Veľkonočná plnka podľa prababičky: Vďaka TAJNEJ prísade je tak chutná, že zmizne skôr, ako hlavný chod!

Táto sviatočná plnka je najlepšia, akú poznám. Prababička do nej vždy pridávala aj žihľavu - tú mladú jarnú a plnka je vďaka nej ohromne chutná.

Táto sviatočná plnka je najlepšia, akú poznám.

 

 

Prababička do nej vždy pridávala aj žihľavu – tú mladú jarnú a plnka je vďaka nej ohromne chutná.

Kto tento recept nepozná, odporúčam vyskúšať. Je to skutočne lahôdka, na Veľkú noc u nás nemôže chýbať!

Prečo sa oplatí pridať žihľavu do veľkonočnej plnky?

Žihľava sa do tradičnej veľkonočnej plnky pridáva z niekoľkých dôvodov:

Výživová hodnota: Žihľava je bohatá na vitamíny a minerály, ako sú vitamíny A, C, E, K, železo, vápnik a horčík. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie a posilňujú imunitný systém. Žihľava má vysoký obsah chlorofylu, ktorý má detoxikačné a antioxidačné vlastnosti.

Chuť: Žihľava má jemnú, mierne orechovú chuť, ktorá sa dobre dopĺňa s ostatnými ingredienciami plnky. Žihľava dodáva plnke zelenú farbu, ktorá symbolizuje jar a nový život.

 

 

Tradícia: V minulosti sa žihľava používala ako potravina a liečivá rastlina. Pridávanie žihľavy do veľkonočnej plnky je stará tradícia, ktorá sa v niektorých regiónoch Slovenska zachovala dodnes.

Zdravotné benefity: Žihľave sa pripisujú rôzne zdravotné benefity, ako je napríklad zlepšenie trávenia, posilnenie imunitného systému, zníženie krvného tlaku a zmiernenie príznakov alergie.

Ako pridať žihľavu do plnky?

Mladé listy žihľavy sa umyjú a oparia vriacou vodou.

Oparené listy sa nasekajú a pridajú do plnky.

Žihľavu môžete pridať aj do iných jedál, ako sú polievky, omáčky a šaláty.

Potrebujeme:

10-12 rožkov

8 žĺtkov

8 bielkov

1 Maslo

Soľ,mleté čierne korenie

Majorán drvený

Mletý zázvor

Štipku muškátového orieška

Mladú žihľavu

Údené mäso

Bravčovú masť na vymastenie pekáča

Postup:

Najskôr si klasickým spôsobom pripravíme údené mäsko.

Povaríme ho vo vode.

 

 

 

 

Potom vyberieme nakrájame na kocky.

Vývar necháme- neskôr s ním prelejeme rožky.

V samostatnej miske si maslo (Heru) a žĺtky vymiešame.

Pridáme podľa chuti soľ, korenie, rozdrvenú majoránku, mletý zázvor, muškátový oriešok.

Nakoniec vmiešame aj umytú.

Pridáme aj nejemno nasekanú mladú žihľavu.

 

 

 

 

Postupne pridávame na kocky nakrájané rožky.

Tie polievame vývarom a aj mäsko nakrájané na kocky. Všetko premiešame.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do hmoty.

Vložíme do vymasteného pekáča. Pečieme dozlatista.

Existuje mnoho spôsobov, ako vylepšiť veľkonočnú slanú plnku:

Sušené ovocie a orechy:

Pridanie sušených paradajok, olivy a orechov dodá plnke bohatú chuť a textúru. Môžete použiť vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle.

Koreniny a bylinky:

Pridanie korenín a bylín dodá plnke jedinečnú chuť. Môžete použiť papriku, chilli, oregano, bazalku alebo tymian.

Tekutiny:

Pridanie malého množstva tekutiny, ako je mlieko alebo smotana, dodá plnke krémovú konzistenciu.

Príprava:

Plnku dobre premiešajte: Dôkladné premiešanie ingrediencií zaručí hladkú a krémovú plnku.

Plnku môžete ozdobiť sušenými paradajkami, olivami, orechmi alebo bylinkami. Ak chcete plnku s výraznejšou chuťou, môžete ju pred plnením do koláčov nechať odležať v chladničke cez noc. Plnku môžete zmra

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Majka C.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie