plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tieto rady sú v kuchyni na nezaplatenie: Triky ako vykúzliť dokonalé jedlo. Toto si určite uložte!

Možno sa vám už stalo, že ste pri pečení narazili na problém, s ktorým ste si nevedeli dať rady. Alebo sa všetko nepodarilo podľa vašich očakávaní. Tieto rady vám zjednodušia život a pečenie bude vďaka nim radosť. Dozviete sa mnoho užitočných vecí a vykúzlite koláčiky ako od profesionála.

Teplota pri pečení korpusu

Prečo je teplota pri pečení dôležitá? Práve teplota pečenia môže byť na vine, ak je váš korpus príliš suchý, či spľasnutý. Keďže je však každá rúra iná, je dobré si ju párkrát otestovať.

Formy na pečenie

Viete, kedy treba použiť ktorú formu, či plech? Toto je jednoduchá pomôcka, ktorá vám to uľahčí. Tortová forma je ideálna na torty, cheesecake, či vrstvený koláč. Štvorcový plech je zas výborný ak pečiete vysoký koláč, brownies, či perník, ale hodí sa aj na krémové vrstvené pečené/nepečené koláče. Bábovková forma už v názve prezrádza, že je ideálna na bábovky akéhokoľvek typu. Sú z nej však aj krásne mäsové pochúťky, či slané koláče. Obdĺžnikový plech je výborný na bublaninu, lasagne, či pečené mäso. Ten s nižším okrajom aj na rôzne sušienky, čajové pečivo, pochúťky z lístkového cesta, medovníčky a pod.

Rôzny povrch

Ak používate tmavý kovový plech, sklo, alebo keramickú formu, znížte teplotu pečenia asi o 15 stupňov a skontrolujte to, čo pečiete asi o 5 minút skôr ako je v recepte. Je to preto, lebo tieto materiály sa rýchlejšie zohrievajú a takto sa vyhnete pripáleniu. Silikónové formy sa nezahrievajú príliš dobre a preto vám bude trvať dlhšie, kým sa v nej upečie napríklad bábovka.

Umývanie

Pri umývaní vždy dbajte na povrch jednotlivých foriem, či panvíc. Hliníkové, liatinové, či tie so špeciálnym nepriľnavým povrchom nikdy nedávajte do umývačky. Umývajte ich ručne, jemnou hubkou. Najlepší prípravok na čistenie je pasta vyrobená z jedlej sódy a vody. Stačí len zmiešať v rovnakom pomere.

Cukor

V minulosti to bolo s cukrom pomerne jednoduché, dnes je však na výber mnoho druhov a pre niekoho môže byť ťažké sa v tom zorientovať. Pozrime sa teda, aké druhy cukru najčastejšie používame a kedy.

Aký mixér kedy použiť?

Použitie cukrárenských špičiek

Aj pri polevách a zdobení je dôležité vedieť, akú cukrárenskú špičku použiť. Tu vidíte jednoduchú ukážku.

Zdroj: tiphero.com

Ak chcete byť skutočným preborníkom v zdobení, určite si pozrite aj tieto nápady

Ďalšie výborné triky, ktoré oceníte zvlášť pri príprave vianočných receptov

Linecké budú najlepšie za posledné roky

– do cesta nikdy nedávajte celé vajce, iba žĺtky,

– žĺtky by mali byť izbovej teploty a naopak maslo dobre vychladené, pri príprave cesta ho nastrúhame,

-do cesta pridajte pár kvapiek octu, nebude sa tak drobiť a ľahšie ho vyvaľkáte,

– do cesta pridajte aj trochu strúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry, bude úžasne rozvoniavať,

– dávajte si pozor na množstvo múky, ktorú použijete na rozvaľkanie cesta, čím viac múky sa do cesta vmiesi, tým tvrdšie budú koláčiky po upečení,

– cesto je treba spracovať čo najrýchlejšie a mať pritom čo najstudenejšie ruky. Cesto rýchlo spracujeme a dáme odležať do chladničky. Minimum je 1 hodina v chlade.

Recept na pravé linecké cesto nájdete TU.

Ak vám medovníky po upečení stvrdli, takto opäť zmäknú

Môžu byť tvrdé ako kosť, no vďaka tomuto triku vám zmäknú za pár minút a ostanú také, kým ich nezjete: Rada pre každého, kto sa chystá piecť perníčky!

Ak chcete mäkučké medovníčky, základom je dobrý recept. Ak ste však medovníčky upiekli a pred Vianocami stvrdli na kosť, takto opäť zmäknú. Medovníčky uložíme na rošt a vložíme do rúry. Na pekáč, alebo hlbší plech nalejeme vriacu vodu a vložíme na spodok rúry, rošt s medovníkmi dáme do vrchnej časti rúry. Rúru zavrieme, nezapíname, neotvárame, len necháme tak, asi 5-10 minút -ak máte tenšie perníčky stačí 5 minút, ak hrubšie tak aj 10. Potom celý rošt z rúry vyberiem, preložíme na pracovnú dosku a necháme perníčky 5-10 minút uschnúť. Následne už stačí len dať do plechovej dózy, zavrieť a máte ich krásne mäkké, až kým sa nezjedia!

Krém a poleva

ak sa vám zrazil krém na plnenie sladkých dobrôt, dajte ho v miske nad hrniec s vriacou vodou a nahrejte. Keď tuk začne rednúť, odstavte a znovu vymiešajte do peny. Tiež môžete kúsok masla vymiešať s cukrom a po malých častiach pridávať zrazený krém a všetko spolu premiešať.

-ak chcete, aby poleva skutočne lesklá, pridajte do nej pár kvapiek octu a vždy pridávajte preosiaty práškový cukor.

Ďalšie tipy

– ak nemáte poruke orechy, stačí, ak na suchej panvici opražíte strúhanku a použijete ju nameisto orechov. Na chuti rozdiel nespoznáte,

– mak bude chutiť tiež lepšie, ak ho opražíte na suchej panvici,

– ak sa nebudete medovníky zdobiť bielkovou polevou, potrite ich ešte pred pečením rozšľahaným vajíčkom, osladenou čiernou kávou alebo osladeným mliekom – bude nádherne lesklé a voňavé,

– banány v ceste nesčernejú, ak ich pokvapkáte ananásovou alebo citrónovou šťavou,

– ak sa nedá cukrovinky vyklopiť z formičiek, skúste ich zľahka klepnúť o hranu stola, prípadne položte formičky na mokrú utierku či do nádoby s trochou vody,

orechy olúpete ľahko a rýchlo, ak ich na pár dní namočíte do vody s trochou soli. Pôjde to jedna radosť a čo je najdôležitejšie, nič z orechov nevyjde nazmar,

– ak chcete, získať perfektne ušľahanú šľahačku, ktorá dokonale drží tvar, pridajte počas šľahania vaječný bielok,

– aby sa na pudingovom kréme nevytvorila koža,napichnite kúsok masla na vidličku a prechádzajte po povrchu omáčky alebo pudingu.

Ďalšie nápady na zdobenie

Stačí  kúpiť medové pláty a naplniť krémom – tieto torty dostanú každého!

Ako na to?

Jednoducho si medové pláty necháte tak, ako sú a budete mať klasickú tortu, alebo ich vykrojíte do tvaru, aký potrebujete.

Potom si musíte vymiešať tuhý krém, ktorý dobre drží. Ja som použila mascarpone-tvarohový krém. Naň si ušľaháte 2 celé mascarpone s 200 ml šľahačkovej smotany, pridáte 250 g jemného tvarohu a osladíte podľa chuti. Výborné je pridať aj strúhanú pomarančovú kôru a vanilkovú arómu. Krém skvele drží, nerozteká sa a je super-rýchly. Keď ho dáte na 20 minút vychladiť, pracuje sa s ním ešte lepšie.

Potom prichádza najťažšia časť, krém navrstvíte do vrecka a trpezlivo zdobte. Pláty sa dajú samozrejme aj upiecť, ale ak kúpite medové z obchodu, máte to úplne bez pečenia.

Nádherná inšpirácia z pinterestu!

zdroj: pinterest

Pozrite sa na tú nádheru – pláty si môžete upiecť, alebo použiť už hotové, medové pláty!

Zdobenie pomocou lentiliek, tyčiniek a obyčajných piškót

Aj tá najjednoduchšia nepečená torta môže vyzerať miliónovo. Pozrite sa na najkrajšie nápady, ako ozdobiť torty pomocou lentiliek, piškót či tyčiniek.

Obyčajná piškóta, ktorú len naskladáte na seba

Zdobenie pomocou bublinkovej fólie

Papier na pečenie a čokoláda – stačí nechať zaschnúť a priložiť na povrch torty

Cukríky marshmallow

Ak nemáte so zdobením žiadne skúsenosti a predsa by ste radi vytvorili peknú sladkú ozdobu na dezerty, ktoré pripravujete pre svojich drahých, máme pre vás skvelý tip. Najjednoduchšie sladké kvety, ktoré vyrobíte jednoducho a na sladkých dezertoch pôsobia skutočne krásne.

MarshmallowCakeToppersHeader-750x364

d9053b34-2cb7-42a7-af74-442d8d4bd515

marshmallow-petal-topped-cupcakes-1-large

Video:

Romantické zdobenie pomocou zeleniny

Zo zeleru si vytvoríte akúsi pečiatku – prerezaný zeler má tvar ruže, na ktorú nanesiete potravinárske farbivo a jednoducho otlačíte na biely fondán. Výsledok je skutočne čarovný.

cellery

cellery 1

cellery2

cellery 4

 

IMG_1774-682x1024

 

Najlepšie recepty na dnes