Keby sme vedeli, akú moc majú jahodové listy, natrhali by sme si ich ešte skôr, ako plody: Nepremaškajte to tento rok aj vy!

Tušili ste, že okrem plodov sú veľmi užitočné aj listy jahody? Samozrejme, hovoríme o listoch jahôd, ktoré neboli ošetrované chemickým hnojivom a rastú v prírode – lesné jahody.

Čo obsahujú jahodové listy?

Lístky jahôd obsahujú triesloviny, organické kyseliny, vitamín C vitamíny A, B1 a, éterické oleje, minerály a mnoho ďalších látok. Pokiaľ ide o vitamín C, toho obsahujú viac, ako samotné plody. Na zber listov je ideálny čas práve v lete, no je možné zbierať ich od mája do septembra. Zbierame mladé listy v čase kvitnutia, pretože staršie listy môžu byť horkasté. Listy sušíme tak, ako iné bylinky – v tenkých vrstvách na vzdušných miestach v tieni alebo aj v rúre pri teplote 40 °C. Usušené listy uschovávame v uzatvárateľných dózach.

Ak potrebujete vyliečiť pečeň, mali by ste ich poznať!

Jahodové listy sú veľmi účinné v procese obnovenia pečeňových buniek. Pri ochoreniach pečene sa odporúča piť 2 šálky čaju z jahodových listov.

Ďalšie účinky jahodových listov:

Zosilňujú  sťahy maternicového svalstva, preto sú vhodné pri gynekologických ochoreniach,

...

pôsobia močopudne, pomáhajú pri zápaloch močového mechúra a močových ciest,

regulujú tvorbu žlče,

zastavujú hnačku, pôsobia blahodárne pri črevných a tráviacich ťažkostiach a urýchľujú hojenie rán,

pomáhajú pri prekyslení žalúdka, obličkových a močových kameňoch.

Jahodový čaj pôsobí aj na posilnenie nervov, srdca a pri nedostatku vitamínu C. Čaj  pijeme aj pri ochoreniach pečene, ľadvín, pri reumatizme, horúčke a na prečistenie krvi.

Ako pripraviť jahodový čaj?

Dve lyžice sušeného lístia alebo zmesi listov, kvetov a koreňa zalejeme 1 litra vody. Varíme 10 minút a necháme 15 minút odstáť.

Denný čaj: 1 lyžica jahodových listov na 1 liter vody – zalejeme vriacou vodou a necháme 15 minúť stáť.

Lesný čaj: 1 diel jahodových listov, 1 diel listov z ostružiny a 1 diel listov maliny.

Pijeme naraz na lačno a večer po jednej šálke.