plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ruský jablkový koláč s čokoládou: Tak fantastický, že nepotrebuje ani polevu!

Fantastická inšpirácia na vynikajúci koláčik z youtube, je veľmi chutný a rozvoniava po ňom celá kuchyňa.

 

Potrebujeme:

250 g múka hladká

250 g cukor kryštálový

250 g maslo

50 g orechy sekané alebo mleté (podľa toho, či chcete mať v koláčiku väčšie kusy)

50 g čokoláda

4 väčšie jablká

4 vajcia

2 bal. van. cukru

2 lyžice kakaa

1 lyžička škorice škorica

1 bal. prášok do pečiva

1/2 dcl rum

Vanilková alebo mandľová aróma

Voliteľné : čokoládová poleva (koláčik je výborný aj bez nej)

Na posypanie:

orechy

Postup:

V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo s oboma cukrami. Po jednom pridávame do zmesi žĺtky a zakaždým dobre prešľaháme. Vznikne nám jednotná nadýchaná hmota.

Postupne pridáme kakao, škoricu, rum a arómu.

Napokon pridáme do masy orechy(kto chce môže dať mandle) a na malé kúsky nakrájanú čokoládu na varenie – opäť dobre premiešame.

Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva – sypké prísady pridávame postupne a dobre miešame, vznikne nám hustá masa.

Nakoniec vmiešame aj nastrúhané alebo nadrobno nakrájané jablká.

A ako posledné vmiešame do cesta vyšľahaný sneh z bielkov. Ide to pomerne ťažko, ale výsledok stojí za to! :-)

Cesto navrstvíme na menší vymastený pekáč, alebo na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C 40-50 min.

Či je koláč upečený skontrolujeme špáradlom.

Nakoniec môžeme preliať polevou a posypať orechami, koláčik je však výborný aj sám o sebe. :-)

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes