Babičkami mi vravela, že tento chlebík robili kedysi chudobní ľudia a jedli ho aj bez ďalších príloh, na ktoré nemali peniaze. Čím menšiu formu na chlebík použijete, tým bude vyšší. Babka mi vravela, že ľudia ho potierali tým, čo mali – masťou, smotanou a maslom len v časoch najväčšej hojnosti. U nás doma ho jeme bez ničoho, odkrajujeme ho ako koláč.
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
4 malé zemiaky uvarené v šupke
1 lyžičku rpetlačeného cesnaku
½ kocky čerstvého droždia
1 lyžičku cukru
Vlažnú vodu
300 ml vody
1 lyžicu octu
Soľ
Na potieranie:
2 strúčiky cesnaku
1 téglik kyslej smtoany
Postup:
Zemiaky očistíme, rozmixujeme vo vlažnej vlažnej vode, prídáme cesnak a rozmeišame na krémovú zemiakovú hmotou.
Do samostatnej misky nasypeme múku, pridáme kvások (ten sme si klasicky prirpavili z vlažnej vody, droždia a cukru), zemiakovú hmotu, ocot a soľ. Vypracujeme jednotné polotuhé cesto, do ktorého podľa potreby pridávame vodu. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Prirpavíme si formu s vyššími okrajmi, kotrú dobre potrieme olejom. Do formy dáme cesto a natiahneme ho tak, aby pokrývalo ceslú formu a necháme ešte podkysnúť, kým sa rúra nezohreje. Dáme piecť na 180 stupňov, kým povrch chlebíka nie ej ružový.
V miske si zmiešame kyslú smotanu s pretlačeným cesnakom a potrieme ešte teplý chlebík a vložíme do vypnutej, ešte teplej rúry – smotana vsiakne do chlebíka. Chlebík podľa tvaru krájame buď na krajce, alebo na kocky ako koláč. Namáčame si kúsky do zvyšnej censakovej smotany.