Už žiadne zasekávanie mäsa v mlynčeku: Vďaka tomuto triku ho dáte do poriadku a mlynček melie ako nový!

Mlynček na mäso je potrebné pravidelne brúsiť.

Niekedy sa však aj napriek ostrým nožom mäso v mlynčeku zasekáva a namotávajú sa naň šľachy.

V tomto článku vám poradíme, ako si dáte mlynček veľmi jednoducho do poriadku.

 

 

Návod zverejnil YouTube kanál ХОЗ БЛОКНОТ | HOUSEHOLD NOTEP a vďaka nemu melie mlynček znovu ako nový!

Faktom je, že práca s mlynčekom na mäso vás môže niekedy poriadne vynervovať.

Najmä ak potrebujete rýchlo pripraviť obed a mäso namiesto toho, aby sa mlelo, ostáva pritlačené vo vnútri mlynčeka.

A na špirálu sa namotávajú šľachy.

 

 

Niekedy je potrebné počas mletia niekoľkokrát mlynček rozobrať a mäso, ktoré sa takto namotalo očistiť.

Problém nastáva vtedy, keď síce zostavíte mlynček správne, ale opotrebením jednotlivé diely k sebe nepriliehajú dostatočne tesne a objaví sa vôľa.

Tento problém vzniká najmä pri mlynčekoch na mäso, ktoré majú na špirále plastovú podložku.

Tá sa časom opotrebuje a vzniká medzera medzi nožmi a mriežkou.

Práve cez ňu vychádza mäso.

 

 

Ak sú nože dobre nabrúsené a priliehajú k mriežke, dostaneme ukážkovo pomleté mäso.

V opačnom prípade treba vymeniť plastovú podložku, aby nôž znovu dobre priliehal. 

 

 

Ak nezoženiete konkrétnu náhradnú súčiastku k mlynčeku.

Použite akýkoľvek plastový alebo kovový krúžok, ktorý nájdete v železiarstve.

Zapasuje do vôle na mlynčeku.

Potom mlynček zostavte spolu s podložkou.

Takto zostavený mlynček bude perfektne mlieť, ako nový!

 

 

Vyskúšajte, či nôž po zmontovaní dostatočne prilieha.

Dbajte samozrejme aj na to, aby boli nože pravidelne nabrúsené.

Celý tento postup si môžete pozrieť v priloženom videu na konci článku.

Geniálny spôsob ako nabrúsiť nože na mlynčeku

Zdá sa vám, že je čoraz ťažšie otáčať rukoväťou mlynčeka na mäso?

Musíte vynaložiť viac sily na to, aby ste mäso pomleli, trvá to dlhšie a znížila sa kvalita mletého mäsa?

Ak je navyše po demontáži mlynčeka medzi nožmi zaseknutých veľa mäsových vlákien, sú to znaky tupých nožov.

Potrebujeme:

Okrem nožov a sít, ktoré je potrebné nabrúsiť, je potrebné pripraviť si nasledujúce materiály a pomôcky.

 

 

stolový ocot a malú misku

špáradlá

textilné utierky alebo papierové utierky

brúsny papier so zrnitosťou 180, 240, 500, 1000 a 1500

kus melamínovej drevotriesky

lepiacu pásku

Postup:

Zvyčajne nože a sitá mlynčeka na mäso, ktorý sa neustále používa, nevyžadujú špeciálne čistenie.

Preto ich pred brúsením stačí umyť prostriedkom na riad, opláchnuť čistou vodou.

Potom len utrieť kuchynskou utierkou a nechať uschnúť.

 

 

Ale ak z nejakého dôvodu sú nože a sitá pokryté hrdzou, tá sa musí odstrániť.

Za týmto účelom vložte nože a sitá do malej nádoby, potom ich zalejte 9% stolovým octom a nechajte cez noc namočené.

 

 

Aby bol proces intenzívnejší, po niekoľkých hodinách v octe môžete nože a sitá pretrieť špongiou a nahradiť ocot čerstvým.

Aby ste odstránili hrdzu z otvorov sita, vyčistite ich špáradlami.

 

 

Po namočení cez noc v octe sa sitá a nože zanesú čiernymi usadeninami, ktoré sa odstránia handričkou alebo papierovými utierkami.

Každý otvor sita treba vyčistiť brúsnym papierom zvinutým do slamky.

Pokračujte vyhladzovaním povrchu sita.

Na tento účel prilepte lepiaciu pásku cez kus drevotriesky, potom ju odstráňte a prikryte drevotriesku brúsnym papierom tak, aby jeden z jej okrajov bol v mieste, kde bola lepiaca páska prilepená.

Kvôli stopám lepidla, ktoré zostali z krycej pásky, brúsny papier nebude kĺzať po drevotrieske.

Začnite ostriť brúsnym papierom so zrnitosťou 180, potom postupne prejdite na brúsny papier so zrnitosťou 240, 500, 1 000 a 1 500.

 

 

Takto získate takmer zrkadlový povrch.

Plochu obrúste krúživými pohybmi a rukou ju pritlačte na brúsny papier.

Vykonajte rovnaký postup s čepeľami mlynčeka na mäso.

Ak sú nože a sitá správne nabrúsené, kĺžu po sebe veľmi hladko bez toho, aby boli stlačené.

Preto, keď sú namontované v mlynčeku na mäso, nemali by ste ich pripevňovať príliš tesne.

Po nabrúsení nožov niektorí remeselníci odporúčajú pomlieť mlynčekom na mäso kúsok slaniny, aby sa namastili jeho ostré hrany a odstránil sa z nich prach a nečistoty.

Veľa šťastia!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie