10 minút a máte zásobu MASCARPONE do všetkých dezertov: Už ho nekupujem v obchode – s týmto naplníte všetko!

4655

Minulý rok, keď som krátko pred sviatkami kúpila väčšiu zásobu smotany na šľahanie v akcie, sestra mi poradila, aby som z nej vyrobila domáce mascarpone.

Bola som veľmi prekvapená, že sa to vôbec dá, ale sestra ma ubezbečila, že tento recept má odskúšaný a naozaj – vynikajúce mascarpone len z 2 prísad si dokáže vyrobiť každý. Vynikajúce ako náplň do vianočných dezertov, ale aj základ do slaných náplní a nátierok. V chladničke vydrží 5 dní.

Potrebujeme:

500 ml smotany na šľahanie (asi 33%)

2 PL citrónovej šťavy

Postup:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Príprava je skutočne jednoduchá a zeberie vám len 10 minút.

Na misku položíme sitko, ktoré vystelieme plátnom alebo utierkou.

Smotanu nalejeme do rajnice a začneme ju zahrievať na slabom plameni.

Zahrievame za občasného miešania až do bodu, kým sa po stranách nezačnú tvoriť bublinky a z hladiny začne vychádzať jemná para. Ak máte doma kuchynský teplomer, hovoríme o 80°C.

Potom plameň znížime na minimum, pridáme citrónovú šťavu a za stáleho miešania ďalej zahrievame (nevaríme!!!) asi 10 minút, kým smotana jemne nezhustne.

Obsah rajnice prelejeme do sitka, necháme vychladnúť pri izbovej teplote a na noc (aspoň 12 hodín) uložíme do chladničky.

Na druhý deň mascrapone zoškrábeme z plátna do misky (boxu) a môžeme používať ako bežné kupované mascarpone. V uzatvárateľnej miske (boxe) vydrží v chlade až 5 dní.

Srvátku nevylieva, používam ju ako prísadu do cesta. Je vynikajúca aj do palacinkového cesta, ale aj klasicky do kysnutého.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár