plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto ovocie neprehliadajte: Je záchranou pre kĺby, zrak aj vaše cievy + 7 top receptov pre zdravie a štíhlu líniu!

Už dávno vieme, aké užitočné je avokádo pre zdravie a ľudské telo v každom veku. Veľmi často sa avokádo používa aj v kozmetike. Tento exotický plod sa v obchodoch rozhodne neoplatí prehliadať, dnes vám povieme niečo o jeho prospešných vlastnostiach.

Zmierňuje artritídu:

Bolia vás kĺby? Jedzte avokádo! Je totiž schopné spomaliť vývoj artritídy a významne zníži príznaky tohto ochorenia. Na prevenciu a liečbu artritídy a artrózy jedzte aspoň štvrtinu avokáda každý deň.

Zlepšuje zrak a zabraňuje rôznych poruchám zraku:

Luteín a zeaxantín zabraňujú vzniku dystrofie oka a ďalších porúch zraku, preto by ho mali konzumovať najmä starší ľudia.

Je dobré pre srdce:

Toto exotické ovocie zabraňuje rozvoju aterosklerózy, pomáha znižovať cholesterol a vysoký krvný tlak spôsobený polynenasýtenými mastnými kyselinami.

Užitočný pre obličky a pečeň:
Avokádo je užitočné na ochranu pečene pred poškodením alkoholom, drogami, toxínmi a mastnými potravinami. Častá konzumácia zelených plodov poskytuje telu antioxidačný glutatión, ktorý regeneruje pečeňové bunky. Prítomnosť draslíku v avokáde pomáha pri zlyhaní obličiek.

Zabraňuje cukrovke:

Avokádo obsahuje špeciálny cukor, ktorý znižuje sekréciu inzulínu. Pridaním tohto ovocia do bežného denného menu sa môžete vyhnúť skomoleniu hladín cukru v krvi po jedle. Avokádo je tiež potrebné pre ľudí, ktorí majú v krvi príliš málo cukru (menej ako 1,6%).

Zmierňuje zápal a bolesť:

Avokádo obsahuje vo veľkých množstvách kyselinu olejovú, ktorá znižuje zápal. Polyfenoly a flavonoidy znižujú riziko zápalového a degeneratívneho poškodenia rôznych častí tela vrátane kĺbov, stien tepien, mozgu, vnútorných orgánov, kože a spojivového tkaniva.

Užitočné pri chorobách tráviaceho traktu:

Jedno avokádo obsahuje asi 54% denného príjmu vlákniny, čo je nevyhnutné pre správne fungovanie zažívacieho systému a predchádzanie príliš zdĺhavého trávenia. Avokádo má toľko bielkovín, že dokáže úplne nahradiť mäso a syr. Tiež sa odporúča konzumovať ho pri liečbe anémie, vredov a gastritídy.

Normalizuje nervový systém a prácu mozgu:

Vysoký obsah zdravých tukov v avokáde zlepšuje funkciu mozgu, nervového systému a hormónov. Jedno ovocie vám poskytne asi 20% denného príjmu medi, čo stimuluje kreatívne a inovatívne myslenie. Navyše, meď pomáha znižovať riziko depresie, úzkosti a duševných porúch.

Šaláty s avokádom

Avokádo výrazne zvyšuje schopnosť tela absorbovať karotenoidy, preto by ste mali k nemu servírovať prísady bohaté na beta karotén a iné antioxidanty z rodiny karotenoidov. Ide o paradajky, manga, mrkvu a iné výrobky.

S paradajkami a cibuľou

ako jesť avokádo schudnúť

prísady

  • 1 avokádo
  • 0,25 ks cibule
  • 2 paradajky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 20 g koriandru
  • soľ, korenie podľa chuti

príprava

  1. Avokádo a paradajky nakrájajte na malé kocky, cibuľu nakrájajte na tenké polovičné krúžky a marinujte 15 minút v citrónovej šťave.
  2. Zmiešajte všetky prísady, pridajte nakrájaný cesnak, jemne nakrájaný koriander a olivový olej.  Ochuťte soľou a korením.

S vajcom a rukolou

ako jesť avokádo surové

prísady

  • 1 zväzok rukoly
  • 100 g cherry paradajok
  • 1 avokádo
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky ľanové semienko
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica balsamico octa
  • 1 lyžička morskej soli
  • čierne korenie podľa chuti

príprava

  1. Vajcia uvarte natvrdo. Žĺtky by nemali byť príliš tvrdé.
  2. Umyte a osušte cherry paradajky a rukolou. Avokádo očistite a nakrájate na prúžky.
  3. Cherry paradajky nakrájajte na polovicu, uvarené vajcia na štvrtinky. Všetko položte na tanier, posypte ľanovými semienkami, morskou soľou, korením, pokvapkajte octom a olivovým olejom.

Šalát z morských plodov

Ľahký šalát z morských plodov s avokádom bude dobrý na stôl ako studené občerstvenie pred hlavným jedlom.

ako jesť avokádo as čím

prísady

  • 100 g údeného lososa
  • 2 lyžičky sezamové semienko
  • 1 lyžička slnečnicové semienka
  • 1 avokádo
  • 100 g cherry paradajok
  • Akýkoľvek zelený šalát
  • 1 zväzok čerstvého koriandru
  • 2 polievkové lyžice citrónová šťava
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

príprava

  1. Nakrájajte lososa a avokádo na malé kocky. Cherry paradajky nakrájame na polovicu.
  2. Listy šalátu položíme na misku, na ne – avokádo s rybou, nalejeme citrónovú šťavu a olivový olej.
  3. Posypeme sezamovými semienkami, slnečnicovými semienkami a nasekaným koriandrom.

S krevetami a paradajkami

čo je správne avokádo

prísady

  • 0,25 červenej cibule
  • 1 avokádo
  • 1 paradajka
  • 400 g uvarených kreviet
  • 1 malú chilli papričku
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 2 limety
  • soľ a korenie podľa chuti, zelené bylinky

príprava

  1. Najprv marinujte cibuľu. Cibuľu nakrájajte, pokvapkajte šťavou z dvoch limetiek, olivového oleja, soli a korenia. Nechajte 10 – 15 minút pri izbovej teplote.
  2. nakrájajte a zmiešajte všetky ostatné zložky v šalátovej miske, pridajte cibuľu spolu s marinádou a posypte zelenými bylinkami. Servírujte na listoch šalátu.

S grilovanými kuracími kúskami (alebo krevetami) a kukuricou

ako urobiť avokádový šalát

prísady

  • 2 paradajky
  • 2 avokádo
  • 400 g grilovaných kuracích pŕs
  • 1 čerstvá uhorka
  • 0,5 cibule
  • 1 konzerva kukurice
  • Akýkoľvek zelený šalát
  • Rukola
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

príprava

  1. Pripravte si vopred mäso – osoliť, okoreniť, pokvapkať trochou oleja a sprudka opražiť alebo grilovať na obojstrannom grile. Nakrájajte rukolu a polovicu cibule, pridajte citrónovú šťavu, soľ, korenie a zmiešajte s olivovým olejom.
  2. Paradajky nakrájate na plátky, avokádo, uhorky, zmiešajte v šalátovej miske s kukuricou a pridajte mäso aj ostatné prísady.

Šalát s ovocím

Avokádo chutí ako ovocie a zelenina súčasne. Skvele sa preto hodí ak k ovocným pokrmom.

S jahodami a syrom feta

ako urobiť avokádo krevety šalát

prísady

  • 200 g jahôd
  • 1 avokádo
  • 2 polievkové lyžice nakrájané vlašské orechy
  • 100 g syra feta
  • 1 polievková lyžica jablčný ocot
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • soľ podľa chuti

príprava

  1. Zmiešajte ocot s olivovým olejom a soľou.
  2. Kocky avokáda a jahody zmiešajte s nasekanými vlašskými orechmi. Zalejte dressingom a posypte nasekaným syrom feta.

S ananásom a mangom – ideálny na chudnutie

ako variť šalát s avokádom a krevety

prísady

  • 1 mango
  • 1 avokádo
  • 1 menší čerstvý ananás
  • 1 pomaranč
  • 100 ml prírodného jogurtu

príprava

Očistené, nakrájané ovocie zamiešame a dochutíme jogurtom. Pred podávaním nechajte chvíľu stáť v chladničke.

Kôstka z avokáda – účinky

Kôstka ukrýva množstvo účinných látok. Okrem toho, že ide o silný antioxidant, je to bohatý zdroj bielkovín, aminokyselín a omega mastných kyselín. Okrem toho je bohatá na vlákninu, minerálne látky a vitamíny.

Čo dokáže so zdravým?

  • Pôsobí proti zápalom a špeciálne silné je proti ochoreniam žalúdka a tráviaceho traktu.
  • pomoc pri gastritíde a vredoch.
  • Pomocník pre ľudí s artritídou a inými zápalovými ochoreniami kĺbov.
  • Zrýchľuje metabolizums.
  • Zlepšuje zdravie pokožky, stav nechtov a vlasov.
  • Posilňuje imunitu.
  • Znižuje zlý cholesterol v krvi.
  • Výskumy naznačujú aj jeho protinádorové účinky.

Ako si ho dopriať?

Keďže sú účinky avokádovej kôstky veľmi silné, rozhodne si doprajte len malé množstvo. Napríklad si kôstku nastrúhajte na šalát, alebo do zdravého koktejlu. Stačí naozaj len malé množstvo.

Krásna a exotická izbovka

Stačia vám tri špáradlá, alebo špenlíky a pohár s vodou. Kôstku stačí čiastočne ponoriť do vody a nechať vyklíčiť. Čoskoro budete mať doma krásnu a exotickú izbovku, ktorá vám o pár rokov môže aj zarodiť. Neváhajte a vyskúšajte tento malý experiment aj u vás doma. Celý postup nájdete TU.

Pokožka a vlasy!

Kôstka avokáda sa používa nielen do masiek, ale aj do liečivých šampónov a vlasových kúr. Špeciálne užitočná je rýchlo sa mastiace vlasy a lupiny. Strúhanú kôstku mnohé ženy používajú na domáce masky na tvár, alebo masky na vlasy. Skúsiť to môžete aj vy, zmiešajte strúhanú kôstku s olejom alebo krémom a použite ako skrášľujúcu masku na tvár či vlasy. Protizápalové účinky avokádovej kôstky sú obzvlášť dobré pre problémy s akné.

Avokádová kostná maska

Ďalším unikátnym spôsobom používania kôstky avokáda je výroba šperkov a figurín. Kôstka je ľahko tvarovateľná a talizmany z nej vyzerajú naozaj krásne.

avokádová kosť tinktúra

Starý recept na liečbu obličkových a žlčníkových kameňov

Tento recept poznali a používali starí indiáni. Jeho príprava je prekvapivo jednoduchá.

ZLOŽKY

  • 1 kôstka avokáda
  • 200 ml teplej vody

o výhodách avokádového kameňa

PRÍPRAVA

  1. Jadro – kôstku vyberieme z drevnatého obalu a necháme vysušiť.
  2. Potom nakrájame na tenké plátky a vložíme do mixéra.
  3. Výsledná prášková hmota sa rozpustí vo vode. Prášok získaný z jednej stredne veľkej kôstky sa rozdelí na 4 dávky.
  4. Pije sa 1x denne pred spánkom.

Kedže ide o starý recept, odporúčame konzultovať jeho účinky s vašim lekárom.

avokádový kameň

Najlepšie recepty na dnes