Trik, ako odstrániť z domácnosti zápach vyprážaného jedla!

Určite sa vám stalo, že ste na obed vyprážali rezne alebo iné jedlo a zápach sa udržal v domácnosti celé hodiny. 

Ak sa chcete tohto zápachu po príprave jedla zbaviť, máme pre vás skvelé triky.

Všetky sú veľmi jednoduché a stačí si len vybrať ten, ktorý vám najviac vyhovuje!

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa týchto rád z portálu pour-mieux-apprendre a určite sa zápachu z vyprážaného jedla rýchlo zbavíte.

Toto radí kuchár

Zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal môžeme pomocou obyčajnej mrkvy. Je to trik, ktorý používali už naše staré mamy a nazaj funguje.

Vložte do tuku 3-4 kolieska.

Mäso pred vyprážaním vyberieme dostatočne v predstihu z chladničky, aby nebolo príliš studené.

Naklepeme ho a narežeme na krajoch, aby sa neskrúcalo. Keď sa mäso skrúti, jednotlivé jeho časti sa nepripravia rovnomerne.

Trik pri príprave trojobalu, ktorý zabráni zápachu pri vyprážaní

 

 

Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu je aj trik pri príprave trojobalu.

Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a aj pivo. Mäso bude mať menej cholesterolu a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.

Po obaľovaní dobre oklepte strúhanku. Inak sa počas vyprážania oddelí od povrchu a začne sa prepaľovať a zapáchať.

Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou.

Mäso zmäkne a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

Ak používate na smaženie menej tuku – tak aby jedlo nebolo celkom ponorené, najdôležitejšie je najskôr sprudka ho opražiť z oboch strán.

Až potom mäso na miernejšom plameni dopekáme.

Pri vyprážaní v trojobale, je potrebné rezne alebo obaľovanú zeleninu vkladať vždy do rozpáleného oleja.

Pri vyprážaní nikdy nezapĺňajte celú panvicu, tuk sa v takomto prípade ochladí a jedlo sa nevypráža, ale dusí sa.

Na vyprážanie používajte vždy tuk s vysokou tepelnou odolnosťou.

Čím rýchlejšie sa olej prepáli, tým väčší zápach sa bude počas vyprážania šíriť z panvice.

Nezabúdajte tiež na zdraviu škodlivé dôsledky prepáleného tuku.

Ktoré tuky sú vhodné? Siahnite po repkovom, kokosovom alebo palmovom oleji.

Vynikajúcou voľbou je tiež napríklad bravčová masť.

Tuk počas vyprážania pravidelne vymieňajte.

Ďalšie rady pre elimináciu zápachu, ktoré fungujú!

Výmena oleja na vyprážanie

 

 

Ak na vyprážanie používate fritézu, dbajte na pravidelnú výmenu oleja. 

Čím je totiž olej starší, tým je jeho aróma výraznejšia.

Za týmto účelom pravidelne vymieňajte olej, aby ste predišli šíreniu zápachu.

Fritézu treba tiež pravidelne čistiť, aby ste zabezpečili kvalitu pripravovaného jedla a predĺžili životnosť oleja, ktorý používate.

Uvarte ocot

 

 

Dve až tri šálky octu nalejte do hrnca a priveďte do varu. 

Hoci má aj ocot špecifický pach, veľmi rýchlo eliminuje ostatné pachy z kuchyne. 

Ak pridáte ešte pár kvapiek citrónovej šťavy, mala by byť aróma octu menej výrazná.

Toastový chlieb

Do hriankovača vložte plátok chleba a opečte ho.

Dajte pozor, aby ste ho nepripálili.

Vôňa opečeného chleba neutralizuje zápach pri vyprážaní. 

 

 

Petržlenová vňať

Do oleja na vyprážanie vložte jednu alebo dve vetvičky petržlenovej vňate. 

Pri určitej teplote po zahriatí, bude olej menej cítiť ako bez použitia vňate.

 

 

Kávová usadenina alebo sóda bikarbóna

Do misky na pracovnú plochu umiestnite trochu kávovej usadeniny alebo sódy bikarbóny a nechajte cez noc pôsobiť.

Obe zložky výborne neutralizujú pachy. 

 

 

Esenciálne oleje

Do trochu vody nalejte 4 kvapky esenciálneho oleja podľa vlastného výberu a premiešajte.

Na rozptýlenie zmesi použite elektrický difúzer a nechajte pôsobiť.

Po pár minútach budete cítiť len vôňu esenciálneho oleja. 

 

 

Zmes s klinčekmi

Do litra vody dáme 10 klinčekov s 2 plátkami citróna a tyčinku škorice. 

Znes povaríme.

Vonné výpary, ktoré sa pri varení uvoľňujú, eliminujú pachy.

Zanechajú v kuchyni a celej domácnosti príjemnú vôňu. 

 

 

Otvorené okno a zapnutý digestor

Ak zapnete digestor a zároveň otvoríte okno, dochádza k výbornému odsávaniu výparov. 

Pre ešte lepší účinok a elimináciu šírenia zápachu do celého bytu, zavrite dvere do kuchyne.

Toto je 8 jednoduchých trikov, ako sa zbaviť zápachu z vyprážaného jedla.

Veríme, že budú pre vás užitočné.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay