10 minút a máte zásobu MASCARPONE do všetkých dezertov: Už ho nekupujem v obchode – s týmto naplníte všetko!

Minulý rok, keď som krátko pred sviatkami kúpila väčšiu zásobu smotany na šľahanie v akcii, sestra mi poradila, aby som z nej vyrobila domáce mascarpone.

 

 

Bola som veľmi prekvapená, že sa to vôbec dá, ale sestra ma ubezbečila, že tento recept má odskúšaný.

Naozaj vynikajúce mascarpone len z 2 prísad si dokáže vyrobiť každý.

...

Vynikajúce ako náplň do vianočných dezertov, ale aj základ do slaných náplní a nátierok.

V chladničke vydrží 5 dní.

 

 

Potrebujeme:

500 ml smotany na šľahanie (asi 33%)

2 PL citrónovej šťavy

Postup:

 

 

Príprava je skutočne jednoduchá a zeberie vám len 10 minút.

Na misku položíme sitko.

Sitko vystelieme plátnom alebo utierkou.

Smotanu nalejeme do rajnice.

Začneme ju zahrievať na slabom plameni.

 

 

Zahrievame za občasného miešania až do bodu, kým sa po stranách nezačnú tvoriť bublinky a z hladiny začne vychádzať jemná para.

Ak máte doma kuchynský teplomer, hovoríme o 80°C.

Potom plameň znížime na minimum.

Pridáme citrónovú šťavu a za stáleho miešania ďalej zahrievame (nevaríme!!!) asi 10 minút, kým smotana jemne nezhustne.

Obsah rajnice prelejeme do sitka.

 

 

Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a na noc (aspoň 12 hodín) uložíme do chladničky.

Na druhý deň mascrapone zoškrábeme z plátna do misky (boxu).

Môžeme používať ako bežné kupované mascarpone.

 

 

V uzatvárateľnej miske (boxe) vydrží v chlade až 5 dní.

Srvátku nevylieva, používam ju ako prísadu do cesta.

Je vynikajúca aj do palacinkového cesta, ale aj klasicky do kysnutého.

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels