Už viac NEVYHADZUJTE škrupiny z vlašských orechov: Málokto pozná toto tajomstvo!

Väčšina ľudí vyhadzuje orechové škrupiny do koša, v lepšom prípade do kompostu.

Vyvarujte sa tohto prešľapu a inšpirujte sa skúsenosťami našich predkov, ktorí sa snažili zužitkovať zo svojej úrody úplne všetko.

K čomu vám budú škrupiny z vlašských orechov? Obsahujú vyšší podiel jódu, a tak budú prospešné najmä ľuďom s ochorením štítnej žľazy. Nedostatok jódu navyše ovplyvňuje aj zdravie maternice alebo prostaty.

Ak teda chcete do svojho tela doplniť jód, ľudové liečiteľstvo odporúča práve odvar zo škrupín vlašských orechov.

Odvar pripravíte tak, že dva a pol šálky orechových škrupín zalejete dvoma šálkami vody.

Niekoľko minút túto zmes povaríte a potom necháte vychladnúť.

Naše babičky používali orechové škrupiny proti kašľu

 

 

Nielen ako doplnenie jódu. Naše babičky a prababičky si z orechových škrupín počas jesenných a zimných mesiacov varili tiež čaj.

Ten priniesol úľavu, keď niekoho z rodiny skolila chrípka. Využívali ho aj v boji proti kašľu a zahlienení.

Ako čaj pripravovali?

Čisté škrupiny z desiatich vlašských orechov zaliali pollitrom vriacej vody, niekoľko minút nechali lúhovať a potom čaj scedili.

Pre krásne vlasy a proti šedinám

 

Odvar zo škrupín vlašských orechov naše babičky a prababičky používali aj zvonka. A to k záverečnému oplachovaniu umytých vlasov. Tento odvar pomáha nielen proti lupinám. Vlasy navyše vyživí a regeneruje, zastaví ich vypadávanie a tónuje ich do jemne hnedej farby. Ak vám práve začínajú prvé šediny, odvar zo škrupín vlašských orechov vašim vlasom môže navrátiť farbu.

Z odvaru zo škrupín si môžete vyrobiť tiež vlasovú masku. Naneste ho na suché vlasy, nechajte 20 minút pôsobiť a potom ho opláchnite vodou. Podčiarknuť tón hnedých vlasov a zakryť prvé šediny vie tiež preliv na vlasy, ktorý si vyrobíte zo zelených listov orecha kráľovského a zo zeleného oplodia (šupky) vlašských orechov. 100 gramov šupiek či lístia povarte 10 minút v pol litri vody. Až táto zmes vychladne, votrite ju do vlasov. Tento preliv si tiež môžete naliať do rozprašovača a každý deň striekať na svoje vlasy.

Mleté škrupiny z vlašských orechov

Ak máte možnosť, skúste škrupiny z vlašských orechov rozomlieť na veľmi jemný prášok. Následne ho môžete primiešať do zubnej pasty – po pravidelnom užívaní budete mať belšie zuby.

Mleté škrupiny z vlašských orechov skúste tiež využiť pri príprave domáceho telového peelingu. Zmiešať ich môžete napríklad s kokosovým olejom a potom následne použiť v sprche práve ako telový peeling.

Zdroj vápnika – telu ho dodá rýchlo a účinne

Ak trpíte nedostatkom vápnika, jedným z najlepších spôsobov, ako ho doplniť je piť vyššie spomínaný čaj z orechových škrupín – variť, kým sa tekutina nezosvetlí a za deň môžete vypiť 500 ml až 1 liter takejto tekutiny.

 

Proti kašľu sú neprekonateľné

Zo škrupiniek si pripravíme čaj a to tak, že ich varíme vo vode, kým tekutina nezíska svetlý odtieň. Scedíme a teplú tekutinu dosladíme medom a pridáme aj citrón.

Čaj blahodárne pôsobí na zapálené hrdlo a dokonca je výbornou prevenciou rakoviny hrtana. Tiež utlmuje bolesť zapáleného hrdla – to pocítite najmä pri prehĺtaní.

Čaj priaznivo pôsobí na znižovanie krvného tlaku a zlepšujú krvný obeh.

Jednoduchý trik, ako lúskať vlašské orechy bez námahy

Ak máte to šťastie, že sa vám orechy urodili neváhajte a uchovajte si ich na dlhé mesiace – ba až roky. Máme pre vás najlepšie tipy, ako na to!

Pri čistení orechov postupujte nasledovne.

Postup:

Orechy aj so škrupinou si vložte do misy.

Zalejte ich horúcou vodou.

Nechajte 30 minút stáť prikryté. 

Potom si zoberte pivovú fľašu a kladivko – na hrdlo fľaše položte orech a pomocou kladivka ťuknite primeranou silou. 

Orech sa jednoducho rozluskne.

Orechy zavárané na sucho!

Orechy budete mať poruke vždy, keď ich budete potrebovať.

Nemusíte sa báť, že orechy zatuchnú, alebo splesnivejú.

Potrebujeme:

Čisté poháre na zaváranie

Olúpané orechy

Postup:

Do pohárov jednoducho vložíme orechy. Potom takto naplnené poháre vložíme do rúry a zapneme ju na 70 stupňov.

Necháme v rúre 10 minút, potom na poháre položíme viečka (nezaťahujeme) a vložíme ešte na 10 minút do rúry.

Vyberieme z rúry, zatiahneme napevno a skladujeme.

Ak chcete, dá sa zavárať nasucho aj v mikrovlnke.

Stačí, ak otvorené poháre vložíme do mikrovnky a 2 poháre necháme 2,5 minúty vo vnútri pri plnom výkone.

Vyberieme utierkou, zatiahneme a obrátime viečkom nadol.

Keď pohár vychladne, môžeme uskladniť.

Zamrazenie

Vylúpané orechy sa dajú skladovať v mrazničke.

Pri stálej teplote pod bodom mrazu vydržia pokojne aj pol roka, bez toho aby došlo k zníženiu ich chuťovej a vzhľadovej kvality.

Výhodou je, že mrazené vlašské orechy môžete ihneď použiť pri varení, dajú sa veľmi ľahko krájať a strúhať.

Do mrazničky ich uschovajte v pevne uzatvorenej plastovej krabičke, prípadne v mikroténovom sáčku.

Je dôležité, aby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami, ktoré v mrazničke máte uložené.

Uloženie do chladničky

Ak doma či na chate nemáte k dispozícii mrazničku, dá sa využiť aj chladnička. Tu však orechy vydrží podstatne kratšiu dobu, zhruba 3 – 4 mesiace.

Naloženie do medu – sú potom extra liečivé

Zaujímavým riešením je naloženie vlašských orechov do medu. Stačí ich vložiť do pohára a premiešať s medom v pomere 1: 1.

Orechy takto užívané každý deň, dokážu posilniť imunitu, zlepšiť celkové zdravie a je to okamžitý zdroj zdravej energie.

Doprajte si ich najmä ráno. Ide aj o výbornú prísadu do koláčov.

Ako z orechov vyťažiť čo najviac?

V kombinácií s teplým mliekom (s látkami kombinácia živín ktoré mlieko obsahuje), pôsobia orechy ako neutralizátor toxínov v ľudskom tele.

V tejto kombinácií tiež urýchľujú regeneráciu zápalových ochorení horných dýchacích ciest a prispievajú k zlepšeniu akútnych stavov pacientov s tuberkulózou.

Pre posilnenie imunity a podporu detoxikácie je vhodná aj kombinácia orechov s včelím medom.

Ak si ráno doprajete nasekané vlašské orechy s tvarohom a hrozienkami, získate veľmi účinný prostriedok pre podporu správnej činnosti srdcového svalu, regeneráciu pečene, nervového systému a prevenciu aterosklerózy.

Rovnako prospejete aj svojmu zraku – zistilo sa, že kombinácia živín v tejto zmesi pôsobí ako prevencia poklesu zrakovej ostrosti spôsobenej vekom.

Nesmieme tiež zabúdať na to, že orechy sú veľmi užitočnou potravinou pri liečbe anémie, správnom psychickom vývoji, zlepšujú pamäť a pozornosť.

Cenné látky sú z orechov – rovnako, ako v prípade jadierok a semienok – sú získavané  a vstrebávané do organizmu len vtedy, keď je orech dostatočne spracovaný – požutý v ústach.

Nemajte preto zbytočný stres, že sa vám kúsok orechu dostane medzi zuby.

Látky, ktoré z neho takto získate, sú pre vaše zdravie hotovým pokladom.

S orechmi to však rozhodne nepreháňajte – vo vysokých množstvách sa môžu prejaviť nepríjemné alergické reakcie a nie sú vhodné ani pre ľudí trpiacich kolitídou.

Nezabúdajte, že ich sila sa neukrýva vo veľkom množstve.

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie