Slovák z včelárskej rodiny prezradil jednoduchý trik: Takto vždy rozlíšite poctivý med od falošného!

Pochádza z včelárskej rodiny, a tak má s medom bohaté skúsenosti. Prezradil nám, ako zaručene odlíšite pravý med od falošného už priamo v obchode a ako ho treba skladovať, aby nestratil svoju chuť.

Vedeli ste, že vďaka jednej včele vznikne v úli necelá kávová lyžička medu? Práca s medom je sladká „drina“ a svoje o tom vie aj včelárska rodina Grgulovcov, ktorá už niekoľko generácií pripravuje poctivý slovenský med.

Slováci tradičný med milujú

Med je naša tradičná surovina a Slováci k nej majú blízko. Aj tu však platí, že ten najlepší med je zrkadlom poctivej práce včiel a včelárov. Slovenský med je kvalitný, a preto Grgulovci odporúčajú dať si trošku námahy a nájsť si svojho včelára na miestnom trhu či v špecializovanom obchode.

Na Slovensku sa med konzumuje celoročne, v lete je kupovaný vo väčších baleniach a pridáva sa do limonád či koláčov. V zime dominujú okrem medu propolisové produkty, ktoré podporujú imunitu. A v období vianočných sviatkoch kupujeme aj medovníky a sviečky.

Ako rozoznať pravý med od falošného

To, ako môžete poľahky rozoznať poctivý domáci med od falošného, ktorý má od pravého medu skutočne ďaleko, vedia najlepšie včelári. Opýtali sme sa preto priamo Filipa Grgulu, ako na to!

Jednoduchá rada

Či je med pravý alebo falošný, si môžete všimnúť už v obchode. „V prvom rade je potrebné poriadne si preštudovať etiketu. Ak je na etikete nápis ´zmes medov EÚ a mimo EÚ´, tak ide o zmes, ktorej kvalitu vám nikto nevie garantovať. Samozrejme, ak aj med nie je zo Slovenska, neznamená to, že nemôže byť kvalitný, ale vždy by ste sa mali vedieť cez kontakt dopátrať k pôvodu medu. Ak chcete mať istotu a mať doma poctivý med, tak na etikete hľadajte meno, adresu a kontaktné údaje firmy, resp. včelára. A potom je to už iba o dôvere medzi vami a včelárom, resp. firmou, od ktorej med kupujete,“ poradil pre Dobré noviny Filip Grgula.

Znaky pravého medu

Pravý med sa od nepravého líši aj v jeho znakoch. „Náznakom pravosti medu môže tiež byť tzv. kryštalizácia medu v pohároch – zmiešané kvetové medy, repkový, ďatelinový či slnečnicový med kryštalizujú veľmi rýchlo, aj v priebehu niekoľkých desiatok dní, či pár týždňov. Ale pozor, napríklad agátový med kryštalizuje veľmi pomaly, niekedy mu to trvá až rok,“ prezradil nám Filip Grgula. Možno ste už dokonca počuli aj o vzduchovej bubline v mede, ktorá by mala odlíšiť jeho pravosť, ale pán Grgula tvrdí niečo iné. „Pohybom bubliny v mede by som sa príliš neorientoval, lebo veľmi záleží od obsahu vody v mede a tiež od okolitej teploty – ak pozeráte rýchlosť pohybu vzduchovej bubliny toho istého medu v lete, tak sa vám bude zdať med príliš riedky a naopak, v zime na trhu krásne hustý. Najlepšou radou je dôvera vo vášho včelára,“ dodal.

Ako by mal vyzerať?

„Agátový med je krásne číry, takmer priesvitný s veľmi jemnou chuťou. Repkový, najmä keď je v krémovej forme, vyzerá na prvý pohľad takmer ako bravčová masť, ale má úžasne jemnú lahodnú chuť. Slnečnicový med má oranžové sfarbenie a jemne štipľavú dochuť. Lesné a medovicové medy majú výrazné chute, až takmer dohorka,“ povedal pre Dobré noviny na slovo vzatý odborník.

Vyhnite sa chybám pri skladovaní

Ak vám robí vrásky na čele to, že vám nevydrží tá chuť medu, kvôli ktorej ste si ho kúpili, možno robíte chybu pri jeho skladovaní. Tu by ste sa mali držať určitých zásad, ktoré vám s týmto problémom pomôžu najlepšie. „Aby ste zachovali chuť a kvalitu medu, je potrebné med skladovať v dobre uzavretej nádobe a na tmavom mieste. Kryštalizácia medu je jeho prirodzená vlastnosť a znak pravosti medu. Ak potrebujete med zase stekutiť, tak ho stačí ponoriť do teplého vodného kúpeľa,“ vyjadril sa Filip Grgula z medového obchodu CeraMel.

Dnes najobľúbenejšie