Ako hnojiť uhorky v júli, aby rýchlo rástli a boli chutné: Toto hnojivo máte úplne zadarmo!

Ak chcete mať dobrú úrodu uhoriek, pohnojte ich v júli týmto prírodným hnojivom.

Rastliny v tomto období potrebujú najmä fosfor, mangán, zinok, vápnik a horčík.

V počiatočných fázach sú najvhodnejšie dusíkaté hnojivá, po nahodení plodov a počas kvitnutia – superfosfát.

 

 

Dajte na radu z portálu poradbook a nebudete ľutovať.

Keď uhorky prinášajú plody, potrebujú veľké množstvo draslíka.

Na hnojenie sa používa dusičnan draselný alebo drevný popol.

Pridajte 1 šálku popola do 10 litrov vody, dôkladne premiešajte a zalejte hriadky.

 

 

Na ochranu zeleniny pred chorobami ju postriekajte roztokom jódu.

Za týmto účelom pridajte 40 kvapiek jódu do 1 litra roztoku a zrieďte v 10 litroch vody.

Prírodné hnojivo na zvädnuté uhorky

Toto prírodné hnojivo naštartuje rast uhoriek.

Okrem toho pomáha aj pri rastlinách, ktoré neprosperujú tak dobre, ako by ste si predstavovali.

Dodá im množstvo minerálov, vitamínov a obsahuje tiež prírodné rastové hormóny.

 

 

 

Prírodné hnojivá sú skvelým spôsobom, ako stimulovať rastliny k rastu a znížiť riziko chorôb.

Zároveň vďaka nim chránite životné prostredie a dbáte na bezpečnosť plodín.

V dôsledku použitia tohto hnojiva sa zvýši úrodnosť pôdy a prospieva aj pôdnej mikroflóre. 

 

 

Jednou z najúčinnejších domácich metód je zalievanie zeleniny, ovocia a kvetov prírodným hnojivom z droždia.

Potrebujeme:

100 g čerstvého droždia

 

 

1 l teplej vody

3 PL paradajkového pretlaku (bez soli)

1 PL kryštálového cukru

1 l mlieka

Postup:

Do skleneného zaváraninového pohára si nalejeme liter teplej vody.

 

 

Potom doňho rozmrvíme čerstvé droždie. 

Pridáme paradajkový pretlak, ktorý je zdrojom mnohých užitočných látok pre rastliny.

Teraz ešte nasypeme lyžicu cukru a všetko dôkladne rozmiešame. 

 

 

Roztok necháme stáť asi 1 – 2 hodiny. 

Po uplynutí tejto doby ho rozriedime v 10 l vody. 

Poslednou zložkou, ktorú pri príprave tohto hnojiva použijeme, je mlieko.

 

 

Primiešame ho do pripravenej zmesi, vďaka čomu získame koncentrát.

Ak nemáte pretlak alebo mlieko, môžete si pripraviť aj hnojivo zo samotného droždia s cukrom. 

Paradajkový pretlak a mlieko však zvyšujú jeho účinok.

 

 

Pripravený koncentrát riedime vodou v pomere 1:5 (takže 1 diel hnojiva na 5 dielov vody).

Hnojivo používame ku koreňom rastlín na mokrú zem, takže pred hnojením rastliny polejeme čistou vodou. 

 

 

Ku každej rastline aplikujeme asi 200 – 300 ml tohto hnojiva.

Toto hnojenie môžete opakovať každých 14 dní. 

Prečo sa oplatí zalievať záhradu kvasnicovým hnojivom?

Kuchyňu bez droždia si len málokto vie predstaviť – práve vďaka nim sa dajú vykúzliť rôzne pochúťky ako koláče, či chlieb.

Táto vzácna prísada je tiež skvelá na použitie v záhradníctve.

Je to vynikajúca alternatíva k akýmkoľvek chemickým prípravkom na ochranu rastlín.

Toto všetko droždie v záhrade dokáže:

 

 

  • stimuluje rast rastlín a posilňuje koreňový systém – najmä vďaka obsahu vitamínov B
  • pomáha zvýšiť počet kvetov a úrodu – droždie obsahuje napríklad draslík, fosfor, zinok a horčík, ktoré sú potrebné pre správny vývoj mnohých druhov
  • pomáha uľahčiť príjem živín a vody z pôdy
  • znižuje riziko hubových chorôb (napr. škvrnitosť listov, múčnatka alebo pleseň sivá) – kvasinky vytvárajú prirodzenú bariéru a chránia korene a ostatné časti rastliny pred infekciami
  • pomáha bojovať proti škodcom, najmä neobľúbeným voškám
  • umožňuje urýchliť kompostovanie – ak si vytvoríte vlastný kompost, kvasnicový roztok zlepší celý proces
  • prináša možnosť vyhnúť sa používaniu chemikálií – čo je výhodné najmä v prípade domácich plodín (hlavne zeleniny a ovocia)

 

 

Kvasnice majú teda množstvo využití.

Sú ideálne na použitie v záhrade, najmä ak vám záleží na tom, aby ste pôsobili v súlade s prírodou a starali sa o životné prostredie!

Záleží na type droždia?

Najlepšie funguje čerstvé pekárske droždie (v krajnom prípade môžete použiť aj sušené).

 

 

Do záhrady sa hodí aj droždie, ktorému skončila doba spotreby.

Voda môže byť voda z vodovodu (hoci čím menej chlóru, tým lepšie) alebo recyklovaná voda – napríklad po uvarení zeleniny alebo zemiakov (bez soli).

Perfektná je aj dažďová voda.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie