Tieto rožky sú produko návykové, míňajú sa rýchlosťou blesku.
Potrebujeme:
- 60 dkg hladkej múky
- 10 dkg mäkkého masla alebo margarínu
- 3 dkg kvasníc
- 1,5 dl vlažného mlieka
- 1 vajíčko
- 120 g kyslej smotany
- 1 lyžička cukor
- 2 lyžice soli alebo podľa chuti
náplň:
- 10 dkg mäkkého masla alebo margarínu
- 10 dkg strúhaného syra (polovica môže byť údená)
Vrch:
- 1 vajce
- strúhaný syr a semienok
Postup:
Z mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások.
Do misy nasypeme múku, pridáme soľ, smotanu, vajce, kvások, zvyšné mlieko a mäkkého masla. Vypracujeme jednotné cesto. Nenechávame kysnúť, preložíme na pracnovnú dosku a natiahneme. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme syrom a preložíme. necháme 10 minút stáť, potom opäť roztiahneme a postup opakujeme ešte raz.
Teraz cesto rozdelíme na 2 bochníky, každý rozvaľkáme na tvar plátu (30×40 cm) a narežeme na trojuholníčky. Zrolujeme a uložíme na vymastený alebo papierom vystlaný plech. Necháme postáť piecť asi 30 minút. Potom potrieme vajíčkom, posypeme syrom alebo semienkami a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 25 – 30 minút. Na spodok rúry je dobré uložiť malä misku s vodou (ale je to voliteľné).
Prajeme vám dobrú chuť! :-)