Kedy zberať cibuľu a ako ju správne skladovať, aby bola dlho skladovateľná: Jednoduché zásady, ktoré si ľahko zapamätáte!

Skúseným záhradkárom stačí jediný pohľad a vedia, že je ten správny čas zberu cibule.

 

 

Nie každý však túto múdrosť „v oku“ a potrebuje pri určení správneho času na zber, poznať niektoré hlavné zásady.

Ak ich včas spoznáte, cibuľu z pôdy vyberiete a správne uskladníte, máte tú najzdravšiu domácu cibuľu, ktorá vám vydrží až do ďalšej úrody.

Poradíme vám ako odhadnúť ten správny čas na zber cibule.

 

 

Podľa ľudovej pranostiky je termín zberu cesnaku a cibule na Annu t.j. 26 júla.

Pritom v najteplejších oblastiach je to asi o týždeň skôr a v polohách o niečo vyššie položených je to asi o 7-10 dní neskôr.

 

 

Cibuľa, ktorú ste sadili na jeseň je pripravená na zber už začiatkom júla. 

Tá, ktorú ste sadili na jar, bude pripravená približne v polovici júla. 

Aby ste vedeli, či je cibuľa pripravená na zber, je potrebné sledovať zmeny v nadzemnej časti plodiny. 

Počas rastu je vňať vzpriamená a keď prestane rásť, ohýba sa k zemi.

 

 

Netreba preto čakať, kým vňať na hriadke úplne uschne.

Ležiaca zelená vňať je znakom, že cibuľa je pripravená na zber.

Ak ju vyberiete tesne pred uschnutím, budete ju môcť vňaťou spliesť a nechať vysušiť zavesenú na dobre vetranom mieste.

V závislosti od času výsadby je možné cibuľu zberať až do 15. augusta. 

 

 

Treba mať však na pamäti, že čím dlhšie zostáva dozretá cibuľa v zemi, tým sa jej kvalita znižuje alebo môže začať hniť.

Približný čas zrelosti cibule je približne 80 dní od výsadby na otvorenom priestranstve.

Neexistuje žiadny konkrétny dátum zberu, musíte poznať deň výsadby a príznaky zrelosti cibule.

Čo potrebujete vedieť o vzhľade zrelej cibule:

-Zažltnutá vňať cibule ležiaca na zemi;

-Vrch z ktorého vyrastá vňať je tenký a suchý;

 

 

-Vrchná šupka má charakteristickú zlatú farbu;

-Hlavičky cibule už narástli a trčia zo zeme.

Pravidlá zberu a skladovania cibule:

Na zber cibule si vyberte slnečný a suchý deň.

Ak je pôda veľmi tvrdá, použite vhodný nástroj na vybratie cibule zo zeme, aby ste ju vybrali aj s vňaťou.

Poškodená cibuľa sa neskladuje a okamžite sa odloží na spracovanie.

Pozberaná cibuľa sa ľahko očistí od zeme a položí sa v jednej vrstve na 1-2 dni na podložku, aby sa vysušila.

Suchá cibuľa sa očistí od prebytočnej šupky a horná vňať sa odreže, pričom ponecháme asi 12-15 cm „krk“.

Mnohé gazdinky dodnes pletú cibuľové vrkoče, ako kedysi naše staré mamy. Sú zavesené v suchých, chladných a dobre vetraných miestnostiach.

Veľa šťastia!

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie