Takmer nikto tieto huby nezbiera: Je to veľká chyba, pretože sú CHUTNEJŠIE ako dubáky!

Videli ste v lese tieto huby?

Sezóna hríbov sa blíži ku koncu.

Väčšina z nás vyhľadáva ušľachtilé dobre známe huby, ale oplatí sa hľadať aj tie menej známe, ak si ich dobre naštudujte.

Mnohé z nich sú jedlé a chutné, hoci na prvý pohľad nevyzerajú lákavo.

 

 

Portál pysznosci prezradil viac o tejto jedlej hube a dozviete sa o nej v tomto článku.

Na jeseň môžete vidieť v lese davy ľudí, ktorí sa vybrali na huby.

Po niekoľkých daždivých dňoch je vysoká šanca, že odídete domov s plným košíkom. 

 

 

Jednou z najvyhľadávanejších húb je dubák, odborne nazývaný Hríb dubový (Boletus reticulatus), ktorý rozpoznajú väčšinou aj menej skúsení hubári.

Nie je to však jediný hríb, na ktorý môžete pri prechádzke naraziť.

Sú huby, ktoré nevyzerajú lákavo, no napriek tomu sú jedlé a veľmi chutné. 

Medzi tieto huby patria aj modráky. 

Ako vyzerá modrák?

 

 

V skutočnosti sem patrí viac druhov húb, ktoré majú jeden spoločný znak.

Po odrezaní začnú modrať.

Do tejto kategórie modrajúcich húb, ktoré sú jedlé a chutné, patrí Hríb siný (Suillellus luridus) a Hríb zrnitohlúbikový (Neoboletus luridiformis)

Hríb zrnitohlúbikový

 

 

Je to jedlá a veľmi chutná huba.

Jeho chuť je intenzívne oriešková a podľa gurmánov chutí lepšie ako dubák.

Ale pozor, až po tepelnom spracovaní.

Táto huba musí byť teda vždy tepelne upravnená, pretože hríby konzumované surové by mohli spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti.

 

 

Po spracovaní sa noha sfarbí do svetlo žltej farby.

Nie je jedovatý, no má jednu nevýhodu.

Pozor na zámenu s jedovatými hubami!

Hríb zrnitohlúbikový je svojou štruktúrou klamlivo podobný jedovatému Satanskému hríbu, preto jeho farba odstrašuje neskúsených zberačov.

 

 

Aby ste si boli istí, či ste si tieto dve huby nezamenili, treba hríb rozrezať.

Jedlá huba sa po rozrezaní sfarbuje do námorníckej modrej.

Noha „Satana“ má oveľa intenzívnejší odtieň červenej a klobúk je svetlejší.

Hríb siný

 

 

Hríb siný rastie od mája do októbra v listnatých lesoch.

Niekedy ho môžeme nájsť aj v zmiešaných lesoch.

Je rozšírený v celom miernom pásme severnej pologule a bežne ho nájdete aj v našich lesoch.

Rovnako, ako Hríb zrnitohlúbikový, aj Hríb siný patrí do kategórie modrajúcich hríbov. 

 

 

Hubári na Slovensku ho zbierajú len zriedka, pretože ich odrádza spomínané modranie dužiny.

Rovnako, ako pri Hríbe zrnitohlúbikovom aj tu platí, že hubu treba konzumovať až po tepelnom spracovaní.

Ako pripravovať modráky?

 

 

Sú vhodné na rovnaké spracovanie ako ostatné jedlé huby.

Môžu sa nakladať, dusiť, variť, vyprážať.

Recepty z húb

Recept na krémovú polievku zo sušených húb

 

 

Ingrediencie:

250 g sušených húb

1 šálka vody

1 liter vývaru

2-3 stredne veľké zemiaky

1 malý por

lyžica masla

hrsť nasekanej petržlenovej vňate

1/4 lyžičky muškátového orieška

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

 

 

Huby namočíme asi na hodinu do teplej vody.

Pór nakrájame na plátky a podusíme na masle.

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky, pridáme k póru a chvíľku orestujeme,

Huby scedíme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k póru a zemiakom.

Vodu, v ktorej sme namáčali huby zlejeme cez sitko do hrnca.

Dochutíme soľou, korením, všetko vložíme do vývaru a varíme, kým zemiaky nezmäknú.

Polievku rozmixujte do hladka.

Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Ako prílohu môžete použiť krutóny.

Na tanierik pridáme lyžicu kyslej smotany.

Huby dusené so smotanou

 

 

Ingrediencie:

500 g modrákov

1 veľkú cibuľu

2 veľké strúčiky cesnaku

lyžicu prepusteného masla

pohár vriacej vody

150 ml smotany 18 alebo 30 percent.

soľ

čierne mleté korenie

 

 

Postup:

Cibuľu, cesnak a hríby očistíme a nakrájame.

Na panvici orestujeme cibuľku, na záver pridáme cesnak a potom pridáme huby.

Zalejeme vriacou vodou. Okoreníme.

Dusíme asi pol hodiny na miernom ohni.

 

 

Dochutíme smotanou a chvíľku dusíme odokryté, kým omáčka nezhustne.

Podávame s cestovinami, knedľou alebo zemiakovou knedľou.

Výborne chutí s grilovanou bravčovou panenkou.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie