Tajomstvo spodnej zásuvky na rúre: Celý život som ju využívala zle a až teraz viem, na čo v skutočnosti slúži!

Rovnako ako mnohí ďalší som sa celkom mylne domnievala, že spodná zásuvka na rúre bola navrhnutá na odkladanie plechov na pečenie, či iných drobných potrieb na pečenie. Na stránke napadovy.blog sme sa dozvedeli, na čo v skutočnosti slúži.

Rovnako ako mnohí ďalší som sa celkom mylne domnievala, že spodná zásuvka na rúre bola navrhnutá na odkladanie plechov na pečenie, či iných drobných potrieb na pečenie.

 

 

 

Prednedávnom som zistila, že sa dá využiť aj celkom inak.

Rada s týmto zistením poradím.

Na stránke napadovy.blog sme sa dozvedeli, na čo v skutočnosti slúži.

 

 

Foto: napadovy.blog

 

 

Nedávno som sa však dostala k informácii, že táto zásuvka slúži na niečo úplne iné.

Na čo v skutočnosti slúži?

 

 

 

Možno sa vám to bude hodiť keď budete najbližšie pripravovať jedlo.

Keď do nej umiestnite hotové jedlo, udrží si svoju teplotu, aj keď rúru budete používať na prípravu iného jedla.

 

 

 

 

Vyberte upečené jedlo.

Aby vám nevychladlo do chvíle, kým ho budete servírovať, vložte ho do tejto zásuvky.

 

 

 

 

Vzhľadom k tomu, že rúra je po dopečení stále vyhriata, jedlo sa vám nevysuší.

To by sa stalo, ak by ste ho nechali vo vyhriatej rúre.

Takto si udrží teplotu a nevychladne. 

 

 

 

Foto: napadovy.blog

 

 

Šetríte čas aj peniaze

Je to veľmi výhodný spôsob, ako udržať jedlo teplé.

A zároveň tak šetriť stále drahšie energie, ktoré by ste minuli na jeho opätovné prihrievanie.

 

 

Foto: napadovy.blog

 

 

Ak však chcete predsa len naďalej využívať túto zásuvku ako úložný priestor.

Nevkladajte do nej plastové ani drevené predmety, ktoré by sa mohli vplyvom tepla poškodiť, prípadne vznietiť.

Ako využívate spodnú zásuvku v rúre vy?

Ďalšie perfektné triky do kuchyne

Nedávno som sa naučila od mojej švagrinej skvelú vychatávku, ako nakrájať cibuľu na tenké prúžky bez použitia noža alebo kuchynského krájača.

 

 

Nepotrebujeme na to ani dosku na krájanie, cibuľka je perfektne naporcovaná a pripravená na ďalšie spracovanie, ako uvádza portál jemchyjinka, tento spôsob krájania je zvlášť skvelý na šaláty.

Samozrejme, môžete použiť bežný kuchynský nôž, ale v takom prípade nedosiahneme požadovaný výsledok.

A v sitruácii, keď potrebujete len trochu cibule, nemusíte špiniť dosku na krájanie a ďalšie kuchynské príslušenstvo.

V takýchto prípadoch vždy používam túto metódu krájania cibule.

Takže, začnime.

V mojej chladničke sú vždy polovičky cibule a mrkvy, ktoré mám z minulých príprav.

Vždy ich mám kde použiť – buď na mäso, potom na šalát a podobne.

 

 

Pripravte si bežnú zeleninovú škrabku.

 

Cibuľu začneme krájať od samého okraja priamo do šalátu alebo na panvicu, aby sme nemuseli použiť dosku.

Tento proces vám bude trvať iba pár sekúnd.

 

Škrabkou postupujeme od „hlavy“ po koreň.

 

Výsledkom sú tenké a rovnomerne nakrájané prúžky cibule.

 

Ďalšie triky, ktoré pri varení vyvážite zlatom

 

Tajomstvo šťavnatého mäsa

 

Mäso sa veľmi ľahko pri príprave vysuší. Aby ste tomu zabránili, naložte ho pred prípravou na chvíľu do soľanky.

Všetko čo potrebujete sú tri poháre vody, 1/4 šálky soli a 1/4 šálky cukru.

Takto naložené mäso vložte minimálne na hodinu do chladničky (závisí od veľkosti a hrúbky mäsa). Táto doba by však nemala presiahnuť 8 hodín.

Najlepšie palacinky

 

Do palacinkového cesta pridajte vždy 2 polievkové lyžice smotany.

Cesto bude krásne nadýchané a chuťovo lepšie.

Tajomstvo korenia

Vybrané koreniny je dobré chvíľu opekať v hrnci, kým nezačnú voňať.

Namiešajte si vlastný mix korenín a potom pripravte jedlo podľa postupu.

Zemiaková kaša

Veľmi dôležitý je výber správnych zemiakov. Aby ste dosiahli dokonalú chuť a konzistenciu, pridajte vždy trochu mlieka a masla. Vodu zo zemiakov vždy dobre zlejte.

Ak chcete, aby kaša chutila skutočne luxusne, do roztlčených zemiakov vždy dajte smotanu na šľahanie a trochu masla.

Nikdy však nie studené, ale zahrajte takmer až k bodu varu a následne vmiešajte do horúcich zemiakov.

Máte staré zemiaky a chcete, aby chutili ako nové? Skúste tento trik!

Pri varení zemiakov k nim vždy dajte aj kúsok čerstvej mrkvy. Nie je to na ozdobu, ani kvôli farbe, karotén, ktorý obsahuje mrkva totiž dokáže ochrániť vitamín C v zemiakoch (a tie ho vôbec nemajú málo, čím sú staršie, tým ho majú menej).

Ide o veľmi jednoduchý, no veľmi užitočný tip, ako vyťažiť z obľúbenej potraviny maximum.

Navyše, zemiaky budú chutiť omnoho lepšie.

Perfektný steak

 

Ak chcete pripraviť dokonalý steak, nikdy nepečte mäso, ktoré ste práve vytiahli z chladničky.

Počkajte aspoň 1 – 2 hodiny, aby malo izbovú teplotu.

Vďaka tomu sa opečie rovnomerne. Mäso treba tiež pred opekaním zbaviť zbytočnej vlhkosti.

Ryža

Ak chcete, aby mala ryža po uvarení snehobielu farbu, pridajte do vody aj 1/3 šťavy z citróna. Po uvarení bude ryža dokonalá. Ak chcete, aby bola ryža dokonalá aj na chuť, nezabudnite na namáčanie. Namáčanie ryže pred varením je veľmi dôležité a ľudia si to pri domácej príprave často vôbec neuvedomujú. Namáčanie je možné vynechať len v prípade dlhozrnných druhov (nemalo by sa však ani tam), u guľatozrnnej a hnedej ryže namáčame minimálne 30 minút- 1 hodinu pred varením.

Praženica

 

Pri príprave vajec na praženicu k nim pridajte kukuričný škrob. Škrob zlepší chuť výsledného pokrmu a zároveň urýchli proces varenia.

Ľahké nadýchané cesto

 

Do maslového cesta pridávajte vždy zmäknuté maslo izbovej teploty.

Ryby

 

Predtým ako začnete rybu vysmážať, alebo grilovať, potrite ju tenkou vrstvou majonézy a osoľte. Pred jedlom môžete pokvapkať citrónovou šťavou.

Cukor

Cukor nevyužívajte iba ako sladidlo. Je to aj skvelý zvýrazňovač chuti, rovnako ako soľ. Pridajte trochu cukru a chuť pokrmov bude výraznejšia.

Vajcia

 

Na dokonalé volské oko potrebujete trochu masla, vajce a soľ. Pol lyžičky masla rozpustite na panvici, keď je panvica dostatočne pripravená rozbite do nej vajíčko a pripravujte 4 minúty. Potom pridajte trochu soli. Hotovo.

 

Ak chcete volské oko premeniť na kulinársku pochúťku, prilejte na panvicu k vajciam vodu a panvicu prikryte. Výsledok bude takmer rovnako dobrý, ako keď pripravujte lahodné stratené vajce.

Cesnaku sa nebojte

 

Ak sa bojíte používať cesnak do jedla kvôli jeho výraznému pachu, ktorý cítiť z úst aj po dojedení, pridajte doňho trochu citrónovej šťavy. Neutralizuje zápach, ale chuť sa zachová.

Chrumkavý chlieb

 

Ak ste milovníkom domáceho chleba a pravidelne si ho pripravujete, skúste vložiť pred pečením na dno rúry plech s vodou. Chlieb sa dokonale upečie a kôrka bude krásne chrumkavá.

Krémová polievka

 

Skôr ako začnete variť krémovú polievku, opečte zeleninu v troche olivového oleja. Potom pridajte vodu, alebo vývar. Opekanie zeleniny spôsobí karamelizáciu cukru v zelenine a bude mať lepšiu chuť. Tento trik si treba pamätať aj pri príprave duseného mäsa so zeleninou.

Ešte niečo užitočné pre každodenné varenie

Ak pri varení príloh nahradíte vodu vývarom – získate omnoho lepšie chute.

 

Aby sa smotanová omáčka nezrazila a nevytvorili sa v nej hrudky, jediné, čo musíte urobiť, je pridať do smotany aj štipku kypriaceho prášku. Omáčka bude hladká a nezrazí sa.

Ak pridávate do omáčok kyslú smotanu, zrazeniu omáčky zabránite tak, že kyslú smotanu najskôr zmiešame s malým množstvom omáčke a až potom vmiešame do zvyšku omáčky. Dávajte však pozor, aby sa omáčka prudko nevarila.

 

Pri príprave steakov používajte namiesto bežnej soli morskú alebo košér soľ. Jódovaná soľ nezbaví mäso špecifického zápachu krvi, ktorý môže pokaziť výsledok. Zvyšné dve soli tento zápach neutralizujú.

 

Ak chcete získať mäkšie a šťavnatejšie mäso, pridajte k nemu pred tepelnou úpravou zmes vaječných bielkov a kukuričného škrobu. Táto kombinácia je tiež skvelá ako základ pre marinádu.

Upečte perfektný koláč aj bez receptu. Pred pečením sa uistite, že váha cukru je rovnaká ako váha oleja a váha cukru a oleja je rovnaká ako váha múky a vajec.

 

Pri pečení pridajte do cesta štipku soli. Tá podporí sladkú chuť výsledného dezertu.

 

K duseným pokrom a do omáčok pridajte sladkú horčicu alebo trochu arašidového masla. Pokrmy budú mať lepšiu a plnšiu chuť.

Keď varíte karfiol, do vody dajte vždy aj lyžičku jedlej sódy. Karfiol si nielen zachová farbu a počas varenia sa zbavíte jeho typického zápachu, ale bude chutnejší, perfektne pripravený na smaženie, alebo zapekanie. Verte mi, že ide o výborný karfiolový nápad!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie