Všetky kvety sa premenia na veľké JAHODY: Zalejte rastliny týmto RECEPTOM počas kvitnutia!

4283 0

Ak premýšľate, čím budete „kŕmiť“ svoje jahody, tak, aby boli zdravé a vy ste sa mohli tešiť z bohatej úrody, máme pre vás niekoľko tipov. Ide o 4 overené domáce hnojivá, ktoré môžete vyrobiť pohodlne doma a nemusíte nikam chodiť. Navyše, pridávame aj jeden bonus. :-)

Drožďová bomba

Chcem sa podeliť o moju odskúšanú výživu domácich jahôd, ktorú aplikujem vždy na prelome apríla a mája. Ku každému kríku pol litra tejto vitamínovej bomby a nič iné už jahodám netreba dať.

Navyše, je to úplne bio, takže žiadne chémie a drahé prípravky zo záhradkárstva.

Potrebujeme:

50 g čerstvého droždia

1 liter teplej vody

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžicu cukru

Postup:

Zamiešať a nechať 1 deň odležať. Potom riediť v pomere 1:5 (1 diel výživy, 5 dielov vody) a zaliať pol litrom zmesi každý ker.

Ak nemáte čerstvé droždie, zmes sa dá prirpaviť z 1 lyžičky sušeného droždia. Tento objem hnojiva vystačí na 10 rastliniek. Korene rastlín sú po tomto životabudiči vyživené na celú sezónu.

Hnojivo zo starého chlebíka

Vďaka kvasinkám posyknete jahodám obrovskú vzpruhu a vytvorite ideálne prostredie pre pestovanie a najmä tvorbu veľkých plodov.

Kvasinky okyslia pôdu, pritiahnu prospešné živočíchy a zabezpečia vám väčšiu úrodu. Jeho príprava je veľmi jednoduchá.

Starý usušený chlieb zalejeme vodou a zaťažíme, aby nevyplával. Necháme kvasiť asi 6-10 dní. Výsledný roztok rozriedime s vodou v pomere 1:10.

Žihľava pre ochranu a výživu

Skutočný elixír a zároveň skvelý spôsob, ako jahody ochrániť pred škodcami.

Navyše, všetko, čo na výrobu tohto hnojiva potrebujete, nájdete okolo seba.

Hnojivo obsahuje ľahko vstrebateľný dusík a draslík, ktorý rastlinky k svojmu rastu potrebujú.

Stačí, ak 1 vedro žihľavy a zalejete vodou. Dvakrát denne premiešame a používame zriedené s vodou v pomere 1:20.

Kyslé mlieko

Výrobky z kyslého mlieka – ako napríklad cmar sú prospešné pre vývoj plodov.

Fermentované mliečne výrobky sa odporúča miešať s humusom, hnojom a dreveným popolom – táto zmes pomáha vytvárať mierne kyslé prostredie ideálne pre rast a rozvoj plodov.

Ak si do fľaše s rozprašovačom nalejete roztok mlieka s vodou a nastriekate ho na jahody, môžete zabudnúť na vošky a roztoče.

Kurací hnoj

Z domácich jahôd sa nebudete tešiť len vy, ale aj celá vaša rodina, vyskúšajte toto hnojivo.

Podľa návodu z youtube si aj vy viete pripraviť vynikajúce hnojivo, vďaka ktorému môžete zdvojnásobiť svoju úrodu a plody budú väčšie a sladšie!

Potrebujeme:

10 litrov vody

Granulované slepačince (nepoužívajte čerstvé)

Postup:

Ganulované slepačince sa odporúčajú z dôvodu, že sú vyčistené a obsahujú menej amoniaku, ako čerstvé.

Amoniak má totiž vo väčšom množstve škodlivý dopad na koreňový systém – spaľuje a ničí rastliny.

Zoberte si litrový zaváraninový pohár a naplňte ho slepačincami.

Nasypte ho do pripraveného vedra s 10 litrami vody, prikryte vekom a už po 2 hodinách je hnojivo pripravené na použite.

Dobre premiešame, aby granulát neostal usadený na spodku, naberieme do litrového pohára a zriedime s 10 litrami vody. 

TIP: Ak je vaša pôda príliš suchá, pred hnojením jahody polejte a vodu nechajte vsiaknuť.

Potom aplikujte toto hnojivo – asi 1 liter k jednej rastline.

Ak máte jahody bujne rozrastené, jednoducho zalejte celú hriadku 10 litrami tejto zriedenej výživy. 

RADA: Ak používate čerstvý hydinový trus, treba ho nechať vo vode lúhovať asi 5 – 7 dní, denne premiešavať, aby ste znížili obsah amoniaku. 

Týmto roztokom treba v máji pohnojiť jahody a máte vyhraté.

Uvidíte, ako začnú vyháňať nové zdravé listy a odrazí sa to aj na úrode a celkovom zdraví rastlín.

Kurací trus obsahuje fosforečnan draselný, ktorý podporuje tvorbu koreňov. 

Tým pádom sa bude rastline lepšie dariť a užitočné mikro a makro prvky zabezpečia bohatú úrodu.

Toto hnojenie môžete zopakovať po odkvitnutí, ale ak pestujete remontantné odrody, hnojenie zopakujte ešte pred druhým kvitnutím…

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár