Na jar je veľmi dôležité dopriať jahodovým kríkom tú správnu výživu, aby sme im poskytli potrebné stopové prvky.
Nepotrebujete žiadne špeciálne hnojivá a úplne postačí obyčajné droždie.
Postupujte podľa tohto návodu zo stránky cpykami a vyrobte si tú najlepšiu výživu doma v kuchyni!
Droždie je bohaté na vitamíny skupiny B, bielkoviny, sacharidy a minerály.
Keď sa rozpustí vo vode, vytvára špeciálne zlúčeniny, ktoré urýchľujú tvorbu a rast koreňového systému, čo je obzvlášť dôležité napríklad pri ich presádzaní.
Vďaka tomuto roztoku poskytnete rastlinám pred kvitnutím a plodením celý rad výživných látok.
Hnojivo si môžete pripraviť z čerstvého, aj sušeného droždia podľa tohto návodu…
Postup:
500 g čerstvého rozmrveného droždia rozpustíme v 2,5 litroch vody (voda by mala mať asi 23 °C).
Necháme 2 dni kysnúť na tmavom mieste a výsledný koncentrát zriedime v 20 litroch vody.
Dávkovanie:
K jednému jahodovému kríčku následne dávkujeme asi 300 – 500 ml takto zriedeného hnojiva.
Ak používate sušené droždie, potom použite 2 balíčky sušeného droždia spolu s 2 lyžicami cukru a rozpustite v 2 pohároch teplej vody.
Nechajte lúhovať 4 hodiny na teplom mieste mimo priameho slnečného žiarenia.
Výsledný koncentrát treba zriediť vodou izbovej teploty v množstve 250 ml na 2 litre vody.
Takto môžete hnojiť jahody 3x za sezónu:
krát v polovici jari (koniec apríla / začiatok mája)
krát neskoro na jar pred plodením
krát na konci leta po zbere plodov, aby ste pripravili rastlinu na jeseň
Prajeme veľa šťastia a bohatú úrodu!