninu môžete aj konzumovať, hoci ako pri všetkom, aj pri tejto mastnej pochúťke platí – s mierou. Obsahuje totiž vitamíny skupiny B, ktoré sú pre organizmus mimoriadne prospešné. Napríklad vitamín B3 má pozitívny vplyv na dĺžku života. A čo je ešte lepšie, v slanine sa nachádza aj kyselina hyalurónová, ktorá sa osvedčila v boji proti vráskam. Takže, vďaka pravidelnejšej konzumácii slaniny môžete žiť dlhšie a takisto dlhšie vyzerať lepšie, bez výrazných vrások. Skúste si kúskom slaniny masírovať miesta háklivé na tvorbu vrások. Pleť by mala byť hladšia a vypnutejšia.

 

 

Na tvrdé a popraskané päty

Prekrojíme citrón po dĺžke a vydlabeme dužinu. Vzniknú nám dve sedielka, ktoré obopnú pätu. Sedielka vystelieme tenkými plátkami slaniny, pritlačíme na päty a na vrch obujeme staré ponožky. Tiež používame v noci počas spánku. Ak sú päty popraskané, postupujeme rovnako, no ešte predtým sa snažíme do prasklín dostať bravčovú masť.

Bolesť zubov

 

 

Už starí Slovania používali slaninu na boľavé zuby. Kus bielej a neúdenej slaniny držte medzi ďasnom a lícom na postihnutej časti. Látky zo slaniny pôsobia upokojujúco na zuby, ďasná i paradontózu.

Boľavé kĺby na prstoch rúk

 

 

Slaninu musíme nakrájať na plátky dostatočne dlhé na to, aby sme nimi mohli postihnutý kĺb ovinúť. Keď to urobíme, oviažeme slaninu obväzom, aby sa nám plátky nezošmykli a necháme pôsobiť celú noc. Liečbu opakujeme v rade siedmich nocí. Potom by mala bolesť prejsť. Ak sú bolesti reumatického pôvodu, odporúča sa slaninu namočiť do francovky, alebo do octu po dobu minimálne 6 hodín a až potom použiť.

V druhom spôsobe sa požíva už len bravčová masť, ktorú je potrebné zmiešať v rovnakom pomere s pravým včelím medom a natrieť na kĺby, ktoré potom prekryjeme potravinárskou fóliou a oviažeme s obväzom. Rovnako ako v prvom spôsobe musí kúra prebiehať minimálne 7 nocí za sebou.

Pomôže pri opici

Podľa štúdie z Univerzity v Newcastle dokáže slanina pomôcť vyrovnať s nepríjemnou „opicou“. Ak ste to s alkohol prehnali a chcete sa rýchlo dostať do formy, dajte si sendvič so slaninou. Podľa výskumníčky Elin Robertsovej sa tajomstvo ukrýva v mixe chlebu a aminokyselín obsiahnutých práve v slanine. Navyše, po prehýrenej noci by ste mali niečo zjesť, aj keď si váš žalúdok myslí niečo iné. No ak sa donútite aspoň do chlebu so slaninou, môže sa vám uľaviť.

Upozornenie:

Bravčová masť by sa nemala skladovať v chladničke, pretože je v nej vysoká vlhkosť, čo masť znehodnocuje. 

Veľa zdravia!

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie