plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mozzarellu už v obchode NEKUPUJEM: Takto jednoducho si ju robím doma LEN Z 2 SUROVÍN a hotová je za 15 MINÚT!

Odkedy mám tento recept, mozzarellu v obchode už nekupujem.

Potrebujete len 2 suroviny a postup je veľmi jednoduchý.

Vynikajúci syr máte na stole za 15 minút.

 

 

Postupujte podľa tohto receptu z YouTube kanála Mehmet Akif Çınar.

Potrebujeme:

3 litre mlieka (nesmie byť pasterizované)

120 ml octu

Postup:

 

 

Mlieko si nalejeme do hrnca.

Zohrejeme ho na 45 °C (na meranie použite potravinový teplomer).

 

 

Keď má mlieko požadovanú teplotu, pridáme ocot. 

 

 

Ocot nemôžeme pridať ak má mlieko vyššiu teplotu, pretože syr by sa nepodaril.

Na 3 litre mlieka použite 120 ml octu. 

Po pridaní octu mlieko miešame a ako si môžete všimnúť, začínajú sa tvoriť hrudky.

 

 

Z tých následne vznikne syr. 

Ten sa vytvorí približne v priebehu 1 minúty. 

Vytvorený syr vyberieme pomocou dierkovanej naberačky.

 

 

Preložíme ho do drôteného sitka. 

Následne vložíme sitko so syrom do horúcej vody, aby sme syr roztopili.

 

 

Tento proces vykonávame niekoľko minút, kým nemá syr pružnejšiu konzistenciu. 

Potom si syr zoberieme do rúk.

Postláčame ho, aby z neho vytiekla prebytočná tekutina. 

 

 

Zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. 

Z tohto množstva získate asi 265 g syra mozzarella.

 

 

Keď ho raz ochutnáte, už si ho budete pripravovať len takto doma a nebudete ho kupovať v obchode.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.

 

 

Ak vás nadchla táto domáca mozzarella, vyskúšajte aj tento domáci syr z YouTube kanála Lezzet Tutkunu.

Potrebujeme:

2 litre mlieka

3 vajíčka

200 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany

1 ČL soli

Postup:

Do hrnca si nalejeme všetko mlieko.

 

 

Pridáme lyžičku soli. 

Rozmiešame metličkou.

Hrniec dáme na sporák na stredný ohrev. 

 

 

Vajíčka si v miske vyšľaháme vidličkou, zmiešame s jogurtom.

Miešame, kým sa vajcia s jogurtom dobre nespoja.

Mlieko na sporáku premiešame.

Postupne doňho vlejeme vajíčkovo – jogurtovú zmes.

 

 

Varíme za stáleho miešania, kým sa v mlieku neurobia hrudky.

Ohrev znížime na minimum.

Varíme, kým sa neprestane tvoriť syr. 

Keď je tvorba syra dokončená, vylejeme obsah hrnca cez sitko a gázu do čistej misy.

 

 

Scedíme srvátku.

Syr v sitku utlačíme lyžicou.

Zabalíme.

Zaťažíme napríklad zaváraninovým pohárom, ktorý sme si naplnili vodou.

Takto nechajte stáť 3 – 4 hodiny a už len čakajte.

Je to také jednoduché a rýchle.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes