Výborný jablkový koláč s drobenkou, ktorý je ozdobou každého slávnostného stola.
Potrebujeme:
- 500 g pšeničnej múky hladkej
- 250 ml mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 40 g masla
- 30 ml rastlinného oleja
- 70 g granulovaného cukru
- 0,5 lyžičky soli
- 1 vajce
Ďalej:
- 200 g cukru
- 120 g masla
- 150 g pšeničnej múky
Na polevu:
- 5 jabĺk
- 30 g masla
- 1 lyžička škorica
- 1 vajce (na namazanie koláča)
Postup:
Pridajte kvasnice do preosiatej pšeničnej múky, premiešajte.
Pridajte cukor do teplého mlieka. Dobre premiešajte. Nalejte mlieko do múky, pridajte rozpustené maslo, vajce a všetko premiešajte.
Postupne pridávajte rastlinný olej, soľ a cesto mieste rukami po dobu 5-7 minút. Cesto by malo byť mäkké, hladké a nelepiť sa na ruky. Ak je to potrebné, môžete ubrať, alebo pridať múku podľa potreby.
Cesto zakryte fóliou a nechajte odpočívať 1,5 hodiny.
Ošúpte jablká a nakrájajte na kocky. Maslo rozpustite na panvici, pridajte jablká a opečte po dobu 3 do 5 minút, aby zmäkli.
Potom pridajte škoricu, premiešajte a nechajte náplň úplne vychladnúť.
Na drobenku: zmiešajte cukor a vychladené maslo vidličkou. Do zmesi cukru a masla pridajte múku a rukami vytvorte drobenku. Hotovú drobenku vložte do chladničky.
Vykysnuté cesto rozdeľte na 8 rovnakých častí a vytvorte z nich rovnaké bochníky. Zakryte ich fóliou a nechajte stáť ešte 5-7 minút.
Každý kus rozvaľkajte do kruhu s priemerom o niečo menším ako pekáč s priemerom 30 cm. Vezmite polovicu posýpky a rovnomerne ju rozdeľte na polovice každého kruhu z cesta.
Koláče preložte na polovicu tak, aby bola drobenka medzi dvoma vrstvami cesta. Ľahko zatlačte dlaňou.
Nechajte trochu drobenky na posypanie vrchu každého polkruhu.
Na každý koláč navrstvite jablčnú zmes po oboch stranách. Cesto zabaľte od okrajov do stredu tak, aby ste dostali dva kužele.
Formu na pečenie vymastite maslom a vysypte múkou. Položte všetky kusy cesta do formy tak, aby ostré strany kužeľov smerovali do stredu.
Formu zakryte fóliou a nechajte ju stáť 30–40 minút.
Pred pečením tortu namažte vajíčkom a posypte zvyškom posýpky.
Koláč pečieme 40 – 50 minút v rúre predhriatej na 150 stupňov. Skontrolujte či je koláč upečený špáradlom.
Nechajte vychladnúť a koláč položte na servírovací tanier.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)