Citróny má doma každý, ale toto by nám nenapadlo ani vo sne: Skúste to, keď ich najbližšie kúpite v obchode!

Obyčajný citrón je cennejší, ako sa zdá, neuveríte, čo všetko dokáže. Nebudete si ho pridávať len do čaju.

Obyčajný citrón je cennejší, ako sa zdá, neuveríte, čo všetko dokáže. Nebudete si ho pridávať len do čaju.

Stačí chvíľa v rúre a zbohom kašeľ a hlieny

Moja babička nás naučila jednoduchý recept, ako z citrónu vyťažiť ešte viac. Tento recept obzvlášť účinný pre odstránenie hlienu z organizmu a prečistenie dýchacích ciest. Okrem toho, ide aj o skvelý liek na močové cesty. Má silný močopudný účinok a preto je treba počítať s tým, že budete častejšie utekať na toaletu. My sme ho robili vždy, keď bol niekto v rodine prechladnutý, v obdobiach chrípky, alebo keď sa vyskytol zápal močových ciest.

Ako na to?

Na odhlienenie organizmu potrebujeme citrón alebo citróny, plech a vyhriatu rúru – naša babička vždy pripravovala kúru aspoň z dvoch citrónov – aj pre dvoch, troch členov rodiny naraz. Ideálne je robiť tento domáci liek po pečení, kedy je rúra dobre vyhriata a nemusíte zbytočne čakať.

Citróny dobre umyjeme, osušíme a zľahka narežme. Vložíme do vyhriatej rúry a necháme vo vnútri len pár minút – 7-15 minút by malo úplne stačiť. Potrebujeme dosiahnuť, aby citrón pustil šťavu. Šťavu prejeme do šálky, pridáme trochu vody alebo vlažného čaju (nie veľa, len na zriedenie šťavy), primiešame aj 1-2 lyžičky medu a pijeme po lyžičkách počas dňa. Účinok je vo vplyve suchého tepla, ktorým sa v citróne vytvárajú silné látky, ktoré dokážu organizmus zbaviť hlienu a baktérií.

Paulína M.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pečené citróny proti kašľu

Pečieme na sucho celý citrón, kým nerozpukne a neotvorí. Z upečeného citróna vytlačíme šťavu a zmiešame so šťavou z čerstvého ananásu (pol na pol) a trochou medu. Pacient pocíti okamžitú úľavu. Ananásová šťava k citróna dodá svoje mocné „tráviace“ enzýmy, čím okamžite pomôže hlavne pri vlhkom kašli.

Ďalšie recepty z citrónu

Keď začne bolieť v krku

Keď nás prepadne bolesť v krku, môžeme buď siahnuť po chémiu, alebo využiť prírodné prostriedky. Veľmi účinná je zmes medu a citrónovej šťavy (1 lyžička medu a 1/2 citróna). Tieto ingrediencie stačí len zmiešať a pravidelne užívať.

Super-účinný zábal, keď vás škriabe v hrdle

Potrebujeme:

1 citrón

Kus látky alebo papierový obrúsok

Postup:

Citrón nakrájame na plátky a uložíme do stredu handričky alebo obrúska tak, aby boli vedľa seba Potom zabalíme tak, aby boli plátky citrónu uprostred a jednoducho si tento „balíček“ priložíme na boľavé hrdlo tak, aby sa citrón dotýkal len hrdla (ako náhrdelník) a oblasť chrbtice ostala voľná.

Je však dôležité vedieť, že nie každý znesie citrón na svojej pokožke a ak náhodou cítite pálenie alebo štípanie, hneď dajte obklad dole. Ak vám zábal nespôsobuje diskomfort, nechajte pôsobiť 30 minút. Potom hrdlo jemne osušíme a zabalíme do šálu alebo šatky, aby hrdlo ostalo v teple. Opakujeme raz za deň, úľavu by ste však mali pocítiť už pri prvom zábale.

Milka V.

Pomoc pri zápche

Trochu razantnejší spôsob ako si poradiť so zápchou, je zmiešaním lyžice olivového oleja, do ktorého dáme pár kvapiek citrónu.

Čo s bolesťou hlavy

Hoci sa to môže zdať zvláštne tak na bolesť hlavy tiež výborne funguje šálku silného espressa s pár kvapkami citrónovej šťavy. Tento recept samozrejme nie je vhodný, ak je bolesť hlavy spôsobená vysokým krvným tlakom.

Citrónová pochúťka na slávnostný stôl

Túto citrónovú pochúťku miloval už panovník Mikuláš II. Ak ste to ešte neskúšali, vrelo odporúčam. Takéto predjedlo podávame zvyčajne s alkoholickými nápojmi. Sú tu tri výrazné príchute naraz: kyslá, sladká a horká. Skúste, ak ste tento predjedlo ešte predtým nevyskúšali. Všetci, ktorým sme ho  ponúkli, boli prekvapení, aké jednoduché, ale nezvyčajné a chutné!

Potrebujete iba tri prísady: citrón, cukor kryštálový (alebo práškový cukor) a káva (prírodná mletá káva). Citrón (ideálne bio a dobre umytý) len nakrájate na kolieska a uložíte na tanier. Posypeme kryštálovým cukrom (alebo práškovým cukrom).

Potom pridáme kávu. Na rovnomerné rozloženie kávy používame sitko. 

Tu je výsledok:

Môže to byť aj trochu iné prevedenie. Polovicu plátky citróna posypeme cukrom, druhú – kávu.

Video návod:

Aby vám citrón neoschol

Keď si odkrojíte plátok citróna a nechcete, aby vám zvyšok vyschol, táto jednoduchá pomôcka s dreveným špáradlom sa vám bude skvele hodiť.

Video návod:

Citrónová soľ

Perfektná vec na ochutenie rýb a mäsa. Na prípravu potrebujete 120 g soli, kôru z 1 citróna a šťavu z 1/2 citróna. Všetky tri prísady zmiešate na pekáči a dáte do rúry na 190 stupňov na 20 minút. Premiešame a dáme ešte na 10 minút, aby zmes vyschla. Potom preložíme na papier na pečenie a necháme dokonale vyschnúť. Skladujeme v uzatvárateľnej dóze.

Video návod: