Jedlá s makom nikdy nechutili lepšie: Spravte s ním toto a aj zhorknutý mak bude opäť chutiť geniálne!

Zhorknutý mak vám môže poriadne pokaziť koláče, plnku či domáce buchty. Navyše, nejde o najlacnejšiu potravinu a preto by bola veľká škoda, len tak ju vyhodiť do koša. Ak sa chcete zhorknutia maku vyhnúť, alebo zachrániť mak, ktorý už zhorkol, máme pre vás skvelý tip, ako na to!

Toto ho zachráni, ak zhorkol

Ak vám mak zhorkol a nechcete ho vyhodiť do koša, stačí, ak ho na sitku prepláchnete pod vlažnou vodou (použite husté sitko aby vám mak neutiekol do umývadla).

Potom stačí mak rozložiť na plech a opäť usušiť v rúre. Ak chcete predísť tomu, aby mak zhorkol, hneď po prinesení domov ho preložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte na suchom a tmavom mieste. Nezabudnite, že mak zhorkne vplyvom vlhkosti.

Ak chcete, aby bol mak v koláčoch extra chutný, pred prípravou plnky ho opražte na suchej panvici!

Fit maková náplň bez cukru – vďaka tomuto postupu sa horký mak zbaví horkosti

Potrebujeme:

150 g celého maku

4 – 5 lyžíc medu

125 ml mlieka

1 bielok

Postup prípravy

Mak zalejeme vriacou vodou cca 500 ml..Prikryjeme a necháme 10 minút napučať..

Po 10 minútach zlejeme prebytočnú vodu a teraz zalejeme mak mliekom.Mlieko by malo byť horúce..Mak s mliekom povaríme asi 1 minútu.

Potom necháme mak v mlieku asi 10 minút odpočívať ak nám nepopil všetko mlieko prebytočné zlejeme.

Takto pripravený celý mak vysušíme a potom zomelieme..Môžete aj elektrickým mlynčekom na kávu..K maku primiešame med,a pridáme aj do snehu vyšľahaný vaječný bielok… Med môžete nahradiť aj práškovým cukrom.

Kvalitná maková plnka je pripravená.

Výborná maková náplň

Toto je tá najlepšia maková náplň do závinov, buchiet či sladkých rožkov: Pečivo bude vďaka nej neodolateľné!

Potrebujeme:

225 g celého maku

250 ml mlieka

60 g masla

125 g kr. cukru

štipka soli

2 vajcia

Potrebujeme:

Celý mak som si zomlela v mlynčeku na kávu – nekupujem mletý, čerstvo namletý je omnoho chutnejší. Mlieko nalejeme na kastrólika, pridáme aj cukor, maslo a preložíme na plameň. Zahrievame, kým sa cukor a maslo celkom nerozpustí.

V miske rozmiešame vajcia, horúce mlieko zložíme z plameňa a slabým prúdom doň vmiešame vajcia– zmes by sa nesmie variť, aby sa vajcia nepremenili na praženicu. Ide len o to, aby sa zmes krásne zahustila a nadobudla krémovú konzistenciu. Dôkladne rozmiešame a keď sú obe zmesi spojené, preložíme na plameňa a varíme do zhustnutia. Zmes by mala mať konzistenciu ako hustejšia smotana. Potom pridáme mletý mak, soľ, dobre ešte raz všetko premiešame a odstránime z plameňa. Necháme vychladnúť a môžeme plniť. Zmes, ktorú nevyužijete môžete uložiť do chladničky, vydrží 3-4 dni.

Jedlá s makom sú plné spomienok. Spomienok na detské časy plné smiechu a čarovnej bezstarostnosti. No s týmto trikom môžu byť vaše jedlá ešte lepšie.

Parené buchty, makové rezance, makové šúľance. Tieto jedlá sú len pár z mnohých, ktoré robievali naše staré mamy. My vám ponúkame vychytávku, vďaka ktorej budú tieto jedlá neodolateľné.

Ešte predtým ako začneme mak mlieť ho nasucho opečte na panvici. Je však dôležité dávať pozor na to, aby sa nespálil. Nielenže by ste týmto úplne pokazili chuť maku, ale navyše by tak mak prišiel ešte aj o cenné výživné látky. Mak opekajte minútu, najviac dve. Záleží to od množstva maku, ktoré opekáte.

Keď mak vychladne môžete ho pomlieť a následne zmiešať s cukrom. Zomletým makom posypte buchty alebo akékoľvek iné jedlo, kde chcete mak použiť. Po celom dome sa tak rozšíri znamenitá a neobyčajná vôňa maku.

Takýto mak je pre naše telo veľmi prospešný. Tri lyžice obsahujú ideálne množstvo výživných látok. Mak v sebe ukrýva dostatok železa, vitamíny A a D, vápnik a v neposlednom rade chuť, ktorá ulahodí všetkým labužníkom.

 

Dnes najobľúbenejšie