AMERICKÝ jablkový koláč: Jablká, orechy, čokoláda – keď ochutnáte, zamilujete si ho!

Tento koláč som piekla skoro každý týždeň počas môjho pobytu v Amerike na jablkovej farme, preto som ho voláme Americký koláč, ale možno pečiete aj vy doma. My sme ho piekli zo špeciálnej múky, ktorá v sebe už obsahovala kypriacu zložku, ale doma používam klasickú múku a kypriaci prášok z obchodu. Každopádne, koláč je vynikajúci a na víkendové maškrtenie ako stvorený. Kto má rád jabĺčka, ten si na ňom pochutí.

Potrebujeme:

40 dekagramy múka hladká

25 dekagramy maslo

1⁄2 balík kypriaci prášok

10 dekagramy cukor práškový

2 polievkové lyžice mlieka

2 vajcia

Náplň:

1 kg jabĺk

1⁄2 balík cukor vanilkový

Mletá škorica, mletý badián

2-3 hrste mletých orechov

nasekaná čokoláda (množstvo podľa chuti)

Postup:

Na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor.

Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka. Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely.

Jeden diel vyvaľkáme a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech (36×26 cm).

Pomocou papiera a valčeka cesto preložíme na plech.

Na cesto dáme nastrúhané jablká, posypeme orechmi, kúskami čokolády, cukrom a škoricou s badiánom.

Na jablká dáme druhý diel vyvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych.

Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

Prajem dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie