Prababkin sviatočný vanilkový koláč s jablkami: Žiadne na pudingové prášky a margarín – toto je skutočný cukrársky skvost!

Starý recept na poctivý jablkový koláč s vanilkovým krémom. Žiadne pudingové prášky ani umelé prísady. Toto je najlepší jablkový koláč, ktorý pokojne môžeme nazvať aj zákuskom. Kedysi sa tento koláčik robil v sedliackych rodinách na sviatočné príležitosti.

Potrebujeme: na plech 25 x 35 cm:

500 g múky hladkej
štipka soli
220 g masla
150 g práškového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
2 žĺtky
3 lyžice kyslej smotany
1 vrecúško prášku do pečiva
Strúhaná kôra z polovice citróna
Jablková náplň: 
12 jabĺk
Cukor a škorica podľa chuti a sladkosti jabĺk
Na vanilkový krém: 
2 vajcia
2 lyžice kr. cukru
1 čajová lyžička vanilková aróma
3 lyžičky múky alebo kukuričného škrobu
300 ml mlieka
150 g masla (nie margarín!!!)
100 g práškového cukru

Postup:

Preosejeme si múku s práškom do pečiva, pridáme soľ, cukor a premiešame. V strede cesta urobíme jamku, pridáme žĺtky, smotanu, maslo, citrónovú kôru a rýchlo uhnetieme cesto. Cesto by malo byť nelepivé a pružné. Podľa potreby pridávame múku.
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Medzitým si nastrúhame jablká, ochutíme cukrom, škoricou a podusíme na slabom plameni, kým sa nezačne odparovať šťava a nevznikne nám hustejšia zmes. Dochutíme aj kvapkou citrónovej šťavy. Ak máte veľmi sladké jablká, cukor nepridávajte vôbec.
Cesto z chladničky rozdelíme na tri rovnaké časti – rozvaľkáme na veľkosť plechu. Prvý plát uložíme na plech (vymastený alebo vyložený papierom) a upečieme dozlatista pri teplote 180 stupňov.

Ďalšie dva pláty upečieme s jablkovou náplňou. Prvý navrstvíme na plech vyložený papierom, navrstvíme jablkovú náplň (vychladnutú) a uložíme druhý plát. Popicháme vydlučkou a pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista (cca 30 minúť).

Na vanilkovým krémom vymiešame vajcia s dvoma lyžicami cukru, pridáme múku / škrob, mlieko a zmes varíme na strednom plameni kým nezhustne – treba dobre rozmiešať, aby v nej neboli hrudky. Pridáme vanilku a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo si vyšľaháme s cukrom a po lyžičkách prišľaháme aj vychladnutý krém.
Skladanie:
Dva listy z jablkovou náplňou na spodok, vanilkový krém a posledný plát cesta – posypať práškovým cukrom a nechať odležať. Na druhý deň je ešte lepší.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: hilda
Témy:


Pridajte svoj komentár