Napísal nám náš fanúšik Michal, ktorý sa s pásavkou zemiakovou vysporiadal úplne jednoducho. Vyskúšal starý recept, ktorý sa v rodine už roky nepoužíval!
Rada od Michala
Máme malé deti a preto sa snažíme čo najmenej používať chemické postreky na ochranu úrody. S mandelínkou sme ale mali vždy veľký problém. Každý večer po robote sme pekne nastúpili, ručne obrali mandelínky aj s malými larvami a doma zabárali vo vriacej vode. Pred pár rokmi som skúsil jeden recept, ktorý priniesla moja prababka z Ukrajiny. Už roky sa ale u nás nepoužíval a odhodlal som sa až vtedy, keď som mala mandelínkovej brigády po krk. Hlavnou prísadou je horčicový prášok – dá sa zohnať na internete, alebo jednoducho tak, že si pomeliete horčicové semienko.
Ako na to?
Presné pomery z originál receptu nepoznám, tak píšem tak, ako používam ja. Cca 2 lyžice prášku rozriedime v jednom väčšom vedre vody, pridáme 100 ml klasického octu (9%) a 40 g strúhaného dechtového mydla (mydlo, ktoré obsahuje prírodný brezový decht, dá sa kúpiť na internete, alebo v obchodoch s prírodnou kozmetikou). Všetko dobre premiešame a aplikujeme formou postreku. Mandelínky sa budú pratať radšej k susedovi.