Po obyčajných zemiakových šupkách kvitne orchidea skoro NONSTOP: Žiadna pleseň, choroby a kvetov máme 5x toľko!

O účinkoch vody z varených zemiakov ste už určite počuli, je plná živín a vitamínov a v domácnosti sa dá naozaj perfektne využiť. jedným z najlepších spôsob, je jej využitie vo forme hnojiva pre vaše rastliny.

 

 

Mne ho poradila moja suseda a je to naozaj fantastická vec, ona používa len na orchidei, ja na všetky izbovky.

Fialka, vianočný kaktus, lopatkovec ale aj ďalšie izbovky sa potešia prílevom živín a najmä sacharidov, ktoré pôsobia ako životabudič najmä pre orchideu.

Takto rozkvitla moja orchidea po použití

 

 

Zázrak na podporu kvitnutia, ktorý vyrobíte z obyčajného odpadu

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by ste mali používať hnojivo na zemiakové šupky .

Po prvé, toto je najjednoduchší a najlacnejší spôsob kŕmenia.

 

 

Po druhé, šupka je schopná stráviť baktérie v pôde.

Ale zároveň sa v pôde zachovajú všetky živiny.

A potom ich korene absorbujú do seba.

 

Foto: youtube/Cultivo Paso a paso

 

Na jeho prípravu budete potrebovať len vodu a zemiakové šupky.

Budeme potrebovať šupky približne z 3-6 zemiakov na 1 liter vody.

 

 

Voda, ktorú takto vytvoríte je totižto plná minerálov a živín v ľahko vstrebateľnej forme.

Tie dodajú vašim rastlinám okamžitý impulz pre rast a kvitnutie.

Ide o najlacnejší a najefektívnejší spôsob, ako pomôcť orchideám s kvitnutím.

Čo obsahujú zemiakové šupky?

Zemiakové šupky sú prekvapivo bohatým zdrojom živín pre rastliny. Obsahujú širokú škálu makro- a mikroprvkov, ako aj organických zlúčenín, ktoré sú prospešné pre rast a zdravie rastlín.

Tu je prehľad niektorých kľúčových živín, ktoré sa nachádzajú v zemiakových šupkách:

Makroprvky:

Draslík: Dôležitý pre reguláciu vodného hospodárstva rastlín, aktiváciu enzýmov a syntézu bielkovín.

Fosfor: Podporuje rast koreňov, kvitnutie a tvorbu plodov.

Horčík: Aktivuje enzýmy a je dôležitý pre fotosyntézu.

Vápnik: Podporuje štruktúru bunkových stien a je dôležitý pre príjem živín.

Mikroprvky:

 

 

Železo: Dôležité pre dýchanie rastlín a syntézu chlorofylu.

Mangán: Aktivuje enzýmy a je dôležitý pre fotosyntézu.

Zinok: Podporuje rast, hojenie rán a reprodukciu rastlín.

Meď: Aktivuje enzýmy a je dôležitá pre fotosyntézu.

Organické zlúčeniny:

Vitamíny: Zemiakové šupky obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín E, ktoré sú dôležité pre rôzne metabolické procesy v rastlinách.

Antioxidanty: Zemiakové šupky sú bohaté na antioxidanty, ako sú flavonoidy a kyselina chlorogenová, ktoré chránia rastliny pred poškodením voľnými radikálmi.

Fytosteroly: Zemiakové šupky obsahujú fytosteroly, ktoré sú prospešné pre rast a zdravie rastlín.

Okrem týchto živín zemiakové šupky obsahujú aj vlákninu, ktorá pomáha zlepšovať štruktúru pôdy a podporuje rast prospešných mikroorganizmov.

Ako hnojivo pripravíme?

 

Foto: youtube/Cultivo Paso a paso

 

Zemiaky ošúpeme.

Šupky nakrájame na menšie kúsky.

 

Foto: youtube/Cultivo Paso a paso

 

Preložíme na plameň.

Privedieme do varu.

Necháme prevariť.

 

Foto: youtube/Cultivo Paso a paso

 

Potom necháme vychladnúť prikryté.

Následne scedíme. 

 

Foto: youtube/Cultivo Paso a paso

 

Vodu používame na zalievanie vždy raz za 15 dní.

Stačí naozaj trocha elixíru do každého črepníka.

Tekutinu môžete uchovávať v chladničke 15-20 dní.

 

Foto: youtube/Cultivo Paso a paso

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie