Toto hnojivo nemá konkurenciu. Zalejte s ním paradajky, bohato zarodia a neohrozí ich žiadna choroba!

Pekárske droždie obsahuje cenné živiny, ktoré posilňujú črepníkové a záhradné rastliny, stimulujú ich kvitnutie a prinášajú plody.

Okrem toho ich tiež dokážu chrániť pred chorobami.

Aké rastliny zalievať kvasnicovým hnojivom?

 

 

Vďaka portálu deccoria sa naučíte, kedy a ako použiť v záhrade kvasnicové hnojivo a aké sú jeho účinky.

Ako vyrobiť kvasnicové hnojivo pre paradajky?

Kvasinky sú jednobunkové organizmy z ríše húb.

Druhy kvasníc, ktoré používame:

-pekárske droždie

-vínne kvasinky

-pivné kvasnice

-jogurt

 

Už od staroveku sa používali na spracovanie, pečenie a destiláciu.

 

 

Pekárske droždie, ktoré sa v slovenských domácnostiach používa najčastejšie, sa predáva v obchodoch v troch formách:

  • Čerstvé droždie vo forme kompaktných, mäkkých kociek rôznej hmotnosti. Majú jemne béžovú farbu a charakteristickú vôňu. Pred použitím na pečenie ich treba aktivovať v roztoku.
  • Granulované droždie vo forme malých granuliek. Rovnako ako čerstvé vyžaduje pred použitím aktiváciu v teplej vode alebo mlieku a používa sa väčšinou v priemyselných pekárňach.
  • Instantné droždie vo forme prášku je pripravené na okamžité použitie – môžete ho hneď pridať do múky.

 

 

Kvasinky – vlastnosti a využitie v záhrade

Okrem nutričných hodnôt majú zdraviu prospešný účinok.

Živiny v nich obsiahnuté: sacharidy, železo, vitamíny skupiny B, vitamíny A a C, zinok, selén priaznivo pôsobia nielen na ľudský organizmus … ale aj na rastliny!

Hnojivá a postreky sa pripravujú z čerstvých a práškových kvasníc, ktoré sú prírodnou alternatívou k chemickým prípravkom dostupným v záhradkárskych predajniach.

 

 

Prospešné huby rastliny predovšetkým vyživujú a posilňujú, a pri niektorých druhoch vstupujú do mykorízy – osídľujú korene a výmenou za živiny im poskytujú ochranu pred škodcami.

Fermentované alebo nekvasené hnojivo sa pripravuje z pekárskych kvasníc.

Líšia sa časom prípravy a „silou“ pôsobenia.

Zaujímavosťou je, že na prípravu prírodného prípravku na ochranu rastlín stačí dažďová voda (nemusíme použiť čistú vodu) a samotný kvások môže byť aj pár dní po dátume spotreby – stále sa dá použiť!

Kvasinky stimulujú rastliny k rastu a stimulujú lepšie kvitnutie a rodenie.

 

 

Posilňujú koreňový systém a zlepšujú jeho schopnosť absorbovať vodu a iné minerály z pôdy.

Pri systematickom používaní podporujú rastliny a zvyšujú ich odolnosť voči niektorým chorobám (pleseň sivá, pleseň zemiaková, múčnatka) alebo napadnutiu škodcami (vošky).

Ako vyrobiť kvasnicové hnojivo?

Nižšie uvádzame dva spôsoby prípravy účinného kvasnicového hnojiva.

Prírodné fermentované kvasnicové hnojivo

17 g sušeného alebo 50 g čerstvého droždia zalejeme 100 ml vlažnej vody a pridáme asi 100-200 g cukru.

 

 

Roztok nechajte 2 hodiny na nie veľmi chladnom mieste.

Po uplynutí tejto doby pridajte ďalších 5 litrov vlažnej vody.

Takýto prípravok potrebuje týždeň na kvasenie.

Ide o koncentrovanejšiu formu hnojiva, preto sa odporúča pred použitím ho zriediť vodou v pomere pol pohára roztoku na 5 l vody.

Prírodné, nefermentované kvasinkové hnojivo

17 g sušeného alebo 50 g čerstvého droždia rozpustite v 5 litroch teplej vody.

 

 

Roztok bude pripravený na použitie asi po hodine.

Toto je určite jednoduchšia metóda, ale prípravok, ktorý dostaneme, má o niečo slabší účinok, takže nevyžaduje dodatočné riedenie.

Rastliny môžete ihneď zalievať.

Oplatí sa ho pridať do kompostéra, pretože urýchli rozklad organických látok.

Ako využiť kvások v záhrade?

 

 

Kvasnicové hnojivo sa používa hlavne na zeleninu (paradajky, uhorky), črepníkové rastliny, okrasné rastliny a ovocné stromy, kríky, aj trvalky.

Obzvlášť dobre funguje kvasnicové hnojivo na jahody. 

Pamätajte však, že droždie nie je dobré používať na výživu cibule alebo zemiakov pretože zhoršujú ich chuť.

Kvasinkové hnojivo v záhrade je možné úspešne používať od jari do leta, avšak medzi hnojením dodržujte asi dvojtýždňové intervaly. 

Používame na črepníkové aj záhradné rastliny.

 

 

Pre blahodarný účinok na korene ho využívame pri presádzaní rastlín a vytváraní priesad.

Urýchľuje klíčenie sadeníc a uľahčuje zakorenenie odrezkov.

Kvasinky poslúžia nielen ako výživné hnojivo, ale aj ako prírodný postrek proti nepríjemným chorobám a škodcom, akými sú pleseň zemiaková, múčnatka, pleseň sivá alebo vošky.

Na tieto choroby sú najviac náchylné paradajky, uhorky a jahody, preto ich najskôr postrekujeme týmto spôsobom.

Nezabúdajme však ani na ostatné rastliny v dome či záhrade, ktorým takáto úprava tiež prospeje.

Kvasinky na hubové choroby rastlín

 

 

50 g čerstvého alebo 17 g sušeného droždia rozpustite v 3,2 % tučnom mlieku.

Roztok zrieďte 5 l vody.

Môžete pridať aj malé množstvo mydla, vďaka čomu postrek na rastlinách dlhšie vydrží.

 

 

Ručným rozprašovačom nastriekame prírodný prípravok na postihnuté rastliny tak, aby bol na vrchnej a spodnej vrstve listov.

Postrek sa vykonáva počas celej sezóny, minimálne raz týždenne.

Tento postrek využite predovšetkým vtedy, ak záhradu zasiahnu prudké dažde, aby ochránil rastliny pred infekciami.

Droždie na zalievanie paradajok

 

 

Prírodné hnojivá a kvasinkové postreky majú priaznivý vplyv na paradajky: urýchľujú rast kríkov, zvyšujú ich výnos a zabraňujú plesni.

Paradajky môžeme zalievať hnojivom z vyššie popísaných univerzálnych receptúr alebo pripraviť ich mierne vylepšenú verziu.

Ako vyrobiť hnojivo pre paradajky z kvasníc?

17 g suchého alebo 50 g čerstvého droždia rozpustite v 5 litroch mierne teplej vody.

 

 

Do roztoku pridajte 100 g cukru a 0,5 l dreveného popola.

Takto pripravené hnojivo použite na jar; najskôr asi sedem dní po presadení paradajok do zeme, potom tesne predtým, ako sa objavia kvety.

Popol z dreva dodá rastlinám potrebný draslík a vápnik.

Rýchlo si všimnete, že rastlina produkuje viac plodov. 

Ako často zalievať paradajky kvasnicovým hnojivom?

 

 

Bezpopolové hnojivo možno použiť raz za dva týždne.

Kvasnicové hnojivo na uhorky

Rovnako ako v prípade paradajok, aj na zalievanie uhoriek sa oplatí použiť kvasnicové hnojivo obohatené o ďalšie živiny.

Zmiešajte 5 l vlažnej vody so 100 g cukru, sušeným (17 g) alebo čerstvým droždím (50 g).

Misku prikryte čistou, vzdušnou utierkou a odložte na teplé miesto na 48 hodín.

Roztok pred zalievaním rozrieďte v 5 l vody a pridajte doň cca 200 g dreveného popola.

Takto uhorky polievajte týždeň po výsadbe a tesne po odkvitnutí.

 

 

Jahodám prospeje aj kvasnicové hnojivo s prídavkom dreveného popola!

Kvasinky vyživia nielen záhradné rastliny, ale aj tie pestované na domácich parapetoch.

Dobre poslúžia ako na polievanie mierne zanedbaných rastlín, ktoré vyžadujú resuscitáciu a ako štartér posilňujúci a stimulujúci mladé sadenice k lepšiemu rastu.

 

 

Kvások – použitie doma

Kvasinky nájdu užitočné využitie aj mimo záhrady.

Pasca na vínne mušky

Čerstvé kvasnice sa dajú použiť na prípravu pasce na ovocné mušky, ktoré nás otravujú najmä v letnom období.

Priťahujú ich vône kvasenia.

Do nepotrebnej nádoby – odrezanej plastovej fľaše, pohára od jogurtu – vložte kúsok čerstvého droždia.

Nádobu prikryte potravinovou fóliou a špáradlom do nej vypichnite niekoľko otvorov.

Hmyz prilákaný pachom sa do pasce zachytí, ale už sa z nej nedostane.

Využitie v akvaristike

 

 

Kvasnice často využívajú zanietení akvaristi.

Používajú ich na tvorbu CO2, ktorý má veľký význam pre vývoj a pohodu akváriových rastlín – tento plyn je nevyhnutný pre proces fotosyntézy.

CO2 vzniká kvasením cukru s kvasinkami.

Reakciou vzniká plyn a fermentačná kaša s obsahom alkoholu.

Hnojenie oxidom uhličitým poskytuje akváriovým rastlinám uhlík.

Pekárske droždie – mýty

 

 

Mýtom o pekárenskom droždí je jeho schopnosť uvoľniť potrubie a kanalizáciu.

Kvasnice by sa nemali používať ako prostriedok na neutralizáciu pachov, rozpúšťanie usadenín a odstraňovanie upchávok v domovej kanalizácii.

Na tento účel by sa mali používať profesionálne prípravky obsahujúce vhodné bakteriálne kultúry.

 

 

Ak máme problém s upchatým odtokom, využijme pomoc špecialistov, overené domáce prostriedky alebo profesionálne prípravky.

Kvasinky v žiadnom prípade nevyhadzujte do záchoda alebo iných odtokov, pretože ich môžu upchať.

Veľa šťastia!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie