Vždy, keď vonku zúrila chrípka, dala naša starká variť bobkový list s cukrom: Nikdy by som nepovedala, že aj po rokoch tento recept vyvážim zlatom!

Liečivú silu bobkového listu poznali už naši predkovia. Ani zďaleka nejde len o obyčajné korenie. Práve v týchto dňoch by ste však mali poznať jeden recept, ktorý mňa už pred rokmi naučila moja starká. Je to už viac, ako tridsať rokov a ja ho rok čo rok robím pre celú našu rodinu – hoci v detstve som ho skutočne nemusela. Vyskúšajte a sirupy z lekárne už nebudete potrebovať. Pre mňa je to skutočne obrovský pomocník v čase chrípky.

Kašeľ bude minulosťou

Tento recept by ste mali poznať najmä v čase chrípkových epidémií. 15 stredne veľkých kúskov pridajte do 250 g citrónovej šťavy. Aby zmes nebola príliš kyslá, pridáme do nej 500 g kryštálového cukru. Po hodine varenia sa tieto ingrediencie premenia na hustú zmes. Z nej treba vybrať bobkové listy, nechať vychladnúť a prírodný sirup uskladniť v chladničke. Potom už len stačí užívať polievkovú lyžicu denne a kašeľ bude minulosťou.

Ľubica

Čo všetko bobkový list dokáže?

bay leaves

Vavrín sa nám spája predovšetkým s kyslou kapustou či ako prísada do rôznych polievok alebo omáčok – okrem výnimočnej chuti a arómy, ktoré sa nestrácajú ani rokmi, však pomáha aj pri trávení. Ak si ho dáte pod vankúš, zaručí vám pokojný spánok, v skrini zas odstraší všetkých neželaných „návštevníkov“, ako sú napríklad mole.

Zároveň má aj antiseptické (protizápalové) účinky a môže sa používať aj do liekov a do lekárskych sirupov. Je to vďaka jeho obsahu bohatého na horčiny, éterické oleje, silice či glykosidy.

Okrem zlepšenia metabolizmu účinne pomáha proti cukrovke, reume a artritíde. Priaznivo však pôsobí aj na pohybový aparát – zlepšuje kvalitu kostí a odstraňuje aj bolesti v krížoch. Pôsobí však nielen na telo, ale aj na dušu. Ocenia ho ľudia, ktorí trpia migrénami, ale aj tí, ktorí chcú zlepšiť svoju pamäť a koncentráciu.

Bobkový list môžeme používať v jeho celej forme, rozdrvený na prášok, ale aj ako súčasť olejov či odvarov.

Ako na to?

Zo desať lístkov zmiešajte so 70 % liehom a nechajte odstáť jeden deň. Zmes následne pridajte do pol litra olivového oleja a jemne zahrejte (tekutina však nesmie zovrieť!). Potom už len stačí nechať vychladnúť a aplikovať na boľavé miesta niekoľkokrát za deň.

Zmes olivového oleja a bobkových listov, ilustračné foto.
Zmes olivového oleja a bobkových listov, ilustračné foto. Foto: Max Pixel

Čo sa týka vnútorného užívania, stačí, ako do troch deci vody pridáte 5 lístkov vavrínu a povaríte maximálne 10 minút. Odvar nechajte vylúhovať celú noc, ráno preceďte a počas dňa vypite. Toto robte po tri dni, potom si dajte týždeň pauzu a proces opakujte celý mesiac. Výsledkom bude to, že sa vaše telo zbaví zbytočných solí.

Dnes najobľúbenejšie