Navaríte aj bez múky a vajec: 17 tipov na komplet jedlo pre celú rodinu, ktoré pripravíte z pár surovín!

Vynikajúce jedlá bez vajec a múky, ktoré viete rýchlo pripraviť!

Vynikajúce jedlá bez vajec a múky, ktoré viete rýchlo pripraviť!

Pečené zemiaky so syrom a cesnakom

Potrebujeme (pre 4 osoby):

  • 500 gr. zemiaky
  • 4 lyžice najemno nastrúhaného syra
  • 100 g salámy nakrájanej najemno
  • 100 g mozzarelly – nastrúhanej
  • soľ podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku – roztlačené
  • petržlen podľa potreby
  • bazalka
  • Trocha oleja

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode, potom scedíme, ošúpeme a roztlačíme. Keď vychladnúť, pridáme salámu, oba druhy syra, cesnak, petržlenovú vňať aj bazalku. Rukami – ktoré sme si trochu namastili olejom tvarujeme z masy niečo ako fašírky, ktoré môžeme jemne rozlačiť. Uložíme do vymastenej misy a dáme piecť do vyhriatej rúry- Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 30 minút – alebo kým povrch fašíriek nie je zlatistý.

Zemiaky s paradajkami a mletým mäsom

Potrebujeme:

5 veľkých zemiakov

3 stredne veľké paradajky

400-500 g mletého mäsa

5 lyžíc smotany

soľ, mleté čierne korenie, paprika (alebo iné korenie) podľa chuti

voliteľné: ľubovolný syr

Postup:

1. Zemiaky očistite a nakrájajte na kusy hrubé asi 1 cm. Varte ich v mierne osolenej vode, až kým nie sú pripravené. Zlejte vodu a nechajte mierne vychladnúť.

2. Potom ich porozkladajte na plech vymastený olejom.

3. Pripravte smotanovú omáčku: Kyslú smotanu zmiešajte so soľou, mletým čiernym korením, sladkou paprikou (alebo iným obľúbeným korením). Hotovou omáčkou potrite zemiaky.

4. Paradajky nakrájajte na kruhy (ak sú veľké, nakrájajte na polmesiačiky) a položte ich na zemiakový podklad.

5. Do mletého mäsa pridajte soľ, mleté ​​čierne korenie a iné korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.

6. Z mletého mäsa vytvarujte guľôčky, potom ich mierne sploštite a položte na povrch paradajkových plátkov.

7. Vložte plech do predhriatej rúry na 180 ° C a pečte 30 – 35 minút.

8. Potom vyberte z rúry a posypte každý kus strúhaným syrom.

9. Pečieme ďalších 15 minút, aby sa syr rozpustil a zhnedol.

10. Servírujte a vychutnávajte. Dobrú chuť!

http://retete-usoare.eu/wp-content/uploads/2019/06/Cartofi-cu-carne-tocat%C4%83-6.jpg

Kuracie rolky zo 4 prísad

Potrebujeme:

600 g bravčového karé

Klobása (1-2 kusy)

Kyslá kapusta

2 ks cibule

Postup:

Mäsko si naklepeme a nasolíme. Na každý kúsok uložíme kôpku kapusty a 1/8 klobásky (Prekrojíme na štvrtinky a každú ešte prekrojíme na polovicu). Zrolujeme, upevníme nitkou.

Nadrobno nakrájanú cibuľku speníme na masti a sprudka opražíme rolky, zo všetkých strán, aby sa mäsko zatiahlo. Podliala som vodou a dusila približne 40 minút-1 hodinku. Rolky môžete prípadne aj piecť pod alobalom. Dá sa to prirpaviť oboma spôsobmi.

Nakoniec zvyknem šťavu zahustiť 1 šálkou vodou, v ktorej si rozmiešam 1 lyžicu hladkej múky a sladkú papriku.

Podávame so zemiakmi.

Rýchle cestoviny z jedného hrnca

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

soľ, korenie podľa chuti

2 PL kečupu

4 šálky vývaru

2 PL worcesterskej omáčky

cestoviny (fusilli)

1/2 šálky mlieka

300 g strúhaného syra (čedar)

Postup:

Mleté mäso si zmiešame s nakrájanou cibuľou, cesnakom, soľou, korením, kečupom a worcesterskou omáčkou. Premiešame a dusíme do mäkka. Potom pridáme vývar a cestoviny, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým cestoviny nezmäknú. Pridáme strúhaný syr, mlieko a premiešame. Môžeme ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou, či vňaťou z mladej cibuľky.

Šťavnaté mäsové rolky z rúry

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa (ideálne je skombinovať bravčové a morčacie)

cibuľa

paprika

petržlenová vňať

1 PL majonézy alebo smotany

1 strúčik cesnaku

1/2 ČL muškátového orecha

1/2 ČL mletej červenej papriky

2 PL strúhanky

soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

maslo podľa chuti

kôpor podľa chuti

50 g strúhaného syra

1 PL oleja

Postup:

Nakrájajte si cibuľu, papriku a petržlenovú vňať, pomocou mixéra nasekajte na ešte menšie kúsky a zmiešajte s mletým mäsom.

Pridajte prelisovaný cesnak, mletý muškátový oriešok, papriku, majonézu alebo kyslú smotanu a mleté čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešajte. Pridajte strúhanku a dobre niekoľkokrát premiešajte rukami. Nakoniec podľa chuti osoľte.

Kôpor nasekajte a maslo nakrájajte na prúžky. Aby sa vám maslo dobre krájalo, malo by byť dobre vychladené. Syr si nastrúhajte na hrubom strúhadle. Mäso vyklopte na pracovnú dosku, rozdeľte na niekoľko častí a vyformujte do obdĺžnika.


Na okraj každého obdĺžnika položte prúžok masla, nasypte kôpor a navrstvite strúhaný syr.

Mäso zviňte do rolky a konce zatlačte, aby z nich maslo a syr pri pečení nevytieklo.

 

Plech si vysteľte papierom na pečenie, rolky poukladajte vedľa seba a pomocou silikónového štetca natrite jemnou vrstvou oleja.

Pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 40 – 45 minút. Na tanieri môžete rolky ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.

Kastról s kuracími prsiami

Potrebujme:

4 veľké zemiaky

1 cibuľa

800 g kuracích rezňov

200 ml kyslej smotany alebo jogurtu a 2 lyžice majonézy (majonéza je voliteľná, môžete použiť aj horčicu alebo kečup)

Ďalej:

Korenie podľa chuti

soľ a olej

Voliteľné – cuketa, mrkva prípadne iná zelenina podľa výberu

Postup:

Kuracie prsia umyjeme a narájame na menšie kúsky.

Zemiaky očistíme, nakrájame a osolíme.

Zapekaciu misu vymastíme trochou oleja a navrstvíme do nej nakrjané zemiaky a na kolieska nakrájanú cibuľu. Ak máte aj aj inú zeleninu, tiež ju očistenú a nakrájanú navrstvite do misy.

Uložíme kúsky kuracích pŕs – ochutíme soľou a koreninami podľa výberu.

Na vrch nanesieme kyslú smotanu zmiešanú s majonézou.

Misu prikryjeme papierom na pečenie, ktorý sme si navlhčili pod tečúcou vodou a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. V polovici pečenia odstránime papier a necháme zapiecť dozlatista.

Zemiaková zapekačka

Potrebujeme:

1,5 kg zemiakov

400 g mletého mäsa

1 cibuľa

150 g čerstvej kapusty (môžete použiť aj kyslú)

1 ČL soli

čierne mleté korenie podľa chuti

60 – 100 g masla (môžete nahradiť aj masťou)

Postup:

Zemiaky si očistíme, asi 4 väčšie si odložíme bokom a ostatné nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu si nakrájame nadrobno a kapustu na tenké slíže. Do väčšej misy si dáme pokrájané zemiaky, kapustu a mleté mäso. Osolíme, okoreníme a dobre zamiešame.

Zapekaciu formu si vymastíme a zvyšné zemiaky postrúhame na strúhadle. Potom ich rovnomerne navrstvíme na dno misy a popritláčame, aby vznikol kompaktný základ. Osolíme.

Na to navrstvíme hmotu zo zemiakov, kapusty a mäsa. Navrch poukladáme nakrájané maslo a prikryjeme ďalšou vrstvou strúhaných zemiakov.

Popritláčame, uhladíme a poukladáme opäť plátky masla.  Pečieme do zlatista asi 20 minút vo vyhratej rúre pri 200 stupňoch. Hotovú zapekačku nakrájame a podávame. Dobrú chuť!

10- minútové zemiakové knedle bez múky a vajec

Potrebujeme:

Uvarené zemiaky

Škrob – zemiakový (ja si kupujem v Poľsku tam majú vo väčších baleniach)

soľ len do vody – nie do cesta

Postup:

Dáme variť vodu a solíme ju, najemno si nastrúhame uvarené zemiaky, posypeme škrobom, vidličkou zamiešame a vytvoríme sypkú zmes ktorú spracujeme ručne do kompaktnej hmoty – jednotného cesta. Keď je potrebné dosypeme škrob. Cesto by malo byť dobre tvárne.

Z cesta tvoríme guľaté knedle – menšie ako tenisový loptičku a hneď dáme do vriacej osolenej vody.

Varíme 2 – 3 minúty, netreba dlhší čas, vypneme, necháme pár minút pod pokrievkou odpočinúť. Vyberieme z vody a hneď podávame.

Poznámka – Na kilo zemiakov sa dáva zvyčajne asi 250g škrobu.

Zemiakové placky bez vajec a bez múky

Potrebujeme na 6 placiek:

500 g zemiakov

Soľ

Olivový olej

Šunku – nakrájanú na pláty

Syr – nakrájaný na plátky

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom vložíme do misky s vodou, necháme pár minút odmočiť (vyplaví sa škrob) a scedíme. Zemiaky je dobré čo najviac vysušiť (ja dávam do utierky a dobre vyžmýkam).

Na panvici s otvormi (10 cm) zahrejeme trochu olivového oleja a pridáme zemiaky – vďaka kruhovým otvorom nám vzniknú perfektné okrúhle placky – ja solím až na panvici. Vyprážame ta, aby boli zemiaky zlatisté z oboch strán.

3 placky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a uložíme na ne plátok šunky, syra a prikryjeme zemiakovou placku. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov, kde necháme zapiecť asi 10 minút tak, aby sa syr rozpustil.

Neodolateľné krémové zemiaky

Potrebujeme:

2 kg zemiakov
800 ml mlieka – prípadne môžeme nahradiť smotanou
200 g mäkšieho syra
100 gramov tvrdého strúhaného syra (ak nemáte dva druhy syra, stačí použiť len jeden druh)
soľ

Postup:

1. Zemiaky nakrájajte na plátky a prvú vrstvu poukladajte na vymastený plech.

2. Tehlu syra si nakrájajte na malé kocky, poukladajte na plech medzi zemiaky a celé posypte strúhaným syrom.

3. Urobte druhú vrstvu zemiakov a celý postup opakujte.

4. Osoľte a pridajte mlieko.

5. Pečte 30 minút v teplovzdušnej rúre s ventilátorom pri teplote 180 °

Obložené zemiakové placky

Potrebujeme:

350 g bravčového mäsa

500 g ošúpaných zemiakov

80 g tvrdého syra

2 čerstvé paradajky

1-2 strúčiky cesnaku

soľ, korenie podľa chuti

Vložte česnek do mixéra, pridajte mäso. Rozmixujte na hladkú hmotu. Mleté mäso vložte do misky, osoľte a okoreňte.

Postup:

rezeň s paradajkami a syrom

Z mletého mäsa vytvarujte 9 guličiek rovnakej veľkosti.

kotlety s paradajkami v rúre

Zemiaky nastúhajte na veľkom strúhadle. Vytlačte prebytočnú šťavu.

rezeň s paradajkami a zemiakmi

Nakrájajte paradajky na plátky.

kotlety s paradajkami v rúre

Vymažte plech s rastlinným olejom (môže ho pokryť aj papierom na pečenie). Nastrúhané zemiaky rozprestrite na 9 rovnakých plochých placiek.

Dajte na každú placku guľku z mletého mäsa.

rezeň s paradajkami a syrom

Umiestnite paradajky na mleté ​​mäso, zatlačte (aby sme získali plochý tvar) a dajte plech do rúry na 180 stupňov.

kotlety s paradajkami a syrom v rúre

5 minút predtým, ako plech vyberiete plech, rovnomerne posypte strúhaným syrom a nechajte zapiecť, kým sa syr neroztopí.

kotlety s paradajkami

Zdravé placky zo zeleniny

Potrebujeme:

200 g karfiolu

1 mrkvu

2 strúčiky cesnaku

čierne korenie

3 lyžice olivového oleja

200 g brokolice

1 cibuľu

2 zemiaky uvarené

100 g ovsených vločiek

soľ

Postup:

Uvarené zemiaky postrúhame. Rovnako nastrúhame aj mrkvu. Cibuľu, cesnak a bylinky pokrájajte na čo najmenšie kúsky. Brokolicu a karfiol si nakrájajte na kúsky vložte do misky a zalejte vodou. Takto zaliate ich dajte na 3 minúty do mikrovlnky. Nakoniec brokolicovo-karfiolovú zmes rozmixujte.

Všetky pripravené ingrediencie nakoniec zmiešajte v jednej miske. Miešajte kým nevznikne ucelená zmes. Z hotovej zmesi vytvorte malé kôpky, ktoré vyformujte do placky. Poukladajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte 15 minút pri teplote 220 stupňov. Po 15-tich minútach ich otočte a pečte ďalších 15 minút.

Podávať ich môžete s varenými zemiakmi alebo len jednoduchým zeleninovým šalátom. Pokiaľ ich chcete jesť len samé, odporúčame cesnakový dip (kyslá smotana, 2 lyžice horčice, 3 strúčiky cesnaku, soľ a čierne korenie).

Kastról s mletým mäsom

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

1 veľkú cibuľu

500 g mletého mäsa

1 strúčik cesnaku

Soľ, korenie

Strúhaný syr a 1 paradajku

Ole

Postup:

Zemiaky očistíme, nakrájame na kolieska a osmažíme na panvci na oleji – osolíme. Ak chcete ľahšiu verziu, stačí, ak zemiaky uvaríte.

1/2 zemiakov navrstvíme na plech, ktorý sme si vymastili trochou oleja (v prípade, že sme zemiaky len varili).

Mäso ochutíme soľou, korením. Mäso osmažíme na nakrájanej cibuľke.

Navrstvíme na zemiaky. Prikryjeme zvyškom zemiakov, posypeme syrom a uložíme na vrch kolieska paradajok. Dáme zaiecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov asi na 15-20 minút.

Oravská Strasanka

Jedlo chudobných materí z Oravy: Strasanku si zamiluje celá rodina, je to neskutočná dobrota!

Potrebujeme:

1 kg nových zemiakov

1 veľkú cibuľu, 1 menšiu

500 g kyslej kapusty

1 malú mrkvu

Bravčovú masť

1 ks klobásy

100 g slaniny

Mletú červenú papriku, rascu, čierne mleté korenie

Kyslú smotanu

Postup:

Do hrnca si dáme variť nové zemiaky v šupke, keď sú uvarené, scedíme a ošúpeme. Na bravčovej masti si opražíme nakrájanú cibuľu. Keď už má cibuľka zlatohnedú farbu, pridáme k nej nadrobno nakrájanú mrkvu, kyslú kapustu, dochutíme soľou a koreninami. Na samostatnej panvici opražíme ďalšiu menšiu cibuľku, slaninku a klobásku – pridáme rascu. Opražené mäsko pridáme do hrnca s kyslou kapustou a na záver pridáme nakrájané zemiaky. Hrniec prikryjeme pokrievkou a poriadne s ním zatrasieme, aby sa nám všetky suroviny premiešali.

Ruský zemiakový s kyslou smotanou

Potrebujeme:

Zemiaky 6-7 ks

Cibuľa 2 ks

Údená klobása, saláma, alebo  400 g

Kyslá smotana 2 lyžice

Slnečnicový olej 3 lyžice

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Ošúpte cibuľu. Nakrájajte na malé kocky. Zahrejte 3 lyžice oleja na panvici.

Cibuľu na oleji opečte do zlatohneda.

zemiakový kastrol

Nakrájanú klobásu nakrájajte na prúžky.

ako uvariť zemiaky

Ošúpte všetky zemiaky. Nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte s restovanou cibuľou.

zeleninový kastrol

Teraz pridajte údenú klobásu do zeleniny. Osoľte ingrediencie podľa chuti. Všetko dobre premiešajte.

kastról s klobásou

Pripravte vhodný pekáč. Dajte zemiaky a klobásy na dno.

pečené zemiaky

Namažte ho vrstvou kyslej smotany.

ako rýchlo uvariť večeru

Teplota rúry sa nastaví na 180 ° C. Odložte misku na pečenie 40 minút.

myadzvedz

Do misky môžete samozrejme pridať svoje obľúbené korenie a veľkoryso posypte bylinkami.

Zimné zemiaky

Potrebujeme:

700 g zemiakov

50 g masla (alebo 2-3 lyžice rastlinného oleja)

100 -150 g krájanej slaninky

1 cibuľu

1 bal. sáčkovej hubovej polievky

500-600 ml vody

200 ml mlieka

Soľ

Postup:

Zemiaky umyjeme a nakrájame na kolieska. Zapekaciu misu vymastíme olejom a preložíme do nej zemiakové plátky. Na zemiaky uložíme plátky masla.

Rúru nastavíme na 200 stupňov a pečieme asi 30 minút. Počas pečenia zemiaky aspoň raz premiešame.

Kým sa zemiaky uvaria, polievku uvaríme podľa pokynov na obale (ja som ju varila v zmesi vody a mlieka).

Po 30 minútach zemiaky vyberieme a posypeme cibuľou a polovicou krájanej slaninky. Potom na zemiaky nalejeme polievku (nie celú, ale tak, aby sme zaliali povrch všetkých zemiakov) a nakoniec navrstvíme na vrch a zvyšnú slaninku.

Vložíme do rúry a pečieme, kým zemiaky celkom nezmäknú a slaninka nezíska krásnu zlatistú farbu.

Zemiaky s cesnakom

Potrebujeme:

Uvarené zemiaky 6-7 ks

Šampiňóny 150g

Cibuľu 1 ks

Mrkvu 1 ks malá

Kôpor

Strúhanka 1/2 šálky

Soľ a korenie podľa chuti

Sušený cesnak 1/2 lyžičky

Olej

Postup:

Na panvici si orestujeme nakrájanú cibuľku. Pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájané huby a všetko restujeme dommäka.

Zemiaky nastrúhame a v mske zmiešame s orestovanou zeleninou a nadrobno nakrjaným kôprom. Ochutíme soľou a krením.

Prídáme aj strúhanku a vymiešame jedntonú zmes.

Zo zmesi tvarujeme jednotlivé šišky, ktoré ukladáme na pelch vystlaný papierom na pečenie (papier si ešte pomastíme).

Pečieme pri teplote 190 stupňov 20 minút, 5 minút pred dopečením potrieme maslom alebo olejom a necháme dopiecť dozlatista.

Foto: tjn
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie