Špeciálne langoše zo smotany, kysnuté v chladničke: Miniete o polovicu menej oleja a keď raz ochutnáte, na iné recepty hneď zabudnete!

Moja mama má korene v Maďarsku a recept na langoše má po svojej babke. Vyskúšala som už aj mnohé iné recepty, ale musím povedať, že s týmto sa nedajú porovnať. Tieto langoše sú jednoducho bezkonkurenčné!

Potrebujeme:

1 Kg hladkej múky,

2 vajcia

400 ml mlieka

250 g kyslej smotany

4 KL soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

50g droždia

1 kocka cukru

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások – v mlieku rozmelíme droždie, pridáme cukor a počkáme, kým vyjde kvások.

V samostatnej miske zmiešame múku, soľ, vajce, zvyšné mlieko a aj kvások. Vymiesime hladké cesto. Cesto vložíme do chladničky kde bude pomaly kysnúť – necháme kysnúť ideálne celú noc – vtedy sú langoše najlepšie.

Z cesta odoberáme menšie kúsky, ktoré v rukách natiahneme na čo najtenšie placky. Vyprážame v rozpálenom oleji dozlatista – langoše sú hotové raz-dva, treba na ne dávať pozor, aby sa nespálili. Langoše vyprážam len na polovičnom množstve oleja, ako tie klasické. Vždy dám trochu oleja, cesto a prikryjeme pokrievkou. Potom pokrievku zložím, langoš otočím a dosmažím bez pokrievky.

Podávame potreté cesnakom, so smotanou, syrom alebo kečupom.