Horčicové semienka si kupujeme najmä ako dochucovadlo do obľúbených receptov, alebo počas sezóny ako tradičnú prísadu do zaváranín.
Málokto však tuší, že obyčajné horčicové semienko je doslova zázračnou surovinou a pomôže vám v otázkach zdravia, v domácnosti ale aj v záhrade!
Poklad pre každého záhradkára
Horčicový prášok (ak nemáte horčicový prášok, získate ho zomletím horčicového semienka) je jednou z najlepších náhrad chemických produktov v záhrade.
Jeho účinky sú totiž veľmi podobné, no na rozdiel od chémie, na vašu záhradu nemá najmenší negatívny efekt.
Ak je slimák vašim nepriateľom číslo jedna a ničí vaše jahody, kapustu, paradajky, papriky a ďalšiu úrodu, toto je práve pre vás.
Nasypte prášok medzi rastlinami, na ktoré slimáky najčastejšie útočia.
Horčicový prášok je pre nich toxický a verte, že cez túto bariéru neprejdu.
Horčicový postrek – skvelý nástroj v boji proti pásavke zemiakovej, piliarke, voškám, strapkám, obaľovačovi jablčnému a iným škodcom.
Proti pásavke zemiakov
Cca 2 lyžice horčicového prášku rozriedime v jednom väčšom vedre vody.
Pridáme 100 ml klasického octu (9%) a 40 g strúhaného dechtového mydla (mydlo, ktoré obsahuje prírodný brezový decht, dá sa kúpiť na internete, alebo v obchodoch s prírodnou kozmetikou).
Všetko dobre premiešame a aplikujeme formou postreku.
Mandelínky sa budú pratať radšej k susedovi.
Paradajky vďaka nemu ostanú čerstvé celé týždne
Paradajky ostanú šťavnaté a svieže.
Doprajte si chuť letného slniečka aj v chladnom jesennom počasí.
Pre túto metódu je nutné zvoliť nepoškodené, menšie kusy paradajok.
Potrebujeme (na 3 l pohár):
5-6 lyžíc horčicového prášku
Paradajky
Sterilizované poháre
Postup:
Paradajky umyjeme a dôkladne osušíme.
Na dno suchých pohárov nasypeme horčicový prášok, uložíme vrstvu paradajok a opäť zasypeme práškom.
Opakujeme vrstvy až kým nenanplníme celý pohár.
Poslednú vrstvu tvorí horčicový prášok.
Pohár dobre uzavrieme.
Potom pohár obrátime na ležato a jemne rolujeme po rovnej ploche, aby sa horčicový prášok dostal na všetky miesta.
Éterické oleje obsiahnuté v horčicovom prášku chránia paradajky pred baktériami spôsobujúcimi hnitie.
Navyše, prášok má silné konzervačné účinky, vďaka čomu paradajky ostanú dlho čerstvé.