Med je potravina vyprodukovaná včelami a slúžiaca k ich ďalšiemu prežitiu. Túto zmes fruktózy, glukózy, enzýmov, organických kyselín a ďalších látok človek „kradne“ včelám od nepamäti. Dávno totiž zistil, že med môže slúžiť nielen ako zdroj energie, ale že jeho priaznivé účinky na ľudské zdravie sú veľmi široké a blahodarné. Naviac tiež lahodná chuť medu donútila človeka riskovať bolestivé bodnutie včelou a v dnešnej dobe sa včelárstvo stáva tiež ekologicko-ekonomickým koníčkom s celospoločenským prospechom.
Priaznivé účinky medu
Med je skrátka širokospektrálny. Vo všeobecnosti podporuje zdravie, zdravý vzhľad a vitalitu. Ihneď po konzumácii prechádza do krvi človeka. Do našej stravy by sme mali denne zaradiť najmenej jednu lyžičku medu. Jedno príslovie hovorí, že med sto chorôb lieči a tisícom predchádza.
– Egyptská kráľovná Kleopatra si na pleť prikladala medové masky, aby zabránila starnutiu.
– Indická Kniha života uvádza, že pomocou elixíru z mlieka a medu je možné významne predĺžiť život človeka.
– Rimania nakladali ulovené ryby do medu, aby sa pri prevoze nekazili.
– Medom a medovinou boli kŕmení bohovia na Olympe.
Z čoho teda vyberať?
Ako základné delenie možno med rozdeliť podľa pôvodu:
– Kvetový: získaný z nektáru stromov a kvetov (svetlejšia farba)
– Medovicový: inak tiež lesný (tmavšia farba), získaný z medovice na stromoch (sladkej šťavy, ktorú produkuje hmyz)
Podľa druhu:
– Jednodruhové
– Zmiešané
Podľa spôsobu získavania a neskoršej prezentácie:
– Vytočený; kusový; plástikový; lisovaný; filtrovaný; pastový
Na čo si dať pozor?
V predajniach musí byť vždy pri mede uvedená krajina pôvodu. Niektorí výrobcovia a dovozcovia trochu alibisticky, ale v súlade s platnými predpismi, uvádzajú toto veľmi všeobecné označenie:
– Zmes medov z krajín EÚ
– Zmes medov z krajín mimo EÚ
– Zmes medov z krajín EÚ a z krajín mimo EÚ
Pozor, med patrí medzi najčastejšie falšované potraviny!
Tipy pre milovníkov medu
1) Veľmi nedocenený je tzv. „Pastový med“. Do klasickej medovej hmoty je našľahaný vzduch, čím dôjde k väčšej kompaktnosti, med oproti obvyklej variante nesteká a tak sa táto jeho konzistencia stáva praktickejšou pri použití v kuchyni. Jedinou estetickú nevýhodou je farba – po našľahaní má tento med farbu bielej pasty a stáva sa tak nezaslúžene pre mnohých konzumentov „podradnejším“.
2) Väčšina medov skôr alebo neskôr scukornatie. Zo zlatisto-hnedej kvapaliny sa postupne stáva biela hmota a mnoho gazdiniek stráca k tomuto medu dôveru. Opak je však pravdou! Práve postupné cukornatenie medu je v drvivej väčšine prípadov známkou pravosti včelieho medu. Po miernom zahriatí sa med premení na pôvodnú kvapalinu.
3) V ideálnom prípade je najlepšie kupovať med priamo od chovateľa včiel. Tu je vždy najvyššia možná miera pravosti a čerstvosti produktu. Naviac tu často možno zakúpiť aj iné včelie produkty.
4) Darujte med! Málokto vie, že pohárik kvalitného medu je ďaleko lepším aj zdraviu prospešnejším darčekom napr. k narodeninám, než formálna fľaša alkoholu alebo bonboniéra.
Užívajte kvalitný včelí med pravidelne. Je to chutný, preventívne aj všeobecný liek v čisto prírodnej podobe!