Najvyšší čas zazimovať muškáty: Keď to spravíte takto, na jar vám ani nenapadne kupovať priesady – rozdávam ich celej ulici!

Predpoveď počasia ohlásila, že babie leto v našich končinách definitívne končí. Už v pondelok majú teploty klesnúť pod bod mrazu, čo znamená, že je najvyšší čas zazimovať muškáty. Poradíme, ako to urobiť správne a zároveň získať nové rastlinky, ktoré nám na jar zakvitnú do krásy. Týmto spôsobom si pokojne môžete zadovážiť veľké množstvo nových rastliniek, ktoré určite potešia nielen vás, ale aj vašich známych. :-) 

Predpoveď počasia ohlásila, že babie leto v našich končinách definitívne končí. Už v pondelok majú teploty klesnúť pod bod mrazu, čo znamená, že je najvyšší čas zazimovať muškáty. Poradíme, ako to urobiť správne a zároveň získať nové rastlinky, ktoré nám na jar zakvitnú do krásy. Týmto spôsobom si pokojne môžete zadovážiť veľké množstvo nových rastliniek, ktoré určite potešia nielen vás, ale aj vašich známych. :-)

Ako zazimovať muškáty

Už začiatkom septembra treba ukončiť prihnojovanie muškátov a začať obmedzovať aj zálievku. Tak si ich pripravíme na úspešné prezimovanie. Rastliny, ktoré sme pestovali v debničkách a v črepníkoch je najlepšie prezimovať v pôvodných nádobách.  Po lete presťahujeme previsnuté aj obyčajné muškáty na chodbu, kde je chladnejšie a dostatok svetla. Svetlo je podstatné pre prezimovanie a uchovanie muškátov. Platí jednoduché pravidlo: čím je svetla menej, tým nižšia má byť teplota skladovania muškátov. Kvetináče uskladňujeme pri teplote okolo 4 – 10°C, vo svetlej miestnosti. Vhodné sú zimné záhrady, verandy, schodištia, chodby, pivnice, či garáže. Mnohí pestovatelia takéto priestory nemajú, preto ich zimujú v bytoch na oknách.

Ako muškáty ošetriť

Keď prestanú muškáty kvitnúť, zrežeme tie, ktoré majú odspodu nové mladé výhonky. Zostriháme ich tak, aby veľkosti stoniek zostali na cca 30 cm, max. zarovno s dnom kvetináča. Z nich budeme mať budúcu sezónu kompaktné mladé rastliny na starých koreňoch, ktoré budú silné. Treba pooberať všetky suché listy, stonky a stopky, aby na zostrihanom muškáte zostali len zdravé zelené lístky. Počas zimy ich polievame 1 až 2 krát do mesiaca. Začiatkom marca ich zostriháme asi na 15 cm a mierne pristrihneme aj korene. Neskôr ich presadíme do novej zeminy, do ktorej je vhodné pridať aj trochu granulovaného hnojiva. Potom ich už polievame častejšie.

Tip: Vyzreté výhonky nevyhadzujte

Ak výhonky, ktoré získate skracovaním pred zazimovaním, nie sú mäkké, ale dobre vyzreté, dajú sa použiť na rozmnožovanie. Narežte ich na dĺžku 8 až 10 cm a na každom ponechajte dva až tri listy, ostatné odstráňte. Niektorí pestovatelia odporúčajú odstrániť všetky listy, ja som skúsila obe metódy a s oboma sa mi podarilo získať nové rastlinky.

Konce namočte do stimulátora rastu a napichajte do hĺbky asi 3 cm do substrátu, hustejšie vedľa seba. Použiť môžete väčší črepník alebo debničku, alebo odrezky zasaďte po jednom do malých črepníčkov. Dajte ich na svetlé miesto, polejte a v nasledujúcich týždňoch udržiavajte substrát vlhký.

Najvhodnejšia teplota na zakorenenie je 18 až 20 °C. Asi o mesiac odrezky zakorenia a môžete ich presadiť do kvalitného substrátu.

Pestovateľka ukázala svoj odskúšaný návod, ako pripraviť muškáty na prezimovanie a zároveň si ich namnožiť

Ako prezimovať previsnuté muškáty

Druhý spôsob ako prezimovať muškáty je taký, že z výhonkov odstránime všetky listy. Takto zazimovávame previsnuté muškáty. Výhonky necháme v pôvodnej dĺžke, vôbec ich neskrátime. Potom rastlinu presadíme do vlhkého piesku. Ak sa počas zimy na výhonkoch objavia listy, tak ich odstraňujeme a piesok občas polejeme. Previsnuté muškáty sa za okná nezmestia, práve kvôli ich dĺžke sa musia skrátiť. Režeme tam, kde je stonka už drevitá. Odrezky nevyhadzujeme, ale husto napicháme do malých debničiek, kde sa počas zimy zakorenia a na jar máme nové ťahavé muškáty.

Dnes najobľúbenejšie