Šupku z melónu nevyhadzujte, poznáme skvelý tip, ako ju využiť!

Šupka z melónu predstavuje 1/3 tohto plodu. Táto jeho časť spravidla končí v koši, pretože nepoznáme žiaden lepší spôsob, ako ju využiť. My vám však prezradíme skvelé tipy, vďaka ktorým zužitkujete nielen sladkú dužinu, ale aj šupu.

Nakladaná melónová šupka v sladko-kyslom náleve (namiesto nakladaných uhoriek)

Nebudete veriť, ale nakladaná melónová šupa v sladko-kyslom náleve je rovnako chutným doplnkom jedál, ako nakladané uhorky. Pýtate sa, aká je chuť melónovej šupy? Nie je sladká ako dužina. Ak by sme vám nakladanú kôru dali ochutnať so zatvorenými očami, mali by ste pocit, že si pochutnávate na chrumkavej nakladanej uhorke. Šupa má neutrálnu chuť a v sladko-kyslom náleve ide o vynikajúcu prílohu k mäsku. Navyše melónová šupka je plná vitamínov a živín, ktoré nenájdeme ani v samotnej dužine. O to presvedčivejší je argument, prečo by šupka rozhodne nemala skončiť v koši.

Potrebujeme:

450 g melónovej šupky

2 lyžice soli

1 šálku (250 ml) octu

1 šálku (250 ml) cukru

1 šálku (250 ml) vody

1 a ½ lyžičky korenia na nakladanie zeleniny

Postup:

Z melónu zužitkujeme dužinu a zelenú šupku ošúpeme pomocou škrabky na zemiaky (odstránime čo najtenšiu vrstvu). Potom ošúpanú kôru nakrájame na tenšie prúžky.

Do hrnca nalejeme dostatočné množstvo vody a pridáme 1 lyžicu soli. Privedieme do varu a do hrnca vložíme melónové šupky a varíme 4 minúty. Potom scedíme a necháme vychladnúť.

Všetky suroviny na nálev zmiešame, preložíme na plameň a privedieme do varu. Varíme, kým sa cukor celkom nerozpustí.

Vychladené šupky navrstvíme do zaváraninových pohárov a zalejeme horúcim nálevom. Dôkladne uzavrieme a necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke. Nakladaná šupka vydrží 3-4 týždne, konzumovať ju môžete už po niekoľkých hodinách.

Dnes najobľúbenejšie