Ocot ani jedlú sódu nepoužívam, na zapáchajúcu a zašlú bielizeň je toto omnoho lepšie: Rozdiel už po jednom praní!

Napriek pridávaniu aviváže prádlo zvláštne zapáchalo a keď čakáte sviežu vôňu čerstvo vypranej bielizne, toto zistenie nie je ničím príjemným. Keďže periem takmer denne, rozhodla som sa, že pri jednom praní vyskúšam starý trik, pridám do práčky aj balík prášku do pečiva.

Tento tip som poznala dlho, ale keďže sa všade hovorilo o úžasných vlastnostiach octu, nevyskúšala som to. Problém bol však v tom, že hoci sa stav mojej práčky a aj bielizne sa síce po pridávaní octu mierne zlepšil, stále to však nebolo celkom „ono“. Napriek pridávaniu aviváže prádlo zvláštne zapáchalo a keď čakáte sviežu vôňu čerstvo vypranej bielizne, toto zistenie nie je ničím príjemným. Keďže periem takmer denne, rozhodla som sa, že pri jednom praní vyskúšam starý trik, pridám do práčky aj balík prášku do pečiva.

Vôbec mi to nebolo ľúto, preto som zistila, že balíček je pár dní po záruke (určite by to v ceste nevadilo, no aspoň som mala motiváciu vyskúšať ho inak :-)).

Ako postupovať?

Robila som všetko ako zvyčajne. Do dávkovačov som pridala prací prášok aj aviváž, priamo do bubna som však nasypala aj balíček prášku do pečiva. Výsledok uvidíte a najmä ucítite hneď, ako bielizeň vyberiete z bubna.

       „Prášok do pečiva dokáže dokonale odstrániť zatuchnutý zápach z textilných vlákien, rozjasňuje a osviežuje bielizeň!“

Aj po vysušené budete cítiť, že prádlo je jemné a to dokonca aj uteráky, ktoré sa už po pár praniach stávajú drsnými a tvrdými. Myslíte si, že je jedno, či do práčky pridáte jedlú sódu alebo prášok do pečiva? Zatiaľ čo pri pečení ich za určitých podmienok môžete zameniť, v oblasti prania to také jednoduché nie je.

Prášok do pečiva obsahuje iba 30% hydrogénuhličitanu sodného a 70% ďalších zložiek, akými je napríklad monokalciumfosfát či síran hlinitý. Tieto zlúčeninu spolu vytvárajú kyslú reakciu, zatiaľ čo jedlá sóda sa prejavuje zásaditou reakciou.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Čo to znamená v praxi? Prášok do pečiva dokáže účinne neutralizovať kyslé zložky, ktoré uviazli v texitilných vláknách. Použitie sódy by na tieto zložky pôsobili prudkou reakciou, ktorá by poškodila aj samotné vlákna. Účinok prášku do pečiva je teda aj ochranný – chráni tkaniny a tie vydržia dlhšie!

Super výsledok za pár drobných

Čo je najlepšie, prášok do pečiva nemusíte pridávať do každého prania. Ja pridávam do prania k uterákom, pulóvrom, záclonám a „háklivým materiálom“. Ak chcete mať žiarivo biele záclony, namočte ich najskôr do vody, v ktorej ste si rozpustili aj 3-4 bal. prášku do pečiva. Nechajte pôsobiť a potom dajte jeden prášok aj do prania. Záclony budú krásne!