Máte doma tento druh muškátu? Má liečivé schopnosti a vďaka tejto starostlivosti sa mu u vás bude perfektne dariť!

Muškát omamný (Pelargonium graveolens), je druh pelargónie pochádzajúci z Kapských provincií a Severných provincií Južnej Afriky, Zimbabwe a Mozambiku.

Je to menej nápadný druh muškátu čo sa vzhľadu týka, ale ako už napovedá jeho názov, má výraznejšiu omamnú vôňu. 

Existuje viac ako 300 druhov vonných muškátov a toto je jeden z nich.

 

 

Vďaka portálu genialne sa dozviete viac o tomto menej rozšírenom druhu muškátu. 

Voňavé muškáty, medzi ktoré sa radí aj tento druh muškátu, obsahujú vonné silice, ktoré sa uvoľnia z listov pri ľahkom dotyku ale je ich cítiť všade navôkol aj za horúceho počasia.

Muškát omamný (Pelargonium graveolens)

Rovnako, ako ostatné druhy pelargónií, aj tento voňavý muškát obľubuje slnečné miesta a teplé polohy. 

Jeho výhodou je, že v teplých letných dňoch vďaka vysokému obsahu éterických látok v listoch pôsobí ako účinný odpudzovač hmyzu.  

Vďaka správnemu umiestneniu bude bohato kvitnúť a bude intenzívne voňať.

 

 

Pri pestovaní tejto rastliny si treba dať pozor na to, aby nebola v prievane a netoleruje ani náhlu zmenu teploty.

Rastlina sa cíti veľmi zle, keď teplota klesne pod 10 °C.

Muškát zalejte, keď pôda v kvetináči mierne vyschne (stačí raz týždenne).

V zime treba znížiť zálievku a polievať ho len vtedy, keď je pôda veľmi suchá.

 

 

Pamätajte, že v prípade muškátu je lepšie, keď má na nejaký čas menej vody, ako keby ste ho prelievali.

Dôležitým krokom pri pestovaní muškátov je pravidelné odstraňovanie uschnutých listov, ako aj strihanie poškodených, zdrevnatených častí.

Ak si všimnete, že muškát rastie príliš nahor, ale nerozvetvuje sa do strán, je potrebné odrezať jeho vrcholy výhonkov.

Potom bude bohato kvitnúť.

Charakteristika voňavých muškátov

 

 

V lekárni si môžete kúpiť pelargóniový esenciálny olej, ktorý má liečivé vlastnosti.

Má antibakteriálny a antivírusový účinok, podporuje liečbu kožných infekcií (ekzémy, akné, impetigo).

Utišuje reumatické bolesti, znižuje bolesť ucha (odtrhnite list pelargónie, vytvorte z neho guľôčku a vložte ju do ucha).

Pomáha znižovať krvný tlak, má upokojujúci účinok a pomáha zaspať.

 

 

Podporuje liečbu prechladnutia a horných dýchacích ciest.

Muškát omamný môže prispieť k zlepšeniu nálady, pomáha pri strese, úzkosti, únave a navodzuje celkový pocit pohody. 

Používa sa na vonkajšie použitie, aj na aromaterapiu. 

Je vhodný aj ako súčasť masážnych a kúpeľných olejov. 

Ako vidíte, je nielen krásnou ozdobou záhrady, ale jeho účinky majú mnoho prínosov pre zdravie. 

Citrónový muškát (Pelargonium Crispum Lemon)

Citrónový muškát je veľmi pekný a jeho listy vydávajú príjemnú citrónovú vôňu, vďaka čomu sa takisto radí medzi voňavé muškáty.

 

 

Poradíme vám, ako tento muškát pestovať, aj ako využiť jeho liečivé vlastnosti. 

Dobrou správou je, že citrónový muškát nie je náročná rastlina a s jej pestovaním si poradí aj neskúsený pestovateľ.

Ako sa starať o citrónový muškát?

Pri starostlivosti nezabúdajte na pravidelné zastrihávanie výhonkov, ktoré stimuluje rast a rastlina má krajší tvar.

 

 

Ak rastlina rastie smerom nahor, ale nerozvetvuje sa, je dobré ju trochu zastrihnúť. 

Vďaka tomu bude prekvitať.

Je tiež dôležité pravidelne rastlinu zalievať.

Najlepšie je naliať vodu do misky a nechať nech si ju pelargónie vypijú.

Asi po 30 minútach vylejte prebytočnú vodu.

Citrónový muškát má rád svetlo

Dobre sa bude cítiť na parapete, na svetlom mieste, ale nevystavujte ho priamemu ostrému slnku.

Rozmnožujeme ho tak, že dlhý zdravý výhonok odrežeme a vložíme do vody, aby sa vytvorili korene.

Čerstvé listy citrónového muškátu – vlastnosti a použitie

 

 

Citrónový muškát je nápomocný pri mnohých ochoreniach.

Nápomocné sú okrem iného aj listy spomínanej rastliny.

Pri reumatizme 

Treba prikladať obklady na boľavé miesta.

 

 

Pomoc pri bolestiach uší

Pri bolesti uší si do nich treba dávať čerstvé listy z citrónového muškátu.

Upokojujúci účinok na pokožku

Pelargónia odstraňuje impetigo, kožné ochorenia a ekzémy.

Ako využívať citrónový muškát pre zdravie?

Hrsť čerstvých listov nasekajte nadrobno a pridajte do kúpeľa (priamo do vane s vodou alebo po vylúhovaní pod pokrievkou).

Niektorí veria, že vdychovanie vône listov pelargónie alebo esenciálneho oleja znižuje krvný tlak.

Esenciálny olej z pelargónie má cenné vlastnosti

Esenciálny olej z pelargónie má tiež liečivé vlastnosti.

Pôsobí:

– antibakteriálne (zabíja napríklad stafylokoky a streptokoky)

– ako antivirotikum – používa sa pri ochoreniach dýchacích ciest, nachladnutí, chrípke, nádche, kašli a zápale dutín.

– je nápomocný aj pri kožných infekciách (akné, ekzémy, herpesy a strie)

 

 

– reguluje krvný obeh (vdychovanie vône z listov pelargónie denne po dobu asi 10 minút znižuje krvný tlak)

Citrónový muškát má okrem spomínaných výhod aj ďalšie.

Môžete ho využiť pri liečbe napríklad týchto zdravotných ťažkostí:

– infekcie dýchacích ciest

– bolesť hrdla

– pri nádche zmierňuje opuch sliznice

– zmierňuje bolesti uší

– zmierňuje reumatické bolesti

– zmierňuje bolesti hlavy

– dezinfikuje malé rany

– zmierňuje opuchy a svrbenie pri bodnutí hmyzom

– zmierňuje bolesti zubov

– redukuje jazvy

– pomáha proti stresu

Ako používať esenciálny olej z tejto rastliny?

Esenciálny olej z citrónového muškátu sa používa na rôzne veci.

Účinne odpudzuje komáre, osviežuje vzduch v miestnosti, používa sa na výrobu rôznych druhov mydiel a parfumov, je súčasťou vonných kvetinových zmesí, používa sa ako prídavok do pleťových krémov.

 

 

V kuchyni sa používajú listy a kvety pelargónie napríklad kandizované na ozdobenie koláčov a zákuskov.

Večerné inhalovanie vône z listov pelargónie môže niektorým ľuďom pomôcť navodiť spánok.

Ľudia, ktorí sú vo veľkom strese, môžu piť upokojujúcu limonádu s muškátmi.

Postup:

Natrhajte listy pelargónie (pol hrste) a zmiešajte ich so siedmimi polievkovými lyžicami medu.

Po minimálne 2 hodinách zalejte štyrmi pohármi vody, pridajte šťavu vytlačenú z polovice citróna a je to hotové.

Listy môžu byť aj doplnkom jedál.

Môžu sa pridávať napríklad do čaju na zvýraznenie jeho chuti, ale aj ako prídavok do omáčok, džemov a sladkého chleba.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie