Rada MÄSIARA, ako uvariť dokonalé údené na veľkonočný stôl: NIkdy som nejedla tak fantastické mäsko, robím už LEN takto!

7384

Údené mäso patrí asi neodmysliteľne k veľkonočnej hostine. Podáva sa so zemiakovou kašou, chlebíkom, alebo ako súčasť studenej obloženej misy.

Ak chcete kupované údené mäso uvariť skutočne špičkovo, je ptorebné poznať pár rád profíkov, ktorí sa prípravou tejto potraviny živia a vedia, čo urobiť, aby ste získali najlepší výsledok.

Mäsiar poradil, aké údené vybrať a ako pripraviť to najlepšie na veľkonočný stôl

Základom je samozrejme kus údeného mäsa, odporúča sa uprednostniť domáce produkty, avšak väčšina z nás ich nemá k dispozícií a sme odkázaní na kúpi mäsa v supermarkete.

To však nemusí byť žiaden problém a aj z neho môžete pripraviť prvotriednu špecialitu.

Najlepšie je kupovať údené mäso z bravčového stehna alebo z krkovičky – mäso je šťavnaté a chutné, ideálne na údenie a teda aj na ďalšie spracovanie.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ak nemáte k dispozícii stehno či krkovičku, stavte na bravčové plece.

Vždy vyberajte údené mäso v sieťke, nejde o žiaden estetický aspekt, ale podľa mäsiara je v tomto mäsa menej pridanej vody. preto na to myslite pri kúpe.

Mäso nevaríme v sieťke, aby sa počas varenia do mäsa nezavarila.

Vodu, v ktorej mäso varíme, nie je potrebné soliť.

Na dochutenie pridávame do vody bobkový list, niekoľko zrniečok celého a nového korenia – to je základ.

Ak chcete, do vody pridajte aj cibuľu, cesnak, prípadne malú pálivú papričku.

Údené mäso vkladáme VŽDY do vriacej vody.

Mäso je potrebné variť 2 – 3 minúty na silnom plameni, aby sa zatiahlo a zostalo šťavnaté.

Následne plameň stíšime a varíme ho už len na veľmi miernom ohni pod bodom varu pri teplote asi 80 – 85 °C.

Ako dlho variť?

Podľa hmotnosti mäsa si určíme jeho čas varenia. Varíme ho presne toľko, koľko váži.

Ak mäso váži 1,5 kila, varte ho 1 a pol hodiny.

Mäso necháme vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Tým si zachová peknú farbu a zostane dostatočne šťavnaté.

Vývar NIKDY nevylievame, poslúži ako základ napríklad na fazuľovú polievku. Zvyšky údeného mäsa môžeme použiť k príprave nátierok.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár