Moja mama má korene v Maďarsku a recept na langoše má po svojej babke. Vyskúšala som už aj mnohé iné recepty, ale musím povedať, že s týmto sa nedajú porovnať. Tieto langoše sú jednoducho bezkonkurenčné!
Potrebujeme:
1 Kg hladkej múky,
2 vajcia
400 ml mlieka
250 g kyslej smotany
4 KL soli
50g droždia
1 kocka cukru
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások – v mlieku rozmelíme droždie, pridáme cukor a počkáme, kým vyjde kvások.
V samostatnej miske zmiešame múku, soľ, vajce, zvyšné mlieko a aj kvások. Vymiesime hladké cesto. Cesto vložíme do chladničky kde bude pomaly kysnúť – necháme kysnúť ideálne celú noc – vtedy sú langoše najlepšie.
Z cesta odoberáme menšie kúsky, ktoré v rukách natiahneme na čo najtenšie placky. Vyprážame v rozpálenom oleji dozlatista – langoše sú hotové raz-dva, treba na ne dávať pozor, aby sa nespálili. Langoše vyprážam len na polovičnom množstve oleja, ako tie klasické. Vždy dám trochu oleja, cesto a prikryjeme pokrievkou. Potom pokrievku zložím, langoš otočím a dosmažím bez pokrievky.
Podávame potreté cesnakom, so smotanou, syrom alebo kečupom.