Vykašlite sa na drhnutie, toto je úplne bez roboty: Či máte klasiku, alebo sklokeramicú dosku, funguje na oboje!

Na drhnutie môžete zabudnúť, s týmito trikmi bude váš sporák vždy žiariť čistotou.

Čistota sporáka je samozrejme veľmi dôležitá, avšak udržiavať ju v perfektnom stave každý jeden deň je niekedy viac ako vyčerpávajúce. Naučte sa skvelé domáce triky, ako udržať klasický plynový sporák, aj sklo-keramickú dosku v perfektnom stave veľmi dlhú dobu.

Bezprostredne po varení

Keď počas varenia niečo vykypí, vystrekne alebo sa jednoducho vyleje z hrncov a panvíc, jednoducho po varení nastriekajte na sporák ocot a nechajte 20 minút pôsobiť, potom len zotrite vlhkou handričkou. Ak sú na sporáku odolnejšie nečistoty, alebo veľmi zaschnuté zvyšky, najskôr sporák posypte sódou a až potom nastriekajte ocot. Nechajte pôsobiť 15-30 minút a potom zotrite papierovou utierkou.

Sklokeramická doska

Pospte povrch dosky jedlou sódou. Uterák namočte do teplej mydlovej vody a dobre zatlačte. Nechajte pôsobiť 15 minút a potom zotrite vlhkou handričkou.

Olej

Na tento nápad som prišla vtedy, keď som doma našla slnečnicový olej po záruke a nevedela som, čo s ním. Stačí, ak navlhčíte papierový obrúsok olivovým alebo slnečnicovým olejom a utriete znečistené miesta – pôjde to jednoducho, olej nečistoty ľahko odlepí od povrchu sporáka a doslova ich nasaje do seba. Potom zvyšný olej jednoducho zotrieme pomocou handričky trochou saponátu.

Sóda a peroxid

Silná čistiaca pasta. Zmiešame ¼ šálky jedlej sódy a ¼ šálky peroxidu vodíka. Túto hmotu rovnomerne nanesieme na povrch sporáka a necháme 15 minút pôsobiť. Potom zotrieme vlhkou špongiou alebo papierovým obrúskom.

Dnes najobľúbenejšie