Bezkonkurenčné kysnuté rožteky z čias socializmu, na ktoré sme chodili každý deň: Ako páperie, voňavé a nestvrdnúť dlhú dobu!

Na tieto rožteky sme chodili do vychýrenej pekárne u nás v Michalovciach. Robila tam moja známa a od nej mám tento recept. Robím ich už 50 rokov – na sladko, na slano.

PRÍSADY

  • 500 g hl. múky
  • 2 lyžičky suché droždie
  • 5 polievkových lyžíc cukru
  • 2 vajcia
  • 75 g masla
  • 200 ml mlieka
  • 0,5 lyžičky soľ
  • 2 polievkové lyžice sezamové semienko
  • 100 g džemu na plnenie

Postup:

Zmiešajte teplé mlieko, droždie, lyžicu cukru a dve polievkové lyžice múky. Nechajte vyjsť kvások.

Múka sa preoseje do misky, pridá sa zvyšný cukor, soľ, rozšľahané vajíčka a kvások. Vypracujte cesto.

droždie do cesta na mlieko

Na konci miesenia pridajte olej. Cesto dôkladne premiešajte a 1 hodinu podkysnúť na teplom mieste.

bagety na výrobu cesta

Hotové cesto je rozdelené na 12 kusov. Vyformujte z každého kúska gulôčku, prikryte uterákom a nechajte kysnúť ďalších 10 minút.

Rozvaľkajte každý guľôčku do podlhovastého tvaru trochu väčšieho ako dlaň.

bagety na výrobu cesta

Na jednu hranu položte lyžicu plnky a preložte cez ňu okraj tak, aby vznikla taštička.

ako urobiť droždie cesto bagely

Urobte štyri štrbiny z druhej strany a vytvorte rožtek.

ako urobiť droždie cesto bagely

Preneste všetky rožteky na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte 15-20 minút podkysnúť, kým sa vyhreje rúra.

Potrite rozšľahaným vajcom.

 ako piecť droždie cesta bagely

Posypte sezamovými semienkami (ak je to potrebné – cukor alebo mak).

 ako piecť droždie cesta bagely

Pečte 20-25 minút v rúre pri 180 stupňoch.

To je všetko, rožteky sú pripravené.

ako piecť droždie cesta bagely

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Dnes najobľúbenejšie