plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak máte doma 1 balík želatíny, toto skúste: 21+ receptov na bezkonkurenčné dezerty, ktoré rýchlo pripravíte!

Najobľúbenejšie želé dezerty, ktoré si zamiluje celá rodina.

Najobľúbenejšie želé dezerty, ktoré si zamiluje celá rodina.

Želé kocky s tvarohom

Potrebujeme:

6 lyžíc kr. cukru

6 lyžíc múka polohrubá

6 vajec

2,5 lyžice kakaa

1 /2 prášok do pečiva

100 ml oleja

Tvarohový krém:

2 bal. jemného tvarohu (spolu 500 g)

1 maslo (250 g)

Cukor práškový podľa chuti

Želatína:

1 liter vody

1 pomarančový Tang (šunienka)

6 lyžíc kr. cukru

2 bal. zlatý klas

Postup:

Najskôr si pripravíme kakaové cesto. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny,  potom pridáme postupne olej a preosiate sypké prísady – múku s práškom do pečiva a kakaom. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vysypaný a vymastený. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút (každý podľa svojej rúry), cesto otestujeme pomocou špáradla.

Na tvarohový krém si vyšľaháme spolu všetky prísady (maslo zmäknuté) a natrieme na vychladnuté cesto.

Na želatínovú polevu postupujeme nasledovne. 750 ml vody dáme variť spolu s cukrom a vo zvyšku rozmiešame šumienku a pudigové prášky. Keď voda začne vrieť, vmiešame pudingovú zmes a uvaríme ako klasický puding. Nalejeme na vrch koláča a necháme stuhnúť. Koláč podávame vychladený.

Úžasná ovocná maškrta z hrnca

Potrebujeme:

želatínu (je úplne jedno, či bude v prášku alebo v plátkoch, číra alebo farebná) v množstve dostatočnom pre vami zvolenú formu – ja som použil 30 g želatíny v prášku
čerstvé ovocie podľa chuti
cukor podľa chuti (alebo podľa návodu na sáčku s želatínou)

Postup:

Pripravíme si ovocie – umyjeme, vykôstkujeme, nakrájame … proste tak, ako potrebujeme. Ja som pužila obyčajný hrniec.

Želatínu pripravíme podľa návodu na obale.

Do vybranej formy skladáme podľa fantázie kúsky ovocia a zalievame želatínou. Kto má čas a náladu, tak môže postupovať po vrstvách a vyhne sa tomu, že ovocie trochu vypláva a bude mať na vrchu dezertu vrstvičku samotnej želatíny.

Na vrch môžete na ozdobu použiť farebnú vrstvu – teda želatínu, ktorú si namiesto vo vode prirpavíme v ovocnej šťave. Ak nemáte želatínu, môžete takto v ovocnej šťave uvariť vanilkový pudingový prášok.


Keď je forma naplnená, vložíme ju do chladničky stuhnúť. Potom pomocou tácky obrátime.


Pre ľahšiu vyklopenie ponoríme formu na chvíľku do teplej vody, aby sa želatína uvoľnila od steny.

Nakrájame a podávame ako vynikajúci studený dezert, treba s kopčekom čerstvo vyšľahanej smotany.

Želé torta s kyslou smotanou

Potrebujeme:

700 g kyslej smotany

300 g sušienok bebe

25 g želatíny

150 ml horúcej vody

1 šálku kryštálového cukru

1 balenie vanilkového cukru

1 pomaranč

500 ml pomarančovej šťavy

1 balenie cukrárenského želé

Postup:

Rozpustite želatínu v 150 ml horúcej vody a nechajte ju vychladnúť. Ošúpte si pomaranč a nakrájajte ho na plátky. Pomarančovú šťavu zmiešajte s práškovým želé a povarte 1 minútu. Nalejte do tortovej formy, do želé rovnomerne naukladajte nakrájaný pomaranč a dajte do chladničky stuhnúť.

Sušienky rozdrvte na malé kúsky. Kyslú smotanu vyšľahajte so všetkým cukrom, až kým s cukor nerozpustí. Pridajte želatínu, ktorú ste si na začiatku nechali napučať a vyšľahajte na hladký krém.

Krém z kyslej smotany a želatíny zmiešajte s rozdrvenými sušienkami tak, aby boli sušienky vmiešané rovnomerne. Krém potom nalejte do tortovej formy na želé. Vložte do chladničky. Keď celá hmota stuhne, formu niekoľkokrát ponorte do horúcej vody. Potom prikryte formu plytkým tanierom, otočte formu a tortu vyklopte.

Vznikne tento lahodný osviežujúci dezert, ktorý poteší každý maškrtný jazýček. Nakrájajte a servírujte.

Osviežujúce rezy

Potrebujeme:

200 g maslových sušienok

80 g roztopeného masla

175 g sušeného mlieka

Šálka cukru

3 tégliky jogurtu (600 g)

1 bal. jahodovej želatíny

Postup:

Sušienky rozdrvíme v mixéry a zmiešame s rozpusteným maslom. Hmotu, ktorá nám takto vznikne navrstvíme na dno misy alebo menšej formy s vyššími okrajmi.

Na krém rozmixujeme jogurty so sušeným mliekom a cukrom. Navrstvíme na sušienkovú zmes a dáme vychaldiť.

Príprava želatíny je úplne jednoduchá, postupujeme podľa inštrukcií na obale – najskôr necháme napučať v studenej vode a následne zahrievaním na plameni rozpustíme. Žealtínu nalejeme na vrch dezertu a necháme stuhnúť.

Ak chcete, pod želatínu môžete ešte naniesť vrstvu šľahačky, ktorú vyšľaháme s 1 stužovačom. Dezert bude takto vyšší a ešte chutnejší.

Úžasné želé cukríky bez cukru

Potrebujeme:

1 ½ šálky ovocnej alebo zeleninovej šťavy (šťava určuje nie len chuť ale aj farbu našich cukríkov- napr. kiwi, zelené hrozno, kapusta – zelené cukríky; mrkva, pomaranč, mago – oranžové)

4 lyžice želatíny

2-4 lyžice medu (príp. stévie)

½ lyžičky vanilkového extraktu

Môžeme použiť 1 lyžicu zdravých zložiek v prášku (napr. vitamín C, horčík)

Postup:

Pripravené šťavy nalejeme do kastrólika a zasypeme želatínou. Počkáme kým želatína vsiakne do tekutiny. Potom zmes premiešame.

Šťavu začneme zahrievať na miernom plameni – dávame však pozor, aby sa šťava nezačala variť, pretože by sme prišli o cenné vitamíny. Keď sa želatína rozpustí, vmiešame ostatné zložky – med, vitamíny a extrakty (v prípade, že sa ich rozhodneme pridať).

Takto pripravenú želatínu nalejeme do foriem a necháme vychladnúť cca 2-3 hodiny.

Vychladenú želatínu nakrájame na kocky a môžeme maškrtiť. Pri vhodnom skladovaní (vo vzduchotesnej nádobe) vydrží až 3 týždne.

Odporúčaná kombinácia ovocných a zeleninových štiav podľa farieb na úvodnom obrázku

ČERVENÁ – jahody, mrkva, červená repa a trocha citónovej šťavy

ORANŽOVÁ – mrkva, pomaranč, zázvor, mango džús

ŽLTÁ – žltá hruška, žlté jablko, žltá paprika a repa

ZELENÁ – kapusta, kiwi, uhorka, zelené jabko a hroznové víno

FIALOVÁ – maliny, čučoriedky, jablko, trocha červenej repy a červenej kapusty

Mliečny penový dezert

Mliečny penový dezert s bleskovou prípravou

Skvelý dezert nielen pre deti, ktorý pripomína obľúbeného mliečneho Pribináčika. Je vynikajúci, lahodný a nenáročný na prípravu. Moje deti ho tiež volajú „teplá zmrzlina“ pretože chuťou naozaj pripomína smotanovú pochúťku.Vyskúšajte túto dobrotu aj vy! :-)

Potrebujeme:

500 ml bieleho jogurtu

175 g  kyslej smotany

1 lyžicu želatíny v prášku

2 lyžice studenej vody

50 g práškového cukru

½ bal. vanilkového cukru

Postup:

Želatínu necháme napučať vo vode a potom rozpustíme zahrievaním na miernom plameni (nevaríme). Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.

Jogurt zmiešame s kyslou smotanou a oboma druhmi cukru. Šľaháme po dobu približne 3 minút.

Do hmoty postupne vlejeme za stáleho šľahania aj vychladnutú želatínu a šľaháme ešte 3 minúty.

Hmotu navrstvíme do dezertných pohárov a vložíme na 2-4 hodiny do chladničky.

Zdravé tvarohové poháre

Potrebujeme:

300 g jemného tvarohu

150 g kyslej smotany

2 lyžice medu

1 lyžicu želatíny v prášku

100 ml mieka

Ovocie podľa chuti:

1 ks banánu

1 ks kivi

Broskyňa, mandarinka, pomaranč

Postup:

Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a medom. Ovocie olúpeme a nakrájame na kolieska – pomaranč, broskyňu a mandarínku –  na mesiačiky.

Želatínu nasypeme do 100 ml mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na ohneň a zahrievame, kým sa nerozpustí – nevaríme!

Želatínu necháme vychladnúť a potom ju vmiešame do tvaroho-smotanovej zmesi.

Pripravíme si dezertné poháre, do ktorých postupne vrstvíme krém a ovocie. Vrch môžeme ozdobiť drtenými orieškami, čokoládou alebo karamelom.

Dezert uložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.

Čerešňová maškrta do pohárov

Potrebujeme:

600 g mrazených čerešní/višní (v sezóne môžete dať čerstvé)

400 g krupicového cukru

50 ml vodky alebo koňaku

75 g želatíny

100 ml horúcej vody

900 ml mlieka (2,5%)

400 ml smotany na varenie 10%

jablká

mäta na dekoráciu (v sezóne aj višňa, alebo čerešňa)

Postup:

Rozmrazené (alebo čerstvé) ovocie bez kôstok dáme do mixéra. Pridáme 200 g cukru, 50 ml vodky, alebo koňaku a rozmixujeme. Nalejeme do misy. V miske si rozmiešame 50 g želatíny s horúcou vodou a nalejeme do misky s rozmixovaným ovocím. Pri miešaní sa vám vytvorí pena, ktorú treba odobrať, pretože by to v pohári nevyzeralo pekne. Teraz budeme potrebovať jablká, ktoré použime ako podpierku pre pohár. Prerežeme si ich na 4 časti. Na tácku na froté utierku položíme sklenený dezertný pohár, nakloníme a podoprieme štvrťkou jablka tak, aby bol pohár stabilný. Do každého nakloneného pohára opatrne nalejeme višňovú/čerešňovú hmotu. Nalievajte ju napríklad pomocou čajníka, bude to jednoduchšie. Potom dáme tácku s pohármi do chladničky aspoň na hodinu.

900 ml mlieka zmiešame so smotanou, pridáme zvyšný cukor a zmiešajte, aby sa cukor roztopil. Teraz zalejte 25 g želatíny horúcou vodou, kým sa želatína nerozpustí a nalejeme do mlieka. Dajte na sporák a nechajte zovrieť. Nechajte mierne ochladiť a nalejte do pohárov, do ktorých ste predtým naliali rozmixované ovocie. Nechajte dobre vychladiť, ozdobte a podávajte. Ak chcete vytvoriť dvojfarebnú vzorku, môžete striedavo nalievať višňovú a smotanovú hmotu pod rôznym uhlom. Dobrú chuť!

Videonávod

 

Ovocná želé maškrta

Potrebujeme:

1 hotový piškótový plát, alebo sušienky či piškóty (upečte napríklad podľa tohto receptu alebo ak máte málo času, použite kupovaný)

400 g ovocia (jahody, mandarínky, kivi, hrozno, jablká, banány atď.)

700 g smotany kyslej 20% (hustá)

300 g práškového cukru

30 g želatíny

1/2 pohára vody

vanilkový cukor

Postup:

1. Ovocie nakrájajte na kúsky.

2. Krém si pripravíte tak, že rozpustíte želatinu vo vode a necháte napučať. Smotanu dobre vymixujte mixérom a postupne do nej pridajte cukor a vanilkový cukor. Všetko miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

3. Napučanú želatínu rozpustite na miernom ohni, ale dávajte pozor, aby ste ju nevarili. Nechajte vychladnúť a potom opatrne postupne pridajte do smotany za pomoci mixéra.

4. Korpus si nakrájajte na menšie kúsky.

5. Teraz zostavte tortu. Formu si vysteľte potravinárskou fóliou a na dno naukladajte v pekných tvaroch ovocie. Dajte si záležať, pretože keď sa koláč otočí, táto vrstva bude hore ;)

6. Na to naukladajte kúsky korpusu.

7. Všetky medzery vyplňte ovocím a striedajte ovocie a korpus.

8. Na to nalejte krém, dobre ho rozotrite tak, aby sa dostal do všetkých medzier.


9. Tortu zakryte potravinárskou fóliou a chlaďte 2 – 3 hodiny, aby stuhla.

10. Stuhnutú tortu prevráťte na tanier a odstráňte potravinársku fóliu. Ak chcete, môžete ozdobiť na vrchu ďalšími jedlými dekoračnými kúskami. Dobrú chuť!

Mandarínková panna cotta

Potrebujeme:

300 ml smotany na šľahanie

400 ml mandarínkovej šťavy

60 g cukru

20 g želatíny v plátoch

30 ml vody

30 ml mlieka

50 g tvarohu jemného

Vanilkový cukor

Manradínky

Postup:

Najskôr pripravte krémovú vrstvu. Polovica želatíny do 50 ml studenej šťavy a nechajte nabobtnať. V panvici zmiešajte mlieko, smotanu, 100 ml šťavy, tvaroh, vanilkový cukor a polovicu cukru. Dajte na malý plameň, pridajte kôru a neustále sa miešajte.

panna cotta

Odstráňte krémovú hmotu z tepla, pridajte želatínu a dobre premiešajte, kým sa úplne nerozpustí. Dajte do chladničky asi na hodinu, kým nepripravíte zvyšok dezertu.

panna cotta s mandarinkami

Ak chcete vytvoriť mandarínové želé, namočte druhú časť želatíny do 50 ml šťavy a nechajte ju 30 minút napučať . V samostatnej panvici zmiešajte 200 ml šťavy, vodu a zostávajúci cukor, priveďte do varu a pridajte napučanú želatínu. Všetko dobre premiešajte a nechajte mierne vychladnúť.

panna cotta s mandarínovou šťavou

Vyberte zahladené poháre z chladničky a navrstvíte na vrch mandarínkové želé aj s kúskami mandariniek.

dezert s mandarinkami

Dezert nechajte v chladničke až do vychladenia. Hotový dezert môže byť zdobený mandarínovými plátkami, strúhanou čokoládou alebo kokosovými hoblinkami.

Tvarohový dezert s ovocím

диетический творожный десерт

Potrebujeme:

200 g nízkotučného tvarohu

100 ml mlieka

Stevia sladidlo podľa chuti

2,5 ČL želatiny

50 g bobuľovitého ovocia

50 ml vody

Postup:

Želatínu rozpustite vo vode podľa pokynov na obale. Mlieko zmiešajte s tvarohom a steviou, pridajte želatínu. Hmotu rozmixujte mixérom a pridajte bobule. Vylejte hmotu do formy a nechajte stuhnúť v chladničke. Hotovo. Výborné, jednoduché a rýchle.

Želé cukríky s vitamínom C

Potrebujeme:

180 ml citrónovej šťavy

180 ml vody

20 g želatíny

3 PL cukru

Postup:

Želatínu zmiešajte so 60 ml studenej prevarenej vody. Nechajte napučať. Bude to trvať asi 5 – 10 minút. Zmiešajte cukor so 120 ml vody. Dajte na sporák a na miernej teplote chvíľu povarte. Odstráňte zo sporáka a do tohto sirupu nalejte želatínu. Pridajte šťavu asi z 3 citrónov. Preceďte cez sitko a nalejte do hmoty. Dobre vymiešajte a vylejte na plech. Prikryte a nechajte cukríky chladiť asi 2 hodiny. Nakrájajte na kocky a zavolajte deti. Zmiznú rýchlosťou blesku ;)

Smotanová pena s banánom

Smotanová pena s banánmi

Veľmi chutný dezert bez pečenia a zdĺhavej prípravy. Hodí sa na slávnostný stôl a rovnako aj na bežné popoludnie.

Postup:

500 g kyslej smotany

100 g práškového cukru

2 banány

2 bal. želatíny v prášku

Postup:

Do smotany (izbovej teploty) pridáme cukor a dobre premiešame. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale, necháme vychladnúť a postupne všľaháme do smotany.

Banány nakrájame na kolieska alebo kocky a striedavo vrstvíme so smotanovým krémom do dezertných pohárov (môžeme použiť aj iné ovocie podľa chuti).

Môžeme ozdobiť kakaom alebo čokoládovými hoblinkami. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

Zdravá jogurtová torta

Zdravá jogurtová torta bez cukru

Potrebujeme:

200 g celozrnných sušienok

70 g masla

2 ks banánov

4 ks kivi

2 lyžice medu (prípadne podľa chuti)

500 ml bieleho jogurt gréckeho tipu

½ lyžičky citrónovej šťavy

10 g želatíny v prášku

½ šálky studenej vody

Na ozdobu:

Mandlové plátky

Plátky kivi

Postup:

Sušienky rozdrvíme v kuchynskom robote, alebo pomocou kuchynského valčeka a plastového vrecka. Drť zmiešame s rozpusteným maslom a vypracujeme jednotnú hmotu, ktorú vtlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Formu vložíme na 30 minút do chladničky.

Želatínu nasypeme do vody a necháme napučať.

Kivi očistíme a nakrájame na drobné kocky (na ozdobenie torty si odložíme niekoľko plátkov ovocia). Rovnako nakrájame aj banány. Ovocie pokvapkáme citrónovou šťavou.

Jogurt zmiešame s medom a ovocím. Napučanú želatínu preložíme na plameň a zahrievaním rozpustíme (nevaríme). Necháme chvíľu vychladnúť a potom vmiešame do jogurtovej zmesi.

Jogurtový krém navrstvíme na sušienkový základ a vrch ozdobíme plátkami mandlí (pre ešte lepšiu chuť opražíme mandľové plátky na suchej panvici) a plátkami kivi. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

Výborný želé koláčik s ovocím

Potrebujeme:

Na cesto:

1 hrnček práškového cukru (hrnček s objemom 200-250 ml)

1 hrnček vlažnej vody

1 hrnček rastlinného oleja

2 hrnčeky polohrubej múky

3 vajcia

1/2 balíčka kypriaceho prášku

Na tvarohovú plnku:

500 g hladkého tvarohu

150 g masla

150 g kyslej smotany

1 hrnček práškového cukru

1 vanilkový cukor

Kôru z polovice citróna

Na ovocnú vrstvu:

asi 500 g  ovocia (ak používame kompótované ovocie, uberieme cukor)

2 lyžičky citrónovej šťavy (na pokvapkanie čerstvého ovocia)

6 plátkov želatíny (alebo 2 bal. tortového želé v prášku)

Postup:

Na cesto si vajcia rozšľaháme s cukrom do nadýchanej bledej peny, pridáme olej a vodu, premiešame a napokon prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom.  Ak chceme korpus tmavý, pridáme aj 1 lyžicu kakaa. Vareškou vymiešame dohladka.

Cesto nalejeme na plech s vyššími okrami vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20-25 minút. Hotový korpus necháme vychladnúť. Ak máme plech s nižšími okrajmi, po vychladnutí umiestnime okolo korpusu štvorhrannú tortovú formu alebo si ju vyrobíme z alobalu, aby nám krém a želatína nestekali.

Na tvarohovú plnku si v miske mixérom vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovým cukrom do mäkkého krému. Pridáme citrónovú kôru a premiešame. Do vyšľahaného masla postupne pridávame mäkký tvaroh a kyslú smotanu – všľahávame.

Na navrstvíme tvarohový krém. Odložíme do chladničky, kým pripravíme zvyšok.

Na ovocnú vrstvu si čerstvé ovocie pokvapkáme trochou citróna, ak robíme s kompótom.

Plátky želatíny si pripravíme podľa návodu na obale.

Želatínu nalejeme na ovocie.

Jablkový tanec

Potrebujeme:

Cesto:

130 g pšeničnej múky hladkej
70 g zemiakového škrobu
150 g kr. cukru
100 g masla
70 g margarínu
1 vajce
2 žĺtky

Na jablkovú vrstvu:

1,5 kg jabĺk
2 polievkové lyžice masla
2 ks vanilkového pudingového prášku

Krém Stracciatella:

0,5 l smotany na šľahanie 30%
250 g mascarpone
250 g grécky jogurt
0,5 šálky práškového cukru
100 g čokoládových vločiek
5 lyžičiek instantnej želatíny
1/3 pohára vody

Ďalej:

1 ks. citrónové želé

Postup:

Mäkké maslo, margarín a cukor vyšľahajte do peny. Bez prerušenia šľahania najskôr pridajte jeden žĺtok po druhom a potom vajce. Šľahajte ešte niekoľko minút. Zmiešajte múku, škrob a pridajte do vaječnej hmoty.Dôkladne premiešajte pri najnižšej rýchlosti. Cesto rovnomerne navrstvite  na pečenie s rozmermi 20 x 30 cm, ktorý je na spodnej strane vystlaný papierom na pečenie. Cesto je dosť tuhé, takže je najlepšie urobiť to špachtľou.

Vložte do rúry predhriatej na 175 ° C na približne 25 minút a pečte, kým nebude mať svetlo-zlatú farbu (test špáradlom)

Jablková vrstva:

Jablká ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Preneste do hrnca, pridajte maslo a duste na miernom ohni 3-4 minúty. Pridajte pudingový  prášok a dôkladne premiešajte. Varte asi 5 minút, kým zmes nezhustne. Nechajte vychladnúť a potom navrstvite na cesto.

Krém Stracciatella:

Nalejte želatínu do studenej vody a nechajte ju napučať, potom zahrievaním rozpustíme. Mascarpone vyšľajte s práškovým cukrom a jogurtom, pridáme aj vyšľahanú smotanu. Za stáleho miešania pridáme želatínu. Nakoniec pridajte čokoládové vločky a tentokrát znovu premiešajte už len ručne, špachtľou.

Hotovú hmotu navrstvite na stuhnutú jablkovú hmotu. Vložte stuhnúť do chladničky a pred podávaním nalejte na vrch citrónovú želatínu.

Prúžkovaná torta

kolaz_1472214820

Rýchla, skvelá a takmer bez práce. Vyskúšajte dezert plný krému z mlaslových sušienok.

Potrebujeme:

300 g čokoládových sušienok

360 g jemného tvarohu

350 g kyslej smotany

150 g práškového cukru

20 g želatíny v prášku

Rozpustenú čokoládu na polevu

Postup:

Želatínu necháme napučať v 50 ml studenej vody a potom zahriavením rozpustíme – nevaríme.

Tvaroh zmiešame s cukrom a smotanou tak, aby sme získali jednotný krém.

Rozpustenú želatínu vlejeme do tvarohového krému a prešľaháme mixérom, aby v kréme nevznikli hrudky.

Pozdĺžnu formu na pečenie vyložíme fóliou. Na dno uložíme sušienky a tie pokryjeme vrstvou krému. Pokračujeme v striedaní vrstiev krému a sušienok, kým nevyplníme celú formu (mali by sme mať 6 vrstiev sušienok).

zFGCCwDKMb8

Dezert vložíme do chladničky a necháme dostatočne stuhnúť. Potom vyklopíme na rovný povrch, prelejeme rozpustenou čokoládou a môžeme podávať.

Salko torta z kyslej smotany

Potrebujeme:

Kyslá smotana – 500 g

Kondenzované mlieko (Salko) – 300 g

Želatína – 1 sáčok

Voda – 150 ml

250 gramové sušienky

Na namáčanie:

Šťava z ovocia

Ďalej:

Zavárané mandarínky alebo broskyne scedené zo šťavy

Maslové sušienky alebo dlhé piškóty

Postup:

Kyslú smotanu vyšľaháme s kondenzovaným mliekom do jednotného krému.

Želatínu necháme napučať v troche vody a potom zahrievaním na plameni rozpustíme.

Formu s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie (aspoň okraje).

Sušienky krátko namočíme do ovocnej šťavy a uložíme na dno formy. Rozpustenú želatínu vmiešame do krému a časť navrstvíme na sušienky. Pokračujeme krémom, sušienkami, kúskami ovocia a takto vrstvíme.

Pokračujeme piškótami máčanými vo šťave a zvyškom krému. Vrch dozdobíme kúskami ovocia. Dáme vychladiť.

Snehová bomba s mandarínkami

Potrebujeme:

  • 700 g kyslej smotany
  • 400 g tvarohu (jemného)
  • 250 g cukru
  • 100 ml vody
  • 30 g želatíny v prášku
  • 4 mandarínky
  • 20 g masla,
  • 10 g vanilkového cukru.

Postup:

Namočte želatínu do studenej vody a dobre premiešajte, nechajte napučať 10 minút (alebo podľa návodu na obale).

Očistite mandarínky, oddeľte mesiačiky a odstráňte biele časti.

Dajte maslo do horúcej panvice, počkajte, kým sa roztopí, potom pridajte mesiačiky mandarínok, 1,5 lyžičky cukru a opatrne premiešajte drevenou varechou – od roztopenia cukru nechajte na panvici 1-2 minúty. Karamelizované mandarínky preložte na tanier a nechajte vychladnúť.

Do misky dajte tvaroh, vanilkový cukor, 5 lyžíc kyslej smotany, polovicu zostávajúceho cukru a dobre premiešajte ručným šľahačom. Zostávajúcu kyslú smotanou a cukor dajte do samostatnej misy a vyšľahajte s mixérom, aby sa cukor úplne roztopil a potom pridajte tvarohovú zmes. Pomaly prilejte do zmesi želatínu (želatínu sme si zahrievaním rozpustili podľa návodu na obale)  a dobre premiešajte. Do zmesi dajte aj plátky mandarínky a premiešajte. Ponechajte pár mesiačikov mandarínok na dekoráciu.

Nalejte hmotu do formy (napríklad bábovkovej) a plátky mandarínok môžete v zmesi jemne rozmiesniť lyžicou, aby boli po celom objeme zmesi.

Formu zakryte  fóliou a vložte ju do chladničky minimálne 2 hodiny. Po dvoch hodinách vložte formu do horúcej vody na 15 sekúnd, potom obráťte hore dnom a vyklopte. Posypte vrch torty kokosom a dajte plátky mandarínky na vrch, potom nakrájajte a podájte.

Najlepšie recepty na dnes