Tento koláč som piekla skoro každý týždeň počas môjho pobytu v Amerike na jablkovej farme, preto som ho voláme Americký koláč, ale možno pečiete aj vy doma. My sme ho piekli zo špeciálnej múky, ktorá v sebe už obsahovala kypriacu zložku, ale doma používam klasickú múku a kypriaci prášok z obchodu. Každopádne, koláč je vynikajúci a na víkendové maškrtenie ako stvorený. Kto má rád jabĺčka, ten si na ňom pochutí.
Potrebujeme:
40 dekagramy múka hladká
25 dekagramy maslo
1⁄2 balík kypriaci prášok
10 dekagramy cukor práškový
2 polievkové lyžice mlieka
2 vajcia
Náplň:
1 kg jabĺk
1⁄2 balík cukor vanilkový
Mletá škorica, mletý badián
2-3 hrste mletých orechov
nasekaná čokoláda (množstvo podľa chuti)
Postup:
Na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor.
Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka. Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely.
Jeden diel vyvaľkáme a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech (36×26 cm).
Pomocou papiera a valčeka cesto preložíme na plech.
Na cesto dáme nastrúhané jablká, posypeme orechmi, kúskami čokolády, cukrom a škoricou s badiánom.
Na jablká dáme druhý diel vyvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych.
Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.
Prajem dobrú chuť!