Táto rastlinka je neprávom považovaná za burinu. Jej liečivé účinky neprestávajú prekvapovať!

Z tejto rastlinky je možné pripraviť vynikajúce šaláty, džemy aj liečivé odvary. Dokáže však omnoho viac!

Púpava je mimoriadne rozšírená rastlinka, ktorá zdobí trávniky. Aj preto, že sa dokáže rýchlo rozšíriť a na svoje prežitie nepotrebuje žiadne špeciálne podmienky, sa mnohými ľuďmi považuje za burinu. Tento názor je však voči púpave nespravodlivý a dnes si uvedieme viacero dôvodov, prečo je to tak.

V mnohých krajinách sa púpava považuje za koreň života a ľudia ju doslova sadia na celé púpavové plantáže. A majú na to perfektné dôvody!

Foto: tojenapad.sk

 

Púpava má mnohé kozmetické, skrášľovacie, či potravinárske využitie. Z tejto rastlinky je možné pripraviť vynikajúce šaláty, džemy aj liečivé odvary. Dokáže však omnoho viac!

Lieči a dodáva vitamíny

V nasledujúcich riadkoch uvedieme iba zopár dôvodov, prečo by ste mali púpave dať šancu a vpustiť ju do svojho života. Ak vám v záhradke rastú jej žlté kvety, utekajte si ju rýchlo natrhať. Mala by radšej skončiť vo vašom košíku, než pod kosačkou.

Púpava dokáže:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

  • liečiť kĺby a hojiť rany,
  • pomôcť s trávením – normalizuje chuť do jedla, zlepšuje metabolizmus a spaľovanie,
  • stimulovať nervový systém, riešiť nedostatok energie, odstrániť chronickú únavu a napätie,
  • odstrániť jedy a toxíny z organizmu, odstrániť následky užívania drog,
  • pomôcť pri problémoch so zápchou – obsahuje zložky, ktoré môžu pomôcť ako mierne preháňadlo,
  • dodať telu prírodné vitamíny a minerály – meď, železo, draslík, horčík, sodík, vitamíny A,C,B,
  • vyrovnať pokožku, vyhladiť vrásky, zlepšiť znečistenú pleť a odstrániť pehy.
Foto: tojenapad.sk

 

Kedy zbierať púpavu?

Najlepší čas na zbieranie púpavy je práve teraz – na jar a začiatkom leta. To však neplatí pre korene, tie by sa mali zbierať v auguste a septembri, prípadne skoro na jar – v apríli, na začiatku mája.

Púpava ako lekár

Anémia: zmiešajte 3 lyžice púpavových kvetov a 3 lyžice pľúcnika. Pridajte 2 lyžice žihľavových listov a 1 lyžicu paliny. Všetko zalejte litrom vriacej vody a 50 ml čistého alkoholu. Roztok pite denne pred spaním.

Zápcha a nadúvanie: 1 šálku kvetov púpavy zalejte pohárom vody a varte pri nízkej teplote asi 15 minút. Odvar nechajte lúhovať pol hodiny, tri až štyrikrát za deň skonzumujte jednu polievkovú lyžicu.

Hormonálna nerovnováha: 1 trojlitrový zaváraninový pohár naplňte teplou vodou a zhruba do polovice dajte púpavové kvety. Pridajte 1 kg cukru a dobre premiešajte. Nechajte odstáť na okne po dobu asi troch týždňov, takto získaný elixír si potom pridávajte namiesto sladidla do čaju alebo do kávy.

Kožné ochorenia: 1 lyžicu drvených púpavových koreňov zalejte šálkou horúcej vody. Následne varte na miernom ohni zhruba 15 minút. Odvar ochlaďte a preceďte cez sitko, potom ho pite každý deň 15 minút pred jedlom.

Foto: tojenapad.sk

 

Maska na vlasy: 1 lyžicu čerstvo nasekaných púpavových listov zalejte 200 ml vriacej vody. Keď odvar ochladne, ešte mierne teplý ho vmasírujte ku korienkom vlasov a následne aplikujte po celej dĺžke vlasov. Vlasy neoplachujte, len si ich zabaľte do uteráka a nechajte pôsobiť 30 minút. Masku následne umyte teplou vodou. Takto si posilníte a zregenerujete vlasy, ktoré sa vám prestanú mastiť.

Džem z púpavy: Potrebujete asi pol kila púpavových kvetov, ktoré dôkladne umyte a namočte na jeden deň do studenej vody, vodu môžete 2-3 krát vymeniť za čerstvú. Potom zlejte vodu a púpavu zalejte v hrnci litrom studenej vody, priveďte do varu a varte asi 10 minút. Vývar zlejte vývar do iného hrnca a poriadne doň vyžmýkajte kvety. Pridajte kilo cukru a šťavu z dvoch citrónov. Varte na miernom ohni asi hodinu a nechajte vychladnúť. Nalejte do zaváraninových pohárov a dôkladne utesnite. Aak máte slabú imunitu, pridávajte púpavový džem do koláčov alebo na palacinky.

Poznáte ďalšie dobré recepty z púpavy? Podeľte sa o ne v komentároch!