Niečo tak chutné robia len na Záhorí: Fantastické kapustové pagáče – mäkulinké aj na tretí deň!

Výborný recept na kapustové pagáčiky podľa pani Adriany S., sú mäkučké, fantasticky chutné a vynikajúce aj na druhý deň. Ja som ich prvýkrát ochutnala v Stupava na Dňoch Zela a odvtedy u nás rozvoniavajú pravidelne.

Potrebujeme:

Plnka:

1 mala hlávka kapusty ( udusenej kapusty ma byt 250 g,)

1 PL kr. cukru

5 PL oleja

soľ, korenie

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Na cesto:

650 g hl.muky

32 g drozdia ( ja som dala sáčok sušeného)

1 KL cukru

200 ml mlieka

Okrem toho:

300 g uvarených zemiakov

200 ml kyslej smotany

100 ml oleja

1 žĺtok na potieranie

Postup:

Kapustu posekáme nadrobno, osolíme a necháme postáť 15 min. Do veľkého hrnca dáme rozpáliť 4-5 PL oleja a pridáme kapustu. Oheň stíšime a na miernom ohni za občasného premiešania kapustu udusíme (sparime). Kapusta ma byt mäkka, ale zároveň aj ostane trochu chrumkavá.

Uvarené zemiaky popučíme, pridáme kyslú smotanu, olej a vymiesime hladkú zmes. Keď máme kapustu mäkkú, pridáme cukor, okoreníme a ešte chvíľu popražíme za stáleho miešania. Odstavíme a necháme poriadne vychladnúť.

Zo 100 ml vlažného mlieka 1 KL cukru a drozdia pripravíme kvások na dno misy dáme zemiakovú masu k zemiakom pridáme osolenú múku, kvások a dobre vypracujeme cesto. Ja som ešte pridala 100 ml vlažného mlieka lebo sa mi videlo veľmi husté cesto.

Keď už cesto máme dobre vymiesené, tak pridáme kapustu a premiešame. Cesto prikryjeme a necháme odpočívat 20 minút po 20 min. Potom cesto vyberieme a na dobre pomúčenej doske prepracujeme, opäť necháme odpočívať po 20 minu.

Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm a pomocou formičky vykrajujeme malé pagáčiky. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Zapneme rúru na 200 stupňov a nahrajeme ju. Pagáčiky opäť trochu podkysnú asi 15 min. Tesne pred vložením do rúry potrieme rozšľahanym žĺtkom s troškou vody. Vrch môžeme posypať kmínom a možno aj posoliť morskou soľou. Pečiem cca 20 min, kým nemajú zlatistú farbu.