Vynikajúce jedlá bez vajec a múky, ktoré viete rýchlo pripraviť!
Pečené zemiaky so syrom a cesnakom
Potrebujeme (pre 4 osoby):
- 500 gr. zemiaky
- 4 lyžice najemno nastrúhaného syra
- 100 g salámy nakrájanej najemno
- 100 g mozzarelly – nastrúhanej
- soľ podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku – roztlačené
- petržlen podľa potreby
- bazalka
- Trocha oleja
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode, potom scedíme, ošúpeme a roztlačíme. Keď vychladnúť, pridáme salámu, oba druhy syra, cesnak, petržlenovú vňať aj bazalku. Rukami – ktoré sme si trochu namastili olejom tvarujeme z masy niečo ako fašírky, ktoré môžeme jemne rozlačiť. Uložíme do vymastenej misy a dáme piecť do vyhriatej rúry- Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 30 minút – alebo kým povrch fašíriek nie je zlatistý.
Zemiaky s paradajkami a mletým mäsom
Potrebujeme:
5 veľkých zemiakov
3 stredne veľké paradajky
400-500 g mletého mäsa
5 lyžíc smotany
soľ, mleté čierne korenie, paprika (alebo iné korenie) podľa chuti
voliteľné: ľubovolný syr
Postup:
1. Zemiaky očistite a nakrájajte na kusy hrubé asi 1 cm. Varte ich v mierne osolenej vode, až kým nie sú pripravené. Zlejte vodu a nechajte mierne vychladnúť.
2. Potom ich porozkladajte na plech vymastený olejom.
3. Pripravte smotanovú omáčku: Kyslú smotanu zmiešajte so soľou, mletým čiernym korením, sladkou paprikou (alebo iným obľúbeným korením). Hotovou omáčkou potrite zemiaky.
4. Paradajky nakrájajte na kruhy (ak sú veľké, nakrájajte na polmesiačiky) a položte ich na zemiakový podklad.
5. Do mletého mäsa pridajte soľ, mleté čierne korenie a iné korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
6. Z mletého mäsa vytvarujte guľôčky, potom ich mierne sploštite a položte na povrch paradajkových plátkov.
7. Vložte plech do predhriatej rúry na 180 ° C a pečte 30 – 35 minút.
8. Potom vyberte z rúry a posypte každý kus strúhaným syrom.
9. Pečieme ďalších 15 minút, aby sa syr rozpustil a zhnedol.
10. Servírujte a vychutnávajte. Dobrú chuť!
Kuracie rolky zo 4 prísad
Potrebujeme:
600 g bravčového karé
Klobása (1-2 kusy)
Kyslá kapusta
2 ks cibule
Postup:
Mäsko si naklepeme a nasolíme. Na každý kúsok uložíme kôpku kapusty a 1/8 klobásky (Prekrojíme na štvrtinky a každú ešte prekrojíme na polovicu). Zrolujeme, upevníme nitkou.
Nadrobno nakrájanú cibuľku speníme na masti a sprudka opražíme rolky, zo všetkých strán, aby sa mäsko zatiahlo. Podliala som vodou a dusila približne 40 minút-1 hodinku. Rolky môžete prípadne aj piecť pod alobalom. Dá sa to prirpaviť oboma spôsobmi.
Nakoniec zvyknem šťavu zahustiť 1 šálkou vodou, v ktorej si rozmiešam 1 lyžicu hladkej múky a sladkú papriku.
Podávame so zemiakmi.
Rýchle cestoviny z jedného hrnca
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
soľ, korenie podľa chuti
2 PL kečupu
4 šálky vývaru
2 PL worcesterskej omáčky
cestoviny (fusilli)
1/2 šálky mlieka
300 g strúhaného syra (čedar)
Postup:
Mleté mäso si zmiešame s nakrájanou cibuľou, cesnakom, soľou, korením, kečupom a worcesterskou omáčkou. Premiešame a dusíme do mäkka. Potom pridáme vývar a cestoviny, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým cestoviny nezmäknú. Pridáme strúhaný syr, mlieko a premiešame. Môžeme ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou, či vňaťou z mladej cibuľky.
Šťavnaté mäsové rolky z rúry
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa (ideálne je skombinovať bravčové a morčacie)
cibuľa
paprika
petržlenová vňať
1 PL majonézy alebo smotany
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL muškátového orecha
1/2 ČL mletej červenej papriky
2 PL strúhanky
soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
maslo podľa chuti
kôpor podľa chuti
50 g strúhaného syra
1 PL oleja
Postup:
Nakrájajte si cibuľu, papriku a petržlenovú vňať, pomocou mixéra nasekajte na ešte menšie kúsky a zmiešajte s mletým mäsom.
Pridajte prelisovaný cesnak, mletý muškátový oriešok, papriku, majonézu alebo kyslú smotanu a mleté čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešajte. Pridajte strúhanku a dobre niekoľkokrát premiešajte rukami. Nakoniec podľa chuti osoľte.
Kôpor nasekajte a maslo nakrájajte na prúžky. Aby sa vám maslo dobre krájalo, malo by byť dobre vychladené. Syr si nastrúhajte na hrubom strúhadle. Mäso vyklopte na pracovnú dosku, rozdeľte na niekoľko častí a vyformujte do obdĺžnika.
Na okraj každého obdĺžnika položte prúžok masla, nasypte kôpor a navrstvite strúhaný syr.
Mäso zviňte do rolky a konce zatlačte, aby z nich maslo a syr pri pečení nevytieklo.
Plech si vysteľte papierom na pečenie, rolky poukladajte vedľa seba a pomocou silikónového štetca natrite jemnou vrstvou oleja.
Pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 40 – 45 minút. Na tanieri môžete rolky ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
Kastról s kuracími prsiami
Potrebujme:
4 veľké zemiaky
1 cibuľa
800 g kuracích rezňov
200 ml kyslej smotany alebo jogurtu a 2 lyžice majonézy (majonéza je voliteľná, môžete použiť aj horčicu alebo kečup)
Ďalej:
Korenie podľa chuti
soľ a olej
Voliteľné – cuketa, mrkva prípadne iná zelenina podľa výberu
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a narájame na menšie kúsky.
Zemiaky očistíme, nakrájame a osolíme.
Zapekaciu misu vymastíme trochou oleja a navrstvíme do nej nakrjané zemiaky a na kolieska nakrájanú cibuľu. Ak máte aj aj inú zeleninu, tiež ju očistenú a nakrájanú navrstvite do misy.
Uložíme kúsky kuracích pŕs – ochutíme soľou a koreninami podľa výberu.
Na vrch nanesieme kyslú smotanu zmiešanú s majonézou.
Misu prikryjeme papierom na pečenie, ktorý sme si navlhčili pod tečúcou vodou a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. V polovici pečenia odstránime papier a necháme zapiecť dozlatista.
Zemiaková zapekačka
Potrebujeme:
1,5 kg zemiakov
400 g mletého mäsa
1 cibuľa
150 g čerstvej kapusty (môžete použiť aj kyslú)
1 ČL soli
čierne mleté korenie podľa chuti
60 – 100 g masla (môžete nahradiť aj masťou)
Postup:
Zemiaky si očistíme, asi 4 väčšie si odložíme bokom a ostatné nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu si nakrájame nadrobno a kapustu na tenké slíže. Do väčšej misy si dáme pokrájané zemiaky, kapustu a mleté mäso. Osolíme, okoreníme a dobre zamiešame.
Zapekaciu formu si vymastíme a zvyšné zemiaky postrúhame na strúhadle. Potom ich rovnomerne navrstvíme na dno misy a popritláčame, aby vznikol kompaktný základ. Osolíme.
Na to navrstvíme hmotu zo zemiakov, kapusty a mäsa. Navrch poukladáme nakrájané maslo a prikryjeme ďalšou vrstvou strúhaných zemiakov.
Popritláčame, uhladíme a poukladáme opäť plátky masla. Pečieme do zlatista asi 20 minút vo vyhratej rúre pri 200 stupňoch. Hotovú zapekačku nakrájame a podávame. Dobrú chuť!
10- minútové zemiakové knedle bez múky a vajec
Potrebujeme:
Uvarené zemiaky
Škrob – zemiakový (ja si kupujem v Poľsku tam majú vo väčších baleniach)
soľ len do vody – nie do cesta
Postup:
Dáme variť vodu a solíme ju, najemno si nastrúhame uvarené zemiaky, posypeme škrobom, vidličkou zamiešame a vytvoríme sypkú zmes ktorú spracujeme ručne do kompaktnej hmoty – jednotného cesta. Keď je potrebné dosypeme škrob. Cesto by malo byť dobre tvárne.
Z cesta tvoríme guľaté knedle – menšie ako tenisový loptičku a hneď dáme do vriacej osolenej vody.
Varíme 2 – 3 minúty, netreba dlhší čas, vypneme, necháme pár minút pod pokrievkou odpočinúť. Vyberieme z vody a hneď podávame.
Poznámka – Na kilo zemiakov sa dáva zvyčajne asi 250g škrobu.
Zemiakové placky bez vajec a bez múky
Potrebujeme na 6 placiek:
500 g zemiakov
Soľ
Olivový olej
Šunku – nakrájanú na pláty
Syr – nakrájaný na plátky
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom vložíme do misky s vodou, necháme pár minút odmočiť (vyplaví sa škrob) a scedíme. Zemiaky je dobré čo najviac vysušiť (ja dávam do utierky a dobre vyžmýkam).
Na panvici s otvormi (10 cm) zahrejeme trochu olivového oleja a pridáme zemiaky – vďaka kruhovým otvorom nám vzniknú perfektné okrúhle placky – ja solím až na panvici. Vyprážame ta, aby boli zemiaky zlatisté z oboch strán.
3 placky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a uložíme na ne plátok šunky, syra a prikryjeme zemiakovou placku. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov, kde necháme zapiecť asi 10 minút tak, aby sa syr rozpustil.
Neodolateľné krémové zemiaky
Potrebujeme:
2 kg zemiakov
800 ml mlieka – prípadne môžeme nahradiť smotanou
200 g mäkšieho syra
100 gramov tvrdého strúhaného syra (ak nemáte dva druhy syra, stačí použiť len jeden druh)
soľ
Postup:
1. Zemiaky nakrájajte na plátky a prvú vrstvu poukladajte na vymastený plech.
2. Tehlu syra si nakrájajte na malé kocky, poukladajte na plech medzi zemiaky a celé posypte strúhaným syrom.
3. Urobte druhú vrstvu zemiakov a celý postup opakujte.
4. Osoľte a pridajte mlieko.
5. Pečte 30 minút v teplovzdušnej rúre s ventilátorom pri teplote 180 °
Obložené zemiakové placky
Potrebujeme:
350 g bravčového mäsa
500 g ošúpaných zemiakov
80 g tvrdého syra
2 čerstvé paradajky
1-2 strúčiky cesnaku
soľ, korenie podľa chuti
Vložte česnek do mixéra, pridajte mäso. Rozmixujte na hladkú hmotu. Mleté mäso vložte do misky, osoľte a okoreňte.
Postup:
Z mletého mäsa vytvarujte 9 guličiek rovnakej veľkosti.
Zemiaky nastúhajte na veľkom strúhadle. Vytlačte prebytočnú šťavu.
Nakrájajte paradajky na plátky.
Vymažte plech s rastlinným olejom (môže ho pokryť aj papierom na pečenie). Nastrúhané zemiaky rozprestrite na 9 rovnakých plochých placiek.
Dajte na každú placku guľku z mletého mäsa.
Umiestnite paradajky na mleté mäso, zatlačte (aby sme získali plochý tvar) a dajte plech do rúry na 180 stupňov.
5 minút predtým, ako plech vyberiete plech, rovnomerne posypte strúhaným syrom a nechajte zapiecť, kým sa syr neroztopí.
Zdravé placky zo zeleniny
Potrebujeme:
200 g karfiolu
1 mrkvu
2 strúčiky cesnaku
čierne korenie
3 lyžice olivového oleja
200 g brokolice
1 cibuľu
2 zemiaky uvarené
100 g ovsených vločiek
soľ
Postup:
Uvarené zemiaky postrúhame. Rovnako nastrúhame aj mrkvu. Cibuľu, cesnak a bylinky pokrájajte na čo najmenšie kúsky. Brokolicu a karfiol si nakrájajte na kúsky vložte do misky a zalejte vodou. Takto zaliate ich dajte na 3 minúty do mikrovlnky. Nakoniec brokolicovo-karfiolovú zmes rozmixujte.
Všetky pripravené ingrediencie nakoniec zmiešajte v jednej miske. Miešajte kým nevznikne ucelená zmes. Z hotovej zmesi vytvorte malé kôpky, ktoré vyformujte do placky. Poukladajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte 15 minút pri teplote 220 stupňov. Po 15-tich minútach ich otočte a pečte ďalších 15 minút.
Podávať ich môžete s varenými zemiakmi alebo len jednoduchým zeleninovým šalátom. Pokiaľ ich chcete jesť len samé, odporúčame cesnakový dip (kyslá smotana, 2 lyžice horčice, 3 strúčiky cesnaku, soľ a čierne korenie).
Kastról s mletým mäsom
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
1 veľkú cibuľu
500 g mletého mäsa
1 strúčik cesnaku
Soľ, korenie
Strúhaný syr a 1 paradajku
Ole
Postup:
Zemiaky očistíme, nakrájame na kolieska a osmažíme na panvci na oleji – osolíme. Ak chcete ľahšiu verziu, stačí, ak zemiaky uvaríte.
1/2 zemiakov navrstvíme na plech, ktorý sme si vymastili trochou oleja (v prípade, že sme zemiaky len varili).
Mäso ochutíme soľou, korením. Mäso osmažíme na nakrájanej cibuľke.
Navrstvíme na zemiaky. Prikryjeme zvyškom zemiakov, posypeme syrom a uložíme na vrch kolieska paradajok. Dáme zaiecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov asi na 15-20 minút.
Oravská Strasanka
Potrebujeme:
1 kg nových zemiakov
1 veľkú cibuľu, 1 menšiu
500 g kyslej kapusty
1 malú mrkvu
Bravčovú masť
1 ks klobásy
100 g slaniny
Mletú červenú papriku, rascu, čierne mleté korenie
Kyslú smotanu
Postup:
Do hrnca si dáme variť nové zemiaky v šupke, keď sú uvarené, scedíme a ošúpeme. Na bravčovej masti si opražíme nakrájanú cibuľu. Keď už má cibuľka zlatohnedú farbu, pridáme k nej nadrobno nakrájanú mrkvu, kyslú kapustu, dochutíme soľou a koreninami. Na samostatnej panvici opražíme ďalšiu menšiu cibuľku, slaninku a klobásku – pridáme rascu. Opražené mäsko pridáme do hrnca s kyslou kapustou a na záver pridáme nakrájané zemiaky. Hrniec prikryjeme pokrievkou a poriadne s ním zatrasieme, aby sa nám všetky suroviny premiešali.
Ruský zemiakový s kyslou smotanou
Potrebujeme:
Zemiaky 6-7 ks
Cibuľa 2 ks
Údená klobása, saláma, alebo 400 g
Kyslá smotana 2 lyžice
Slnečnicový olej 3 lyžice
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Ošúpte cibuľu. Nakrájajte na malé kocky. Zahrejte 3 lyžice oleja na panvici.
Cibuľu na oleji opečte do zlatohneda.
Nakrájanú klobásu nakrájajte na prúžky.
Ošúpte všetky zemiaky. Nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte s restovanou cibuľou.
Teraz pridajte údenú klobásu do zeleniny. Osoľte ingrediencie podľa chuti. Všetko dobre premiešajte.
Pripravte vhodný pekáč. Dajte zemiaky a klobásy na dno.
Namažte ho vrstvou kyslej smotany.
Teplota rúry sa nastaví na 180 ° C. Odložte misku na pečenie 40 minút.
Zimné zemiaky
Potrebujeme:
700 g zemiakov
50 g masla (alebo 2-3 lyžice rastlinného oleja)
100 -150 g krájanej slaninky
1 cibuľu
1 bal. sáčkovej hubovej polievky
500-600 ml vody
200 ml mlieka
Soľ
Postup:
Zemiaky umyjeme a nakrájame na kolieska. Zapekaciu misu vymastíme olejom a preložíme do nej zemiakové plátky. Na zemiaky uložíme plátky masla.
Rúru nastavíme na 200 stupňov a pečieme asi 30 minút. Počas pečenia zemiaky aspoň raz premiešame.
Kým sa zemiaky uvaria, polievku uvaríme podľa pokynov na obale (ja som ju varila v zmesi vody a mlieka).
Po 30 minútach zemiaky vyberieme a posypeme cibuľou a polovicou krájanej slaninky. Potom na zemiaky nalejeme polievku (nie celú, ale tak, aby sme zaliali povrch všetkých zemiakov) a nakoniec navrstvíme na vrch a zvyšnú slaninku.
Vložíme do rúry a pečieme, kým zemiaky celkom nezmäknú a slaninka nezíska krásnu zlatistú farbu.
Zemiaky s cesnakom
Potrebujeme:
Uvarené zemiaky 6-7 ks
Šampiňóny 150g
Cibuľu 1 ks
Mrkvu 1 ks malá
Kôpor
Strúhanka 1/2 šálky
Soľ a korenie podľa chuti
Sušený cesnak 1/2 lyžičky
Olej
Postup:
Na panvici si orestujeme nakrájanú cibuľku. Pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájané huby a všetko restujeme dommäka.
Zemiaky nastrúhame a v mske zmiešame s orestovanou zeleninou a nadrobno nakrjaným kôprom. Ochutíme soľou a krením.
Prídáme aj strúhanku a vymiešame jedntonú zmes.
Zo zmesi tvarujeme jednotlivé šišky, ktoré ukladáme na pelch vystlaný papierom na pečenie (papier si ešte pomastíme).
Pečieme pri teplote 190 stupňov 20 minút, 5 minút pred dopečením potrieme maslom alebo olejom a necháme dopiecť dozlatista.