Dajte celú cibuľu do mraziaka a zapamätajte si tento trik: Starý zlepšovák, ktorý perfektne funguje aj dnes!

Chcem sa podeliť o jeden skvelý zlepšovák, ktorý ma naučila ešte moja starká a ja ho praktizujem dodnes. Mnohí ľudia totižto nevedia, že cibuľa, tak ako statné suroviny sa dá uchovať na dlhé mesiace v mraziaku. A netreba k tomu nič špeciálne. Cibuľu jednoducho dajte do mrazničky a nechajte tak. Základom však je, aby ste ju nechali rozmraziť pozvoľne – ako zmrzlinu. Cibuľa nestratí chuť ani výraznú arómu, ale nebude vás pri krájanú štípať.

Zázračná prísada do polievky

Moja babička dávala do polievky vždy len zmrazenú cibuľu. Hovorila, že vďaka nej je vývar silnejší a má krajšiu farbu a nezakalí sa. Robím to tak aj ja a na moje nedeľné polievky nedajú doma dopustiť.

Ak chcete použiť zmrazenú cibuľu do slepačej polievky, urobte to takto: hoďte celú cibuľu do studenej vody a nechajte pomaly variť spolu s mäsom. Polievka bude mať ešte lepšiu chuť.

Toto ma učila starká: Pokiaľ je zmrznutá, nesmie sa ňou hýbať, musí sa nechať rozmraziť tak ako zmrzla. Na družstve v našej dedine ju kedysi celú zimu skladovali v stodole, kde mrzlo a na jar po rozmrznutí bola krásna suchá, ako zlato.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ďalšie alternítivy:

Ja si mrazím cibuľu takto – hlavne na jar, keď už v chaldničke dlho nevydrží a začína klíčiť – normálne ju pokrájam na drobno a podusím na oleji do sklovita – potom tým naplním takú tú starodávnu misku na ľad (hliníková s umelohmotnými prepážkami) a dám zamraziť. Po zmrazení kocky vsypem do vrecúška a pri varení si už len vyberám jednu – dve kocky.

Lenka M.

Moji rodičia to rodbia takto: Čerstvú cibuľu nakrájajú na kocečky, nasypú do mraziacich sáčkov a vysajú (alebo vytlačia) podľa možnosti čo najviac vzduchu a hodia do mrazničky. Keď potrebuješ na varenie, tak si odober koľko potrebuješ, dáš na masť udusiť a cibulka sa zacne menit akoby na cerstvu. Aj vonu aj chut ma ako cerstva. V mraznicke vydrzi cely rok.

Peter H.

Nejde však len o uchovanie cibule na dlšie skladovanie. Tento trik má aj veľmi praktické každodenné využitie. Ak nechcete pri krájaní cibule roniť krokodílie slzy, vložte ju na 15 minút do mrazničky. Krájanie bude potom celkom bez plaču.

Ďalšie trikynašich babičiek, ktoré sa oplatí pozanť

Chcete, aby sa vaše sklenené poháre a nádoby leskli ako nové? Zmiešajte trochu teplej vody s octom a soľou. Týmto roztokom umyte sklo a následne jednoducho opláchnite vodu. Výsledok je kryštálovo čisté sklo.

Ak nechcete, aby sa vám do múky dostal hmyz alebo mole, vložte do nej niekoľko strúčikov neošúpaného cesnaku.

 

Pár strúčikov cesnaku zapichnite aj do pôdy v črepníkoch, vyhnete sa tak problému so škodcami – ja to používam špeciálne do muškátov a ďalších balkónových rastlín.

Hliníkové panvice budú opäť žiariť, ak v nich povaríte vodu spolu so zemiakovými alebo jablkovými šupkami. Skvelé výsledky dosiahnete aj s rebarborou alebo obyčajným octom.

Sušenie vlneného oblečenia

Najlepší spôsob, ako vysušiť vlnený sveter, je pomocou silonkových pančúch. Pančuchové nohavice prevlečte do rukávov svetra a vrch prevlečte cez otvor pre hlavu. Zaveste ho, ako je to znázornené na obrázku. Týmto spôsobom sa sveter nenatiahne a rýchlejšie vyschne.

10 Boj proti hmyzu

Dajte bobkové listy do misky na cukor, múku a všade tam, kde hrozí invázia mole a chrobákov. Týmto spôsobom zastrašíte aj mravce, muchy a iný hmyz.

Pomocníčka soľ

Ak ste otvorili krabicu s mliekom alebo smotanou vedzte, že vám vydrží omnoho dlhšie, ak do nich nasypete trochu soli. Malé množstvo soli chuť nezmení, no zachráni vám peniaze. Moja babička to robila vždy, keď nechcela prísť o drahocenné mlieko. :-)

Ak ste si kúpili nový uterák, ktorý prvýkrát používate, viete, aký je to skvelý pocit. Uteráky však postupný praním stratia mäkkosť a schopnosť sať, sú nepríjemné na dotyk a voňajú najvábnejšie. Aby ste tomuto pocitu predišli, pri prvej príležitosti nasypte do prania aj 1 šálku soli. Tá sa postará o perfektný stav uterákov.

Na záclony pomocník z kuchyne!

Dokonale vybieli zažltnuté a staré záclony. Môžete ho pridať  priamo k prášku na pranie (stačí skutočne trocha prášku). V prípade veľmi zažltnutých záclon nalejte do vandlíka cca 5-6 litrov vody a pridajte 5 práškov do pečiva. Nechajte rozpustiť a potom do vody namočte záclony, nechajte pôsobiť a následne vyperte.

Smaltované panvice môžu časom stmavnúť a ak sa navyše na dne prichytia zvyšky jedla, vyčistiť takýto riad nie ej vôbec jednoduché. Na čistenie použite 1 lyžičku jedlej sódy zmiešanú s akýkoľvek prostriedkom na umývanie riadu. Vytvorte zmes konzistencie pasty a vyčistte s ňou nádobu. Potom stačí dôkladne opláchnuť čistou vodou. Aby ste zabránili hnednutiu smaltovaného riadu, prevarte v ňom aspoň raz za mesiac roztok vody a octu.

Ak chcete vnútro chladničky dokonale vyčistiť a zbaviť ho zápachu, najlepším riešením je opäť staviť na jedlú sódu. Zmiešajte 4 lyžice sódy s 1 litrom vody, prelejte do nádoby s rozprašovačom a nastriekajte do vnútra chladničky. Zmes nechajte chvíľu pôsobiť a potom jednoducho zotrite. Chladnička bude hygienicky čistá a bez zápachu.

Mydlo na pranie je vynikajúce aj na odstránenie pripálených zvyškov. Nechajte ho rozpustiť v malom množstve vody a panvicu jednoducho a ľahko vyčistíte.

Ak na sporák vykypelo mlieko, posypte ho soľou a prikryte ho navlhčenou papierovou utierkou. Zápach sa nebude šíriť po miestnosti a o ľahko vyčistíte aj znečistený povrch.

Skôr, ako budete brúsiť nôž, vložte ho na niekoľko minút do roztoku vody a soli.

Najjednoduchší spôsob, ako vyčistiť mlynček na mäso, je jednoducho v ňom zomlieť surový zemiak.

Odstránenie mastných škvŕn z kuchynskej linky zmiešajte  3 lyžice jedlej sódy 1 šálku teplej vody. Prelejte do fľaše s rozprašovačom, nastriekajte na mastné miesta a nechajte pôsobiť 10 minút. Potom zotrite navlhčenou handričkou. Povrch utrite dosucha.

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn