Prekladané rožteky z kyslej smotany – ako pena: To sa nedá porovnať s pečivom v obchode, deti ich drankajú každý jeden víkend!

Tieto rožky sú produko návykové, míňajú sa rýchlosťou blesku.

Potrebujeme:

  • 60 dkg hladkej múky
  • 10 dkg mäkkého masla alebo margarínu
  • 3 dkg kvasníc
  • 1,5 dl vlažného mlieka
  • 1 vajíčko
  • 120 g kyslej smotany
  • 1 lyžička cukor
  • 2 lyžice soli alebo podľa chuti

náplň:

  • 10 dkg mäkkého masla alebo margarínu
  • 10 dkg strúhaného syra (polovica môže byť údená)

Vrch:

  • 1 vajce
  • strúhaný syr a semienok

Postup:

Z mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások.

Do misy nasypeme múku, pridáme soľ, smotanu, vajce, kvások, zvyšné mlieko a mäkkého masla. Vypracujeme jednotné cesto. Nenechávame kysnúť, preložíme na pracnovnú dosku a natiahneme. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme syrom a preložíme. necháme 10 minút stáť, potom opäť roztiahneme a postup opakujeme ešte raz.

Teraz cesto rozdelíme na 2 bochníky, každý rozvaľkáme na tvar plátu (30×40 cm) a narežeme na trojuholníčky. Zrolujeme a uložíme na vymastený alebo papierom vystlaný plech. Necháme postáť piecť asi 30 minút. Potom potrieme vajíčkom, posypeme syrom alebo semienkami a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 25 – 30 minút. Na spodok rúry je dobré uložiť  malä misku s vodou (ale je to voliteľné).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Dnes najobľúbenejšie