Pamätáte na kultový šľahač z čias socializmu? Mal nezvyčajnú vlastnosť, všetci o nej hovorili!

Dnes je mixér nepostrádateľným prvkom prípravy koláčov alebo výroby obľúbenej zemiakovej kaše, šľahačky alebo ďalších dobrôt.

Ak máte ešte doma mixér z čias socializmu, máte veľké šťastie.

 

 

 

Vďaka nemu pripravíte ten najlepší cheesecake, aký ste za celý život jedli.

Samotný spotrebič spred rokov, má oproti moderným zariadeniam jednu veľkú výhodu.

V minulosti sa elektronika vyrábala tak, aby vydržala a slúžila užívateľovi čo najdlhšie.

Dnešní výrobcovia už nevytvárajú zariadenia s takým nasadením.

Práve naopak, je celkom bežné, že spotrebiče si kupujeme len na určitý čas.

Možno nás ani až tak veľmi neprekvapí, keď sa náhle pokazia.

To však nie je všetko.

Mixéry, roboty či odšťavovače dostupné v predajniach sa môžu po pripojení k elektrickej sieti ihneď pokaziť.

Najčastejším scenárom však je, že poruchy sa objavia hneď po uplynutí záruky, čo samozrejme poháňa  zisky výrobcom.

 

 

 

 

p

 

Ja som mala doma ručný šľahač značky Zelmer, ktorého história siaha až do roku 1937 (aj keď názov Zelmer používa až od roku 1967).

V priebehu rokov sa majitelia spoločnosti zmenili, ale ich zariadenia sú aj po rokoch plne funkčné.

Môj šľahač ide aj po rokoch ako hodinky.

Ba čo viac, požičiavam ho aj sestre a švagrinej, pretože aj oni sa zhodnú, že krémy alebo zemiakovú kašu s ničím nevyšľahajú lepšie.

 

 

 

 

Ak máte jeden z týchto spotrebičov vo svojej skrini, vytiahnite ho a upečte dokonalý tvarohový koláč, ktorý je jemný, nadýchaný a rozplývajúci sa v ústach.

 

 

 

 

Za tieto zásluhy môže určite šľahač, ktorého vysoká rýchlosť a vysoká pevnosť umožňujú vyšľahať syrovú hmotu tak, ako to nedokáže žiadny moderný spotrebič, s ktorým som pracovala.

 

 

 

Nižšie uvádzam recept na tvarohový koláč z vedierka, ktorý je jedinečný veľmi krátkou dobou prípravy – okrem pečenia strávite v kuchyni maximálne 15 minút.

Je preto ideálnou voľbou pre zaneprázdnených ľudí, ktorí si len zriedka môžu dovoliť tráviť v kuchyni veľa hodín.

Chcete vedieť ďalšie zaujímavé novinky zo sveta varenia?

Neváhajte a sledujte našu stránku :-)

Recept na tvarohový koláč

Potrebujeme:

1 kg tvarohu z vedra

4 vajcia

Kocka masla

3/4 šálky cukru

4 polievkové lyžice zemiakového škrobu

3 kvapky vanilkového oleja

Postup:

Pred varením vyberte všetky ingrediencie z chladničky 30 minút pred pečením, aby sa zohriali na izbovú teplotu.

Vďaka tomu cesto nespadne a v rúre sa upečie rovnomerne.

 

 

 

 

Počas tejto doby sa tiež oplatí rozpustiť maslo, aby mohlo vychladnúť, kým sa použije.

Do misky dáme tvaroh, vajce, rozpustené maslo, cukor, škrob a vanilkový olej.

Začneme šľahačom miešať ingrediencie a keď to celé bude mať pudingovú konzistenciu, prestaňte miešať.

Predhrejte rúru na 190 stupňov.

Tortovú formu vystelieme zospodu papierom na pečenie.

Do vnútra nalejeme tvarohovú hmotu a poriadne rozotrieme.

Pekáč vložíme do rúry a cheesecake pečieme 20 minút.

Potom znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme 30 minút.

Poslednou fázou je zníženie teploty na 120 stupňov a pečenie cesta po dobu 30 minút.

Potom vypnite rúru a nechajte cheesecake vo vnútri, kým úplne nevychladne.

Dobrú chuť.

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels

Dnes najobľúbenejšie