Pripravte si doma unikátny jablkový koláč s piškótami a lístkovým cestom.
Oku a chuťovým bunkám lahodiaci kulinársky výtvor, ktorý vám rozvonia celý dom.
Vynikajúci recept na šťavnatý jablkový koláč z lístkového cesta z youtube kanála Appetizing.tv-Baking Recipes.
Potrebujeme:
500 g lístkového cesta
50+10 g jahodového džemu
200 g dlhých piškót
2 jablká
10 ml citrónovej šťavy
4 g škorice
10 g hnedého cukru
30 g vlašských orechov
30 g hrozienok
1 žĺtok
10 ml mlieka
10 g hnedého cukru
Na nápoj:
10 g kakaa
5 g kryštálového cukru
100 ml kávy
15 g smotanového syra
5 g práškového cukru
10 g kondenzovaného mlieka
4 ml vanilkovej esencie
50 ml smotany na šľahanie
2 g kakaa
1 piškótu
Postup:
Do stredu lístkového cesta rozotrieme džem. Piškóty prekrojíme na polovicu.
Poukladáme ich do stredu cesta na džem.
Z jabĺk pomocou vykrajovača odstránime jadrovník.
Ošúpeme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na plátky.
Nakrájané jablko vložíme do misky a nalejeme citrónovú šťavu.
Pridáme škoricu, cukor a lyžicou premiešame.
Jablkové plátky naukladáme na piškóty.
Na tvrdej podložke nasekáme orechy a posypeme nimi jablká.
Nakoniec na vrch nasypeme hrozienka.
Polovicu cesta prehneme do stredu a potrieme džemom (viď video).
Prehneme aj druhú stranu cesta, nakrájame na hrubé plátky a na vrchu spravíme nožom jemné zárezy.
Cesto aj s papierom preložíme na plech.
V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom a potrieme vrch koláča.
Nakoniec na vrch naukladáme plátky jablka a posypeme cukrom.
Plech vložíme do predhriatej rúry-
Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
Medzitým pripravíme nápoj: do pohára nasypeme kakao.
Pridáme cukor a nalejeme kávu a lyžičkou premiešame.
Do samostatnej misky pridáme smotanový syr a práškový cukor.
Ďalej pridáme kondenzované mlieko a vanilkovú esenciu.
Nalejeme smotanu a vidličkou vymiešame.
Zmes nalejeme do pohára s kávou, posypeme kakaom a ozdobíme piškótou a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: