Ako kŕmiť hrozno skoro na jar, aby ste mali BOHATÚ úrodu zdravých plodov? Stačí ho zaliať touto výživou!

Budete mať bohatú a chutnú úrodu hrozna

Na jar hrozno potrebuje komplexné hnojenie, ktoré sa vykonáva každoročne na jar a opakuje sa na jeseň.

Táto potreba je spôsobená skutočnosťou, že hrozno vyčerpáva pôdu, ktorá bez dodatočnej výživy neumožní rastline prinášať ovocie a normálne sa rozvíjať.

Aké hnojivá potrebuje hrozno?

 

 

Portál lyubimaya poradil prírodné hnojivo, ktoré doplní viniču živiny a môžete sa tešiť na chutnú a bohatú úrodu. 

Obsahuje fosfor, draslík a dusík, ktoré sú zodpovedné za vývoj výhonkov, rast listov a plodenie.

Jarné kŕmenie by malo brať do úvahy rovnováhu látok a vykonáva sa trikrát.

 

 

Prvé hnojenie sa vykonáva po nahodení púčikov.

Druhé hnojenie sa vykonáva po tom, čo sa objavia základy kvetinových zhlukov (10-15 dní pred kvitnutím).

Tretie hnojenie je potrebné, keď sa objavia zhluky a bobule sú veľké ako hrášok.

Čím hnojiť vinič?

 

 

Prvé hnojenie

Koreňové kŕmenie sa vykonáva najskôr týmto roztokom.

2 polievkové lyžice superfosfátu sa zmiešajú s 1 polievkovou lyžicou dusičnanu amónneho a 1 polievkovou lyžicou síranu draselného.

Superfosfát sa rozpustí v 1 litri horúcej vody, potom sa pridá dusičnan amónny a po rozpustení všetkých zložiek sa pridá síran draselný.

Komponenty sa rozpustia v 10 litroch vody.

 

 

Z organickej hmoty môžete 1 liter suchého kuracieho hnoja rozpustiť v litri vriacej vody, potom zaliať 10 litrami vody a prikryté nechať 3 dni.

Koncentrát sa zriedi v 10 litroch vody a 10 litrov hotového roztoku sa pridá pod krík.

Druhé hnojenie 

Používa sa síran amónny, síran draselný a borax.

1 lyžička boraxu sa rozpustí v litri horúcej vody, po úplnom rozpustení sa pridá 1 polievková lyžica síranu amónneho a potom 1 polievková lyžica síranu draselného.

Po zmiešaní všetko rozpustite v 10 litroch vody.

 

 

Rovnaký roztok možno použiť na listovú výživu, ak sa koncentrát rozpustí v 20 litroch vody.

Tretie hnojenie

Na tretie hnojenie použite fosforečnan draselný – 1 polievková lyžica na 10 litrov vody.

V tomto období sa už dusík nepoužíva.

Kedy strihať vinič?

 

 

Ak patríte k pestovateľom viniča, určite už viete, že vinič hroznorodý (Vitis vinifera) je vhodný aj do menších záhrad.

Je to ťahavá liana, takže sa hodí na pergoly alebo potrebuje inú oporu.

Veľmi časté je aj tzv. rýnsko-hessenské vedenie.

 

 

Základ rastliny tvorí hlavný ťažeň, ktorý sa postupne rozrastá vďaka ďalším výhonom (na nich sa neskôr objavujú plody) a tie treba pravidelne zastrihávať.

Informácie o tom ako a kedy je pre to ten najvhodnejší čas, sme pre vás takisto spracovali v tomto článku.

Ak poskytnete vášmu viniču dostatočnú starostlivosť, môže vám o pár rokov jeden koreň zarodiť aj niekoľko kilogramov hrozna.

 

 

Pri pestovaní v radoch platí základné pravidlo vysádzania a to vo vzdialenosti cca 80 – 120 cm od seba.

Ak vysádzate vinič popri plote, sadenice vysádzajte asi 0,5 m od plota. 

Ideálny čas na zimný rez viniča je v januári, februári alebo marci.

 

 

Naplánujte si ho na slnečný deň, môže byť aj mrazivý a neodkladajte ho až do jari, kedy už začína vinič pomaly pučať a vyteká z neho miazga.

Jednoduchý záves viniča sa nazýva jednoramenný kordón.

Aby nemal vinič príliš veľké zaťaženie, treba vždy jednu stranu ramena odstrihnúť.

Potom postupne odstránime všetky vyrodené staré ťažne.

 

 

Zrežeme aj vrchné letorasty zásobných čapíkov.

Každá časť ramena má svoj význam.

Koncový čapík ťahá živiny cez celé kordónové rameno a tým podporíme jeho životnosť.

Keby sa predsa stalo, že kordónové rameno odumrie, necháme pre istotu na hlavnom ťažni ešte jeden čapík.

Letorasty, ktoré vyrástli zo starého dreva odstránime. Keďže hlavná úroda dozrieva na poloťažňoch alebo ťažňoch, teraz vyberieme tie, ktoré by boli schopné plniť úlohu ťažňa.

 

 

Necháme teda na každom jeden letorast a v prostriedku bude čapík. Koncový čapík môžeme upraviť rezom a necháme ho bližšie ku kordónovému ramenu.

Teraz je rez hotový a strieda sa čapík, ťažeň, čapík, ťažeň a na konci jeden čapík. 

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie