Toto je perfektný nápad na rýchlu večeru, alebo pohostenie pre návštevy.
1. varianta
Potrebujeme:
soľ
cesnak podľa chuti
200 g šunkovej salámy alebo slaniny
150 g masla
200 g syra eidam (plátky)
1 nepokrájaná veka
Postup:
Veku šikmým rezom nakrájame na plátky, ale nedokrojíme úplne, necháme asi 1 cm odspodu, takže veka naspodku zostane vcelku. Pripravíme si z masla, cesnaku (podľa chuti) a soli nátierku, ktorú natierame jednotlivé plátky sendviča a vždy medzi namazané krajíčku vložíme plátok salámy a plátok syra, aby príliš nepresahovali cez veku a vkladáme len polovičky. Naplnenú veku trochu sformujeme, môže sa nám skrútiť, zabalíme do alobalu a dáme do horúcej rúry asi na 20 minút zapiecť. V alobale ju necháme vychladnúť, až potom rozbalíme a krájame obrátene, než je pôvodný rez. Vytvorí peknú hrebeňovú štruktúru. Rada: najlepšie je urobiť veku deň vopred, aby sa riadne ochladila s stuhla, lepšie sa potom aj krája.
2. varianta
Potrebujeme:
Nakrájanú veku alebo väčšiu bagetu
250 g salámy
3 paradajky
Veľkú papriku
1 vajce
1 pohár smotany na varenie
Soľ a čierne mleté korenie
Syr na posypanie
Maslo
Petržlenovú vňať
Postup:
Veku alebo bagetu nakrájame na plátky a tie uložíme do vymastenej formy na bábovku. Medzi plátky uložíme rovnako plátky salámy, syra, kúsok paradajky a papriky. Smotanu rozmiešame s vajíčkom, ochutíme soľou, korením, pridáme petržlenovú vňať a rovnomerne prelejeme cez vrch pečiva. Dáme zapiecť do vyhraitej rúry asi na 20 minút – sledujte povrch pečiva. Potom posypeme syrom, dáme ešte na chvíľku zapiecť a potom vyklopíme. Švédska večera je na stole!